Baharda beslenme tavsiyeleri

Baharda beslenme tavsiyeleri

Konya Vakıf Hastanesi Diyetisyeni Özlem Candemir bahar yorgunluğundaki uyku hali, dikkatsizlik ve yorgunluğa dikkat çekerek bahar aylarında beslenmeye yönelik alınacak önlemler konusunda tavsiyelerde bulundu.


Mevsim geçiş dönemlerinde sürekli değişen hava şartlarının insan sağlığını ve günlük hayatı etkilediğini kaydeden Diyetisyen Özlem Candemir, bu nedenle bahar aylarında beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Baharla birlikte birçok kişide halsizlik, yorgunluk, eklem ağrıları ve uyku isteği gibi ortak şikayetlerin gözlenebileceğini dile getiren Özlem Candemir, “Bu durumun önüne geçebilmek için yeterli ve dengeli bir beslenme alışkanlığı, tüm besinlerden, vitamin, mineral, antioksidanlardan, protein ve karbonhidratlardan yeterli miktarlarda almak gerekir” dedi.
Candemir, bahar yorgunluğundaki uyku hali, dikkatsizlik ve yorgunluğa karşı beslenmeye yönelik  alınacak önlemleri şöyle sıraladı: “Çok fazla karbonhidrat ağırlıklı öğünler tüketmek vücutta uyku ve yorgunluk haline sebep olmaktadır. Ayrıca dikkatsizliği arttırmaktadır. Bu yüzden karbonhidrat ağırlıklı beslenmemeye özen göstermeliyiz. Tahılın ve şekerin, tatlının fazlasına dikkat! Beyaz rafine edilmiş tahıllar yerine, tam buğdaylı, çavdarlı, yulaflı ve kepekli rafine edilmemiş tahılları tercih etmeliyiz. Kahvaltı yapmadan evden çıkmamalıyız. Yapılan araştırmalarla kahvaltı yapan kişilerin günün ilerleyen saatlerinde daha güçlü ve dayanıklı oldukları, konsantrasyon güçlüğü çekmedikleri belirlenmiştir. Çok ağır yemekler yerine, sebze, zeytinyağlı ağırlıklı beslenmeliyiz. Bol taze meyve tüketmeliyiz. Sebze ve meyveler bahar döneminde artan vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanması açısından oldukça önemlidir. Mevsim meyve ve sebzelerini bolca tüketerek alacağınız vitamin, mineral ve antioksidanlar sayesinde yorgunluğun nedenlerinden biri olan serbest radikallere karşı güç kazanırsınız. Kızarmış, kavrulmuş etler yerine, haşlama, ızgara etler tercih etmeliyiz. Az az ve sık sık beslenmeliyiz.”
Günde 2-2,5 litre su tüketilmesini öneren Candemir, “Bedeninizin yaklaşık yüzde 60-70'ini oluşturan su, kışın yavaşlayan organizmanın birikintilerini bedenden atmak, toksinlerden arınmak, yenilenmeye yardımcı olmak için vazgeçilmezdir. Fazla kafeinden kaçınmalıyız. Kahve, çay, soğuk içecekler gibi kafeinli içecekler azaltılmalıdır. Koyu demlenmiş çaylar yerine, bitki çayları tercih etmeliyiz” değerlendirmesini yaptı.
Candemir, vatandaşlara fiziksel aktiviteleri artırmasını, günde 30 dakika tempolu yürüyüş yapmasını tavsiye etti. Candemir, “Havaların değişmesiyle ortaya çıkan hastalıklardan korunmak için C vitamini kaynaklarını tüketmede fayda vardır. Kuşburnu, biber ve maydanoz tüketimi yüksek C vitamini içeriğiyle enfeksiyonlara karşı sizi koruyucu olacaktır. Kuruyemiş olarak ceviz, fındık, badem tüketmeliyiz. Sonuç olarak şikayetlerimizin azalması için bol su ve bitki çayları (yeşil çay, kuşburnu vs) içmeliyiz” dedi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.