Bahar yorgunluğuna dikkat

Bahar yorgunluğuna dikkat

Hava değişiminin yaşandığı günümüzde insanlarda bahar yorgunun fazlaca görüleceğini aktaran uzmanlar, insanların bahar yorgunluğundan etkilenmemeleri için beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini be

Hava değişiminin yaşandığı günümüzde insanlarda bahar yorgunun fazlaca görüleceğini aktaran uzmanlar, insanların bahar yorgunluğundan etkilenmemeleri için beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini belirtiyor

 

Hava değişiminin yaşandığı günümüzde uzmanlar insanların kendilerini iyi hissetmeleri için önlem almaları gerektiğini belirtiyor. Halk dilinde bahar yorgunluğu olarak da bilinen durumu uzmanlar, hava değişiminin yaşandığı bahar günlerinde insanların hissettiği bitkinlik, isteksizliği ve uykusuzluk olarak tanımlıyor. Konu hakkında bilgi veren İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci, bahar yorgunluğunu tüm insanlar bu dönemlerde hissediyor. Yaşanan durumun hava değişimi dönemlerinde insanlarda meydana gelen adaptasyon sendromu sorunu olduğunu dile getiren Dr. Hasan Küçükkendirci, “Günümüzde böyle bir durumun yaşanmasının nedeni kış mevsiminden yaza gelirken güneş ışınları daha dikey gelmeye başlar. Buna kaynaklı olarak insanlar adaptasyon sendromu yaşar. İnsanlar hava değişimine adaptasyon sorunu yaşadığı için bu dönemde kendini bitkinlik, halsizlik, uykusuzluk ve isteksizlik durumunu yaşar. Bu dönemlerde kişi ayrıca asabi ve kırıcı olabilmektedir. Bu nedenle tüm insanlar biraz hassas davranmaları gerekir” dedi.

‘ADAPTASYON İÇİN SPOR YAPARAK FAZLA SU TÜKETİLMESİ GEREKİR’

İnsanların hava değişiminden etkilenmemeleri için yapılması gerekenler hakkında da bilgi veren Dr. Hasan Küçükkendirci, “İnsanlar hava değişiminden etkilenmek istemiyorlarsa rutin alışkanlık ve davranışlarını bırakmaları gerekir. Hava değişimine adaptasyon için insanların spor yapması, daha fazla su tüketerek meyve, sebze yemeleri gerekir. Ayrıca bu dönemde insanlar özeklilikle yağlı yemeklerden uzak durmaları kendi faydalarına olacaktır. Gün içinde uykusuzluk ve bitkinlikten kurtulmak için sık sık yüzümüzü yıkamalıyız. Sabah kahvaltıları ihmal edilmemeli ve öğlenleri fazla yemek yemekten kaçınılmalıdır” ifadelerini kullandı.

‘BESLENMEYE DİKKAT EDİLMESİ GEREKİR’

 

Bahar yorgunluğu yaşayan kişilerin ruh hallerinin özel ve iş hayatlarına yansıyabileceğini ifade eden Özel Selçuklu Hastanesi Dahiliyi Uzmanı Dr. Sait Önal ise, bu durumun başta isteksizlik, halsizlik, sıkılganlık, sinirlilik, durgunluk, duygusallık gibi belirtilerle ortaya çıkabileceğini ve özellikle çalışan insanların konsantre olma konusunda sıkıntı yaşamalarına sebep olabileceğini söyledi. Bu psikolojiye bağlı olarak eklem ağrıları, baş ağrıları, algı problemleri gibi durumların da ortaya çıkacağına da dikkat çeken Dr. Sait Önal, “Özellikle bu aylarda rahatsızlığın hissedilir nitelikte artabilir ve yeme sorunları, tembel bir yaşam biçimi, troid bezi düzensizlikleri görülebilir. Bu durum bir uzman yardımıyla atlatılabilecektir. Ancak hastanın bireysel çabası da son derece önemli olacaktır. Bu dönemde kişilerin beslenmelerine dikkat etmesi gerekir. Özellikle kahvaltının kesinlikle ihmal edilmemesi gerekir” diye konuştu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.