Bahar İle Gelen Hastalık: Allerjik Rinit
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Barlas, baharın gelmesiyle ve polenlerin artmasıyla birlikte mevsimsel allerjik nezlenin (rinit) de arttığını belirtti.
Medical Park Gaziantep Hastanesi’nde göreve başlayan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Barlas, bahar ile birlikte mevsimsel alerji konusunda uyarılarda bulundu. Barlas, "Allerjik rinitli hastalar hapşırık, burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve burun kaşıntısı şikayetleri ile başvururlar. Ayrıca geniz akıntısı, öksürük, halsizlik, koku almada güçlük olabilir. Bazı hastalarda damak ve kulak içinde kaşıntı görülebilir. Hastaların yüzde 50-60’ında allerjik göz nezlesi (allerjik konjonktivit) bulguları da görülebilir. Hastalık yıl boyu (perennial) alerjik nezle tipinde yıl boyunca değişik sürelerde artıp azalarak seyredebilir veya sadece belli mevsimlerde (örneğin ilkbaharda) ortaya çıkabilir. Çocukluk yaşlarında her yaş içinde (özellikle 5-6 yaşlarından sonra) ilk bulgular ortaya çıkmaktadır. Hastalık bulguları sırasında genellikle ateş görülmez. Burun akıntısı çift taraflıdır. Tek taraflı veya sarı/yeşil burun akıntısı olması alerjik rinitle uyumlu değildir. Kaşıntı nedeniyle sık sık elleriyle burunlarını yukarıya doğru itme hareketi allerjik selam olarak adlandırılır. Buna bağlı burun ucunda yatay çizgi oluşumu ile beraber gözaltlarında görülen ödem allerjik rinitin tipik bulgularıdır. Hastalık bulguları en sıklıkla bitkilerin havada uçuşan polenleri ile ayrıca ev tozu akarları, küf sporları, evcil hayvanların deri ve tüy döküntüleri gibi alerjenlerle karşılaşmayı takiben ortaya çıkar. Bahar aylarının gelmesiyle havada yoğun miktarda polen bulunmaya başlar" dedi.
Gaziantep Üniversitesi Çocuk Allerji Bölümü’nün yaptığı çalışmaya göre ise Gaziantep’te çayır, çimen ve ot polenlerinin yoğunluğunun Temmuz ayı başına kadar sürdüğünü hatırlatan Barlas, "Polen allerjisi ve alerjik nezlesi olan çocuklar tedavi edilmedikleri takdirde rahat nefes alamama nedeniyle uyku bozuklukları,dikkat eksikliği,konsantrasyon bozukluğu,sınav ve okul başarısızlığı, günlük aktivite ve egzersizde bozulma gibi sıkıntılarla karşılaşabilirler. Sürekli ağız solunumuna bağlı yüksek damak ve diş bozuklukları oluşabileceğini dile getirdi. Allerjik rinit; enfeksiyona bağlı rinit, alerjik olmayan rinit, sinüzit, polip (burun eti), geniz eti büyüklüğü, yabancı cisim, kistikfibrozis gibi pek çok hastalıkla karışabileceğinden bu tür şikayeti olan çocuk hastalar uzman bir çocuk hekimi tarafından ayrıntılı değerlendirilmelidir. Kan veya deriden yapılan allerji testleri ile allerjik ajan ortaya çıkartılabilir. Mevsimsel alerjik rinitin ve perennial (yıl boyu görülen) allerjik rinitin tedavisinde bulguları tetikleyen allerjenden kaçınma ve ilaç tedavisi esastır. Kullanılan temel ilaçlar antihistaminik içeren şuruplar ve kortikosteroid içeren burun spreyleridir. Bunlar uzman doktor önerisi dışında kullanılmamalıdır. Çayır poleni allerjisi özellikle sabah saatlerinde daha etkili olmaktadır. O nedenle öğleden sonra sokağa çıkma önerilmektedir. Özellikle piknik alanlarına giderken dikkatli olunmalı, öncesinde doktorun önerdiği tedaviler uygulanmalıdır. Eve dönünce eller ve yüzün yıkanması, ağız ve burnun bol su ile gargara yapılması, mümkünse banyo yapılması, polen yapışmasından dolayı kıyafetlerin değiştirilmesi önemlidir. Yardımcı ve koruyucu önlemlere ve ilaç tedavisine yanıt alınamayan hastalarda aşı tedavisi (immünoterapi) uygulanabilir. Bu tedavi yöntemi kişiye özel olarak belirlendiğinden mutlaka alerji uzmanlarınca yapılmalıdır" ifadelerini kullandı..
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.