Bağışıklığınızı güçlendirin
Kış, sert yüzünü iyice gösterdi. Hava sıcaklıkları, Konya'da sıfırın altına düştü. Ani ısı değişimleri, beraberinde birçok hastalığı getirdi. Şu günlerde özellikle grip, nezle, soğuk algınlığı ve üst solunum yolu iltihaplanması gibi vakalar artış gösterdi. Bağışıklık sistemi zayıf olanlar, bu hastalıklara daha kolay yakalanıyor. Hamileler, yaşlılar ve çocuklar risk grubu arasında yer alıyor. Uzmanlar; vatandaşların kendilerini soğuktan koruması gerektiğini belirtirken, aşırı sıcak ortamlardan da kaçınmasını tavsiye etti.
EL HİJYENİNE ÖNEM VERİN
Gribin mevsimsel ve yaygın, bulaşıcı bir solunum yolu hastalığı olduğunu dile getiren Konya Halk Sağlığı Müdürü Hasan Öznavruz, soğuk algınlığı ile karıştırıldığını bireyler ve toplumlar üzerinde zannedildiğinden daha fazla olumsuz etkilere sahip olduğunu vurguladı. Öznavruz, “Hastalık esas olarak solunum yoluyla yani gripli birinin öksürük, hapşırma ve konuşması esnasında etrafa yayılan damlacıklarla bulaşır. Bu damlacıklar yakındaki insanlara ağız ve burun yolundan girebilir. Grip daha az sıklıkla üzerinde grip virüsü olan bir yüzeye veya eşyaya dokunup daha sonra kendi ağzına, gözlerine ya da burnuna dokunmakla bulaşabilir. Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınmak gerekir. Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağzı kağıt mendille kapatmak, kullanılan kağıt mendili çöp kutusuna atmak ve kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda kolun iç yüzüne aksırmak ya da öksürmek önerilir. Sabun ve su ile sık sık eller yıkanmalı. Su ve sabun olmadığı durumlarda da el dezenfektanlarını kullanılmalıdır” dedi.
BU BELİRTİLERE DİKKAT
Nezle, grip ve soğuk algınlığının; kışın görülme sıklığının hayli yüksek olduğu hastalık grupları içerisinde yer aldığını söyleyen Özel Büyükşehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Doktoru Hakan Çetinkaya, aniden burnun akması yaşayan ve hapşırma sayısında artış görülen vatandaşların hekime başvurması gerektiğini dile getirdi. Hastalıkların diğer belirtileri ile ilgili bilgiler de veren Çetinkaya, “Burnun nefes almayı güçleştirecek biçimde tıkanması, boğazda ağrı oluşumu veya başlaması da önemli belirtiler arasında yer alır. Boğazda yutkunurken gıcık oluşabilir. İçten gelecek biçimde öksürme, beş duyu organının görevlerini tam olarak yerine getirememesi kişi de huzursuzluğa neden olur. Koku ve tat alma duyuları iyice körelir. Göz içerisinde kızarıklık oluşur ve ayrıca gözlerde ağlamış gibi bir sulanma olabilir. Bu belirtilerden şüphelenenler geç kalmadan, uzman bir hekime gitmeyi tercih etmelidir” şeklinde konuştu.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİZİ GÜÇLENDİRİN
Kişinin gündelik yaşamını aksatan bu hastalıklardan kurtulmanın en önemli adımının dinlenmek ve dengeli beslenmek olduğunu ifade eden Çetinkaya, hastanın moral ve motivasyon yönünden de dirençli olması gerektiğini kaydetti. “Kapalı ortamlar, havalandırılmalı ve içeriye temiz hava akışı sağlanmalı” diyen Çetinkaya, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kalabalık yaşam ortamı, havalandırmanın iyi olmaması, düşük nem oranı ve kötü hijyen hastalıkları tetikler. Grip, bulaşıcı bir hastalık olduğu için grip olacağını sezen veya olan bir kimse; bu hastalığı başkalarına bulaştırmamak için evinde birkaç gün dinlenmelidir. Bağışıklık sistemi güçlendirilmeli. Sebze, meyve ve protein yönünden zengin olan ürünler; öncelik haline getirilmeli. Stresten ve sigaradan uzak kalınmalı.”
EMRE ÖZGÜL
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.