Bağışa psikolojik engel

Bağışa psikolojik engel

Prof. Dr. Sevim Karaaslan, pek çok kişinin organlarını bağışladığında öleceğini, yaşam süresinin kısalacağını düşündüğünü ancak bu düşüncelerin doğru olmadığını söyledi



Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Pediatri Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sevim Karaaslan yaptığı açıklamada, hekimlerin meslek hayatları boyunca birçok ölüm olayına şahit olduklarını, zamanla bu üzücü olaya alışmak zorunda kaldıklarını söyledi.
Ölüm olayına alışık olan hekimlerin bile genç yaştaki hasta ölümlerine çok üzüldüğünü belirten Karaaslan, ''Nakil bekleyen hastalarımızla sosyal ilişkilere giriyoruz. Hekim ve hasta arasında duygusal ilişki kuruluyor. Hastalarımız tedavileri nedeniyle yaşamını uzun süre hastanelerde sürdürmek zorunda kalıyor. Onların moral ve motivasyonunu sürekli yüksek tutmaya çalışıyoruz'' dedi.
Hastaların çoğunun organ nakliyle rahatlıkla kurtarılabileceğini söyleyen Karaaslan, ancak Türkiye'de insanların organ nakline pek sıcak bakmadığını ifade etti.
Nakil konusunda vatandaşı bilinçlendirmek için ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını belirten Karaaslan, şunları kaydetti:
''Hastalarımızın ölümü, beni duygusal düşünmeye sevk ediyor. Aradan geçen günlere rağmen çalıştığım yoğun bakım ünitesine her girdiğimde veya düşüncelere daldığımda hastalarım aklıma geliyor. Bizim hastalarımızın kalbi genelde normal işlevlerini yerine getirmiyor, nakil şart ancak organ bağışı miktarı son derece az. Pek çok kişi organlarını bağışladığında öleceğini, yaşam süresinin kısalacağını düşünüyor. Oysa bu düşünceler doğru değil. Nakil beklerken kendisini kurtarmamız için yalvaran gözlerle bakan hastaları, çocuklarını kurtarmak için çırpınan anne ve babaları düşünmemiz gerekiyor.''
İnsanlara organ naklinin kendileri, aileleri ve toplum için hayati önem taşıdığının özümsetilmesi gerektiğini söyleyen Karaaslan, ''Toplumdaki yanlış düşünceler hastalarımızı olumsuz etkiliyor. Bu olumsuz davranışlar nedeniyle bugüne kadar birçok kişi hayatını kaybetti. İnsan bağış yaptığında ölümünü hızlandırmaz, insan ölmeden bağış yaptığında hemen ölür mü? Artık bu konuda duyarlı hale gelinmesi gerekiyor. Çünkü, hayatlarının baharında ölen insanlar, çocuklarına doyamamış anne ve babalar var'' dedi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum