Bağımlılıkla mücadele sürecek

Bağımlılıkla mücadele sürecek

Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) Antalya Formatörü Harun Karabulut, uyuşturucuyla mücadele edilirken alkolle de mücadele etmek gerektiğini belirterek, bu konuda yerel basının da desteğine ihtiyaç duyduklarını söyledi

Antalya'da, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ile Yeşilay Cemiyeti tarafından, basın mensupları, kamu kurum müdürleri ve Yeşilay Cemiyeti gönüllülerine "Yerel Medya Bağımlılık Farkındalığı Eğitimi" verildi Yeşilay, BYEGM ve KDK işbirliğinde hayata geçirilen Bağımlılıklara Karşı Yerel Medya Kapasite Geliştirmesi Programı kapsamındaki “Yerel Medya Bağımlılık Farkındalığı Eğitimleri” İzmir, Erzurum, Samsun’dan sonra dördüncüsü Antalya'da düzenlendi. Aralık ayına kadar 4 ayrı ilde daha yapılması planlanan eğitimlerle, basında yer alan bağımlılıklarla ilgili haberlerde özendirmeye ve normalleştirmeye neden olmayacak şekilde doğru bir dil kullanımının sağlanması, gazetecilerin bilinçlendirilmesi amaçlanıyor. Eğitimlerde özellikle uyuşturucu konusunda normalleştirmeye veya özendirmeye sebep olmayacak şekilde yayın yapmanın önemi vurgulanırken, iletişimde doğru ve etkili bir dil kullanımının yanı sıra, uyuşturucu bağımlılığı eğitimi de veriliyor. Basın Yayın ve Enformasyon Antalya İl Müdürü Esen Diler, açılışta yaptığı konuşmada, “Bağımlılıkla mücadelede eğitim, sağlık, güvenlik teşkilatlarının yanı sıra bütün kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının işbirliği ve medyanın katkıları büyük önem arz ediyor. Bu nedenle başta uyuşturucu olmak üzere alkol ve tütün bağımlılıklarını da kapsayacak şekilde kitle iletişim araçlarının bilgilendirme ve özellikle gençleri yönlendirme fonksiyonu ortadadır” dedi.

SİGARA, ALKOL  UYUŞTURUCUYA ZEMİN HAZIRLAR

Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) Antalya Formatörü Harun Karabulut da bağımlılık üzerine sunum yaptığı sunumda, madde kullananların yüzde 52'sinin daha önce sigara ve alkol kullandığının bilindiğini anlattı. Uyuşturucuyla mücadele edilirken alkolle de mücadele etmek gerektiğini ifade eden Karabulut, "300'den fazla uyuşturucu madde var. Ülkeden ülkeye bölgeden bölgeye kullanılan uyuşturucuların değiştiğini görüyoruz. İlk kullanımda ölüme sebep verebilen uyuşturucular var." dedi. Karabulut, madde kullanan kişilere öğüt verilmesinin ve tepki gösterilmesinin de doğru olmadığını dile getirerek, "Madde bağımlısına öğüt ve ahlak dersi vermeye çalışıyoruz. Bunun hiçbir faydası yok, çünkü böyle başladığınız bir iletişim işe yaramayacaktır. Burada öfkemizi kontrol etmemiz gerekiyor. Madde kullanan kişiyle karşılaştığınız zaman da onların her dediğine inanmamamız gerekiyor. Uyuşturucu maddelerin verdiği etki ile çok fazla yalan söyleyebiliyorlar." diye konuştu. Karabulut, bağımlı kişinin tedaviye hazır olmasının, tedavi sürecinde önem arzettiğini de sözlerine ekledi.

MEDYA MENSUPLARI  EN BÜYÜK DESTEKÇİMİZ

Kitle iletişiminin en önemli aktörleri arasında yer alan basın mensuplarını, bağımlılıkla mücadelede tamamlayıcı ve destekleyici bir unsur olarak gördüklerini ve medyanın bilinçlendirilmesinin önemine inandıklarını belirten Yeşilay Derneği Bilim Kurulu Başkanı olan Prof. Dr. Peyami Çelikcan, “Bu proje ile bölgesel bazda faaliyet gösteren başta yerel medya olmak üzere yayın araçları ile halkı bilgilendiren tüm kamu kurum ve kuruluşlarındaki basın danışmanlarını hedefliyoruz. Medyadaki haberlerin ele alınış biçimleri, kullanılan dil ve fotoğraflar noktasında bir farkındalık eğitimi sunacağız. Teorik bilgilerin yanı sıra atölye çalışmalarıyla da bu programı daha etkili hale getiriyoruz. Medya mensupları, bağımlılıklarla mücadelede bizim en önemli destekçilerimizdir. Bu eğitimlerle Yeşilay şubelerimizle yerel medya ve kurum basın temsilcileri arasında iletişim ağını da güçlendirmeyi hedefliyoruz. Bu noktada BYEGM’le işbirliği yapmaktan da çok mutluyuz.” dedi.

TOLGA PARLAK  merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.