Babasının "meleği"nin böbreği alındı
Karaman'ın Ermenek ilçesindeki maden ocağında yaşanan faciada kardeşiyle birlikte cansız bedenine ulaşılan işçilerden Ali Haznedar'ın, doğumunu göremediği üç aylık kızı Sare'nin rahatsızlığı nedeniyle sol böbreği alındı.
Kerim (30) ve Ali Haznedar (34) kardeşler, 28 Ekim 2014'te, Ermenek'teki maden ocağında 16 arkadaşıyla mahsur kaldı. Çalışmaların ardından cansız bedenine ulaşılan Ali Haznedar'ın eşi Fadime Haznedar (32), yaklaşık 4 ay sonra kızı Sare'yi dünyaya getirdi.
Üç aylık olan Sare bebeğin idrar yollarındaki kanaması durdurulamaması üzerine tedavisinin sürdüğü Konya'daki Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesinde sol böbreği alındı. Bebeğin, sağlık durumunun iyiye gittiği öğrenilirken, dört çocuk annesi Fadime Haznedar'ın ise üzüntüden sütü kesildi.
- "Sare, tutunacak dalım"
Anne Haznedar, eşinin madende mahsur kaldığı günden itibaren hastanelerde olduğunu, evladının dünyaya geldiğinden bu yana da yüzünün gülmediğini anlatan Fadime Haznedar, böbreğinde problem olan Sare'nin gece gündüz ağladığını ifade etti.
Henüz çok küçük olmasına rağmen kızının üç kez ameliyata alındığını dile getiren Haznedar, şöyle devam etti:
"Son olarak Sare'nin böbreği alınınca, üzüntüden sütüm kesildi. Kızım eşimin son hediyesi. Kaybetmekten çok korktuğum kızımı, henüz karnımdayken babası 'meleğim' diye severdi. Kızımın ismini bile doğmadan eşim vermişti. O benim tutunacak dalım. Eşim gittiğinden bu yana yavrularıma tutunmaya çalışıyorum. Sare, en son acil şekilde ameliyata alındığında, 'Allah'ım tutunduğum dalımı alma' diye yalvardım. Bizim suçumuz ne? Bizi bu hale düşüren sorumluların vicdanları sızlasın."
- Sare bebek kanama nedeniyle ölebilirdi
Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Üroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Öztürk, Sare bebeğin, kendilerine "sol böbrekte taş olduğu" tanısı konularak sevk edildiğini söyledi.
Kendilerinin de detaylı kontrollerde taşı tespit ettiklerini aktaran Öztürk, operasyonda ulaşamadıkları taşın zarar vermemesi için böbrek ile idrar kesesi arasına "katater" yerleştirdiklerini anlattı.
Ahmet Öztürk, bebek biraz büyüdükten sonra müdahale etmeyi düşündüklerini belirterek, şunları kaydetti:
"Bebeği taburcu ettikten bir süre sonra, idrar yollarındaki kanama nedeniyle tekrar hastaneye aldık. Bebeğe, hemoglobin seviyesi düştüğü için kan verdik. En son aktif kanama olunca Sare'yi acilen ameliyata aldık. Müdahale ettiğimiz noktadan itibaren böbrekte nekroz gelişmiş olduğunu gördük. Bu durum, böbreğin alt kısmını besleyen damarın ciddi oranda zedelenmiş olduğunu gösteriyor. Nekroz, böbreğin alınmasını gerektiriyordu. Böbreği aldık. Diğer böbrek sağlıklı. Kanama durdu. Bu ameliyatın doğasında komplikasyon var. Bu tür komplikasyonlar, literatürde de var. Bu bebekte de başımıza geldi. Küçük yaşta bu kadar ciddi müdahalelere rağmen bebeğimizi kaybetmemiş olmamız bizi sevindiriyor."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.