Azeri Şef Yönetti, Çinliler Çaldı, İzleyenler Mest Oldu

Azeri Şef Yönetti, Çinliler Çaldı, İzleyenler Mest Oldu

Çin’de Azerbaycan’ın dünyaca ünlü orkestra şefi Yalçın Adıgüzelov’un yönettiği ve Çin Milli Opera ve Dans Drama Tiyatrosu Senfoni Orkestrası sanatçılarının çaldığı Azerbaycan’a ait ünlü parçalar, izleyenleri mest etti.

Çin’de Azerbaycan’ın dünyaca ünlü orkestra şefi Yalçın Adıgüzelov’un yönettiği ve Çin Milli Opera ve Dans Drama Tiyatrosu Senfoni Orkestrası sanatçılarının çaldığı Azerbaycan’a ait ünlü parçalar, izleyenleri mest etti.
Başkent Pekin’deki Çin Milli Opera ve Dans Drama Tiyatrosu’nda dün gece düzenlenen ve Çin - Azerbaycan Dostluk Konseri adını taşıyan etkinliğe Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Türk dünyasından çok sayıda büyükelçi katıldı.
Orkestranın başlangıcında Azerbaycan’ın Pekin Büyükelçisi Latif Gandilov ile Çin Kültür Bakanlığı Dış İlişkiler Ofisi Başkanı Xie Jinying birer konuşma yaptı. Gandilov müziğin önemine ve katkılarına işaret etti. Xie ise, iki ülke ilişkilerinin uzun yıllara dayandığını ve ikili ilişkilerin sorunsuz geliştiği, kültürel ilişkilerin da daha sıkı hale geldiğini, halklar arası etkileşiminin de derinleştiğini vurguladı.

Daha sonra sahneye alkışlar eşliğinde ünlü şef Adıgüzelov çıktı. Seslendirilen ilk parça ise dünyaca ünlü bestekârlardan Uzeyir Hacıbeyova ait ‘’Köroğlu’’ oldu. Konserde yine Hacıbeyov’a ait ‘’Arşın Malalan’’ ve ‘’Sensiz’’, Fikret Amirov’a ait ‘’Azerbaycan Elleri’’nin de aralarında bulunduğu 9 parça seslendirildi. 10. ve son parça ise Çin’in meşhur Yasemin Çiçeği (Çincede Molihua olarak adlandırılıyor) oldu. Bu parça da büyük alkış aldı salondan. Konserde ayrıca soprano Nergiz Kerimova da Çinli Wu Pan adlı tenorla birlikte sunum yaptı. Adıgüzelov, konserin bitiminden sonra büyük alkış nedeniyle tekrar sahneye döndü ve diğer sanatçılarla seyircileri selamladı. Konserin sonunda Adıgüzelov’a konuk şef plaketi de verildi.
Cihan haber Ajansı’na konuşan Çinli izleyiciler, ilk kez Azerbaycan’a ait parçaları dinlediklerini ve çok etkilendiklerini söyledi.
Ünlü şef Adıgüzelov ise basın mensuplarına konuşurken, ‘’Büyük mesuliyet ve heyecan hissi yaşadık bu akşam. Çünkü mesuliyet bizim üzerimize düştü. O da kısmetimizdi herhalde. İlk defa Azerbaycan musikisini bu seviyede, büyük Çin toprağında, kadim tarihi ve medeniyeti, çok güzel ananeleri olan bir ülkede Azerbaycan müziğini tebliğ etmek hakikaten çok büyük bir mesuliyetti.’’ ifadelerini kullandı.
Çinlilerin Azerbaycan müziklerini seveceklerinden ümitvar olduğunu ifade den Adıgüzelov, konserde Çinli sanatçıların performansı ve seyircilerin tepkisiyle ilgili soruya ise, ‘’ Azerbaycan müziğini ifa etmek çok zor. Çok zor oldu. Ama ellerinden geldi. Biraz onları yordum. Ama maksadımız bu konserin sonucu, seviyesiydi. Uğurlu oldu bence. Ben razıyım.’’ diye cevap verdi.

Cihan’a konuşan ve konseri izlemeye gelen Yang Hui isimli genç Bayan, ‘’Biraz gergin ve neşeli bölümler oldu. O yüzden ok sevdim.’’ dedi.
Eşiyle birlikte konseri izleyen ve duygularını anlatan Ma Fei ise ‘’İlk kez Azerbaycan parçalarını dinledik. Bana çok farklı bir duygu verdi.’’ dedi. Kocası Zhang Yue ise ‘’ Şefin komutlarının çok özel tarzı vardı. Çok sevdim.’’ diye konuştu.
Söz konusu konser, alanında, Çin ile Azerbaycan arasındaki ilk konser oldu.





CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.