Azeri Sanatçının Ahşap Üzerine Hat Oyma Sanatı
Azerbaycan'da hat sanatçısı Seyfettin Mensimoğlu, eserlerini kağıt yerine ahşap üzerine oyma olarak icra ediyor. Hattat Mensimoğlu'nun, ilerlemiş yaşına rağmen büyük zahmetle hazırladığı eserler, büyük ilgi görüyor. Bir eser üzerinde aylarca çalıştığını söyleyen Seyfettin Mensimoğlu, kağıt üzerinde çalıştığı eseri kuyumcu zarafetiyle ahşap üzerine oyma usulüyle yapıyor.
Güzel Sanatlar Fakültesi mezunu olan Mensimoğlu, hattatlığa ülkenin en değerli el yazması eserlerinin muhafaza edildiği El Yazmaları Enstitüsü'nde gördüğü kitaplardan etkilenerek başlamış. Aynı enstitüde de çalışan Mensimoğlu,''Arap harflerinin yazılma usullerinde Türk sanatçılarının katkılarını gördükten sonra buna nasıl bir yenilik katabilirim sorusu beni bu sanata yönlendirdi ''diyor. Ahşap üzerinde hattatlığa 61 yaşında başlayan ve şimdilerde 79 yaşında olan Mensimoğlu'nun eserleri, birçok uluslararası kültürel etkinliklerde sergilenirken aynı zamanda Berlin'deki İslam Kültürü Müzesi'nde, İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi'nde ve Azerbaycan El Yazmaları Müzesi'nde ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.
Genelde ceviz ağacını kullanmayı tercih eden sanatçıya, daha çok okuduğu bir ayet, hadis bazen de Azerbaycan'ın büyük söz üstatları Nizami Gencevi'nin, Muhammet Fuzuli'nin veya Dede Korkut'un bir ifadesi ilham kaynağı olabiliyor. Hattatlığı ahşap oymacılığı ile mükemmel bir şekilde birleştiren Mensimoğlu'un her iki sanatta da herhangi bir üstadı olmazken başta oğlu olmak üzere onlarca talebesi bulunuyor. Bütün eserlerini aynalı yani birbirine bakan ve tamamlayan iki aynı şekil olarak oyan Mensimoğlu kullandığı ahşap malzemenin ömrünü uzatmak içinde kendine özgü bir metot geliştirmiş. Sanatçı Mensimoğlu, ceviz ağacından olan ahşap malzemenin ömrünü uzatmak için ceviz içinden elde edilen yağ ile cilalanması gerektiğini bu uygulamanın hem ağacın güzelliğini ortaya çıkardığını hem de uzun süre deforme olmasını engellediğini bildirdi.
SANAT ZEVKİ OLANIN PARASI, PARASI OLANIN ZEVKİ YOK
Usta sanatçı Mensimoğlu eserlerinin çoğunluğunun müzelerde sergilendiğini ancak bir çok kişinin de satın alarak şahsi koleksiyonlarına katmak istediğini bildirdi. Eserlerin fiyatı konusunda açıklamada bulunmak istemeyen Mensimov '' Sanat zevki olan alıcıların parası yok, parası olanların ise zevki yok ''dedi. Hiç bir eserini satmayı düşünerek yapmaya başlamadığını belirten Mensimoğlu, sanatının değerini müzelerin daha iyi anladığını söyledi.
CİHAN
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.