Aydın Tabip Odası’ndan ‘iş Sağlığı Ve Güvenliği’ Uyarısı

Aydın Tabip Odası’ndan ‘iş Sağlığı Ve Güvenliği’ Uyarısı
Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu, 4-10 Mayıs İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası nedeniyle bir açıklama yaptı.Aydın Tabip Odası’ndan yapılan açıklamada; “Dünyada her yıl tahminen iki milyon civarında kadı...

Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu, 4-10 Mayıs İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası nedeniyle bir açıklama yaptı.

Aydın Tabip Odası’ndan yapılan açıklamada; “Dünyada her yıl tahminen iki milyon civarında kadın ve erkek çalıştıkları işle ilgili kazalara ve hastalıklara maruz kalmaları nedeniyle hayatlarını kaybetmektedir. İş sağlığı ve güvenliğinin temel amacı, tüm mesleklerde çalışanların bedensel, ruhsal ve sosyal iyilik durumlarını sürdürmektir. Çalışanların çalışma koşullarından kaynaklanan risklerden korunmasını sağlamak, sağlıklarının bozulmasını önlemek, kendilerine uygun işlere yerleştirmek ve işin insana, insanın işe uyumunu sağlamak ve böylece iş kazası ve meslek hastalıklarını önlemek veya azaltmak iş sağlığı ve güvenliğinin öncelikli konularıdır. İş yeri ortamında araç gereç, makineler, kimyasal maddeler, sıcak, soğuk, gürültü, gibi fiziksel faktörler, tozlar, biyolojik ajanlar, ergonomik ve psikososyal tehlikeler çalışan sağlığını etkilemektedir. Bu tehlikeler sonucu meslek hastalıkları ve iş kazaları yaşanabilir. Ayrıca işe özgü olmayan bazı hastalıkların gelişmesini ve seyrini iş yeri ortam faktörleri etkileyebilmektedir. Bu etkenlerin erken belirlenmesi ve uygun şekilde kontrol edilmesiyle iş kazaları ve meslek hastalıklarının yüzde 99’u önlenebilir. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO), 2016 yılı Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği günü için belirlediği tema, psikososyal riskler arasında yer alan işyeri kaynaklı stresdir.

Sağlık çalışanları açısından ele alındığında, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre sağlık hizmeti veren kuruluşlarda dünya çapında 59 milyondan fazla kişi çalışmaktadır. Bu da yaklaşık olarak çalışan nüfusun yüzde 12’sini oluşturmaktadır. Sağlık çalışanları, yukarıda belirtilen pek çok riskin bir arada bulunması, çalışma süresinin uzun oluşu, ağır çalışma koşulları, vardiya usulü çalışma, hastanın tedavisi ile ilgili işlemler nedeniyle hızlı hareket etme gerekliliği nedeniyle işe bağlı pek çok hastalık veya kazanın görülebildiği bir gruptur. Bu grupta en sık görülen iş kazaları kesici-delici alet yaralanmaları, kan-vücut sıvılarıyla bulaş, ağır kaldırma, düşme, çarpma, takılma, kayma vb. nedenlere bağlı kas-iskelet sistemi yaralanmaları olup, güvenli olmayan enjeksiyonların dünya genelinde 1.3 milyon erken ölüme ve 26 milyon yaşam yılı kaybına neden olduğu bildirilmektedir.

İş sağlığı ve güvenliği sorunları ve çözüm yolları, bir sistem bütünlüğü içinde ele alınmalıdır. Güvenli bir iş ortamının oluşturulması için pek çok yasal düzenleme yapılmıştır. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile ardından çıkan pek çok yönetmelik tüm çalışanlara bütüncül yaklaşım sunması nedeniyle olumlu bir gelişme olmakla birlikte tek başına etkili olamamaktadır. Bunun için iş sağlığı ve güvenliği bilincinin oluşturulması büyük önem taşımaktadır. İşçi sağlığı ve güvenliği açısından eksiklikleri gidermek ve daha güvenli bir çalışma yaşamı oluşturmak için devlet, işveren ve çalışanlar olarak herkesin güvenlik bilincini benimsemiş olması gerekmektedir.

İş sağlığı ve güvenliği konusunun önemini vurgulamak için 1987 yılından itibaren her yıl 4-10 Mayıs tarihleri arası İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası olarak belirlenmiştir. Aydın Tabip Odası olarak içinde bulunduğumuz bu haftanın anlam ve önemine dikkat çekerek daha sağlıklı ve güvenli çalışma yaşamları temenni ediyoruz” denildi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.