Ayçiçek yağına dev zam! 150 liraya satıldığı günleri özleyeceksiniz

Ayçiçek yağına dev zam! 150 liraya satıldığı günleri özleyeceksiniz

Türkiye'de enflasyondan dolayı başta gıda ürünleri olmak üzere her şeye defalarca zam geldi. Bu süreçte zamdan en az etkilenen ise ayçiçek yağı oldu. Edinilen bilgiye göre ayçiçek yağına dev zam geliyor.

Gıda ve gıda ürünlerindeki fiyat değişimine vatandaş yetişemiyor. Durum o kadar vahim ki marketler neredeyse her gün etiket değiştiriyor. Yüzlerce ürüne son 1 ayda defalarca zam geldi. En çok zammın gıda ürünlerine geliyor olması insanların ekonomisini olumsuz etkiliyor. Bunca zammın arasında fiyatı en az değişen ürün olarak dikkat çeken bir ürün var.

yag-zam-aycicek.webp

UZUN ZAMANDIR 5 LİTRESİ 150 LİRAYDI

Bu da ayçiçek yağı. Bir zamanlar gündemden düşmeyen ayçiçek yağına aylardır zam uygulanmıyor. Bilindik zincir marketlerde ayiçek yağı uzun süredir aynı fiyata satıyor. 5 litrelik ayçiçek yağını 150 liraya satan marketler var. Vatandaş diğer ürünlere zam gelirken ayçiçek yağına neden zam gelmediğini merak ediyordu. Bu merak ise uzun sürmedi.

yag-fiyatina-dev-zam.jpg

AYÇİÇEK YAĞINA BU GEREKÇEYLE DEV ZAM GELİYOR

Edinilen bilgiye göre aylar sonra ayçiçek yağına dev zam geliyor. Zamma gerekçe olarak ise Türkiye'de ayçiçeği tarlalarında yaşanan kuraklık gösteriliyor. Türkiye'de en çok ayçiçeği yetiştirilen bölge olarak bilinen Trakya'da bu yıl hiç görülmemiş kuraklık yaşandı. Verim kaybının tarlalarda yüzde 50'den fazla olduğunu yetkililer açıkladı.

yag-fiyati.jpg

YENİ FİYATI DUYAN İNANMIYOR

Bölgede uzun yolların verim ortalaması dekar başına 250 kilogram civarındaydı. Bu yıl ise dekar başına ortalama verim 50 kilolara kadar geriledi. Bölge çiftçisinin yaptığı açıklamalara göre üreticinin zararı çok büyük.

zamlar.jpg

Yetkili kurumlar destek vermezse ayçiçek üretiminin önümüzdeki yıllarda sekteye uğrayabileceği belirtiliyor. Ayçiçek üretimi bu yıl düştüğü gerekçesiyle ayçiçek yağına dev zam bekleniyor. İthal ayçiçeği yeterli miktarda gelmezse 5 litrelik ayçiçek yağının 250-300 lira bandına kadar yükselebileceği belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
12 Yorum