Ayçiçeğinde rekolte beklenildiği gibi olmadı

Ayçiçeğinde rekolte beklenildiği gibi olmadı

Samsun’un Havza ilçesinde büyük umutlarla beklenen ayçiçeği hasatında beklenen rekolte çıkmadı. Samsun’un Havza ilçesine bağlı, Aslançayır ve Küflek mahallelerinde ayçiçeği tarımı yapan çiftçiler, "Bizler devletten destek istemiyoruz,...

Samsun’un Havza ilçesinde büyük umutlarla beklenen ayçiçeği hasatında beklenen rekolte çıkmadı. Samsun’un Havza ilçesine bağlı, Aslançayır ve Küflek mahallelerinde ayçiçeği tarımı yapan çiftçiler, "Bizler devletten destek istemiyoruz, mazot, ilaç ve gübre fiyatlarında indirim istiyoruz." dedi.

Ayçiçeği üreticilerinden Küflek Mahallesi'nden çiftçi Mustafa Kara, "Çiftçilik bu sene bizi yerin dibine kadar sokacak. Verim alamadık, kuraklıktan dolayı gübreciye, tohumcuya, fabrikacıya çalışıyoruz. Bu sene karımızı yok. Bu sene iki üründen de hiçbir karımız olmadı. Borçlarımızı ödeyebiliyorsak şükür edeceğiz. Borçlarımızın çoğunun ödeyemedik. Devlet bir imkânlar sağladı, fakat bunlar çaremiz olmadı borucumuz takla attırdık borçlar seneye kaldı. Bu seneyi ödeyemedik, seneye nasıl ödeyeceğiz, buna bir çare en azından faiz oranını silsin." dedi.

Kadir Kaya ise "Çiftçi bu durumda zarar etmek zorunda. Tarlamızı mecbur ekmek zorundayız Ben emekliyim aylığımı alıyor tarlaya harcıyorum, tarladan alığımın ise yarısını anca kurtarıyorum." ifadelerini kullandı.

"ÜRETİĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALAMIYORUZ"

Ayçiçeği tohumlarının pahalı olduğunu ifade eden çiftçiler "10 kilo ayçiçek tohumu 550 TL. Ama biz tarladan bunu bin 150 kuruştan satıyoruz. Bu aradaki fark nasıl oluyor anlamıyorum. Ürettiğimizin karşılığını alamıyoruz." diye konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.