Avrupa'nın en  küçük başkenti: Bern

Avrupa'nın en küçük başkenti: Bern

Basel ve Zürih'ten sonraki üçüncü durağım İsviçre'nin fiili başkenti Bern oldu...

KERİM ATICI'NIN GEZİ İZLENİMLERİ-3

Basel ve Zürih'ten sonraki üçüncü durağım İsviçre'nin fiili başkenti Bern oldu. Bern, İsviçre'nin en güzel şehirlerinden bir tanesi. Ülkenin dördüncü büyük şehri. Bern Kantonu'nun başkenti. İsviçre 26 kantondan oluşuyor. Ülkede yerel yönetimler güçlü. Her kantonun kendine ait yasaları var. Bir kantonda yasak olan bir şey, diğerinde serbest olabiliyor. Bern, tarihi bir kent. Başkentin 130 bin nüfusu var. 

bern-(5).jpg

DÜK AYI İSMİNİ ŞEHRE VERMİŞ

Şehrin kökeni 1911'de Zahringen hanedanından Dük Berthold Vin Nydegg Şatosu yapılarını surlar ve hendeklerle çevirtmesine kadar gidiyor. Hikayeye göre Berthold V. kurduğu şehre orada ilk gördüğü veya avladığı hayvanın adını vermiş. Bu hayvan bir ayı olmuş. 'Bar' Almanca'da ayı anlamına geliyor. Şehrin ismi 'Bar' kelimesinden Bern olmuş. Şehirdeki tarihi yapılar insanı büyülüyor. Şehir, UNESCO tarafından korumaya alınmış.

bern-(2).jpg

YAŞAM KALİTESİ EN YÜKSEK ŞEHİR

Yapılan bir araştırmada Bern, 'Dünyanın Yaşam Kalitesi En Yüksek 10 Şehri' arasında gösterilmiş. Şehrin kalbindeki köprüde, Aare Nehri'nin doyumsuz manzarasını uzun süre izledik. Köprüden, şehir merkezindeki saat kulesine kadar yürüdük. Şehre hayran kaldım. Ortaçağ'dan günümüze gelmiş cadde, mükemmel bir ambians oluşturmuş. Caddenin her iki tarafından harika binalar var. Binaların üzerinde heykeller, yolun ortasında sanat eseri çeşmeler var. Her taşın, çeşmenin ve yapının bir hikayesi bulunuyor. Cadde bayraklarla renklenmiş. Cadde üzerindeki Einstein'in Bern'de yaşadığı dönemde kaldığı evi de gördük.

TEORİSİNİ BERN'DE GELİŞTİRMİŞ

Albert Einstein bir zamanlar Bern'da kalmış. İzafet teorisini de bu şehirde yaşarken geliştirmiş. Thedor Tabler, dünyaca ünlü Toblerone çikolatasını burada kurmuş. Saat kulesi, şehrin simgesi olmuş. Kule, şehrin batı giriş kapısı olarak 13. yüzyılda yapılmış. 16. yüzyılda ise kulenin üzerine saat eklenmiş. Şehir, tarihi evleri, caddeleri ve diğer pek çok yapısıyla Ortaçağ havasını koruyor. Bernliler, tarihine sahip çıkıyor.

bern-(3).jpg

TARİHİ DOKUSUYLA BÜYÜLÜYOR

Doğal güzelliklerin ülkesi İsviçre'nin başkenti Bern, tarihi dokusuyla büyülüyor. Avrupa'nın en küçük başkentlerinden olan Bern, bir yarımada üzerine kurulmuş. Bir tarafta Alp Dağları, bir tarafta da şehri çepeçevre saran Aare Nehri. Nehrin enfes maviliği Bern'e ayrı bir güzellik katıyor. Bern bana göre Luzern'den sonra İsviçre'nin en renkli şehri. İsviçre'ye gidenler bana göre Bern'i görmeden dönmemeli.

bern-(6).jpg

bern-(9).jpg

bern-(10).jpg

bern-(8).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.