Avcı vicdanlı olmalı

Avcı vicdanlı olmalı

Sille Avcılık ve Atıcılık Derneği, düzenlediği kahvaltılı program ile basın mensuplarıyla buluştu. Dernek Başkanı Abdullah Azimli, faaliyet ve çalışmaları hakkında bilgiler verdi

Programa Dernek başkanı Azimli'nin yanı sıra dernek üyeleri ve çok sayıda basın mensubu katıldı. Derneğin tarihi ile ilgili bilgiler veren Azimli, 1954 yılında kurulduklarını belirtti. Faaliyetlerinin genelde Ocak ayında başladığını kaydeden Azimli, bu dönemde yemleme çalışmaları yaptıklarını dile getirdi. Azimli, “Av yasağı, Ocak'ın 8'inde başlar. Biz, her yıl sezonu daha erken kapatıyoruz. Son yıllarda havalar düzenli gidiyor, Aralık'ın 15'i gibi hayvanlar çiftleşmeye başlıyor. Bu yıl yaklaşık 1 ton buğday, 2 ton yeşillik, 5 bine yakın ekmek, 300 kiloya yakın et ve kemik dağlara bıraktık. Böyle çalışmalar yaptığımız için mutluyuz.  Akşamı yemleri bıraktığımız noktaları kontrol ettik ve gerçekten hayvanların açlıktan bütün bıraktıklarımızı yediklerini gördük. Bu çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Konya'da bin 500'e yakın dernek var. Hepimiz, elimizden gelenin fazlasını gerek memleketimiz gerekse ihtiyaç sahipleri için yapmalıyız” açıklamalarında bulundu.

15 TEMMUZ ŞEHİTLERİ ADINA YAPACAĞIZ

Balık Avı Yarışması yaptıklarını söyleyen Azimli, “Beyşehir Yeşildağ'da düzenliyoruz. 500 kişi yarışmaya gidiyoruz.  Kazananlara olta takımı ve kupa takdim ediyoruz” diye konuştu. Azimli, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Av sezonunun yaklaşmasına yakın, tramp etkinliği yapıyoruz. Bundan sonra bu etkinliğimizi 15 Temmuz Şehitleri anısına düzenleyeceğiz. Dağ avı bayramları yapıyoruz. İftar yemekli organizasyon düzenliyoruz. Avcılara eğitim semineri veriyoruz. Eğitim, yamlaşık 15 gün sürüyor. Seminerin ardından 2 ayda bir 40 kişiyi profesyonel avcı yapıyoruz. Orman Bölge Müdürlüğü'nün bu anlamda bize ciddi katkısı oluyor.”

AVCILIK KATLİAM DEĞİL SPORDUR

Avcıların birtakım zorluklarla karşılaştığını da belirten Azimli, teknolojinin gelişmesi ile işlerinin kolaylaştığını ifade etti. Azimli, “Önceden çok sis olurdu, kimse yönünü bulamazdı. 30 kişilik gruplarla, kayıp olan kişileri arardık. Şuan telefonlardan rahatlıkla konumlar bulunuyor. Avcılık zor bir spor. Dağa çıkmak meşakat ister. Elimizde silahlar, belimizde çantalar oluyor. Avcılık, katliam değil, spordur. Kaçak avcılığın önüne geçilmeli. Dağları bilen ormancı az. Biz, gece bile dağlara çıkıyoruz. Spor Bakanlığı bize bu konuda destek vermiyor ama biz talep ettik. Poligan yaptırmak istiyoruz. Konya'da önemli sporcular var. İyi atıcılar mevcut. Bunlar şampiyonluğa aday insanlar. Sosyal sorumluluk projelerimizi de devam ettireceğiz. Kızılay'a düzenli kan veriyoruz. Bine yakın üyemiz var. Bilinçliyiz” şeklinde konuştu.

YASAK OLAN TEK YER BOZDAĞ

Konya'nın avcılık için müsait bir yer olduğunu vurgulayan Azimli, bir tek Bozdağ'da avın yasak olduğunu söyleyerek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Dünyada tek olan bir yaban koyun türünün burada yaşadığını ve o neslin tükenmesini istemedikleri açıklamalarına yer veren Azimli, şunları kaydetti: “Sille, Tatköy'de avlak çok. Konya'da kayıtlı 9 bin avcı var. Tahminimize göre kaçak da 20 bin avcı var. Bunların sertifika ve avcılık ehliyeti yok. Bunları içimize çekmek istiyoruz.”

BİR GÜNDE 12 BİN TL CEZA YAZILDI

Ava çıkarken dikkat edilmesi gereken özelliklerin varlığını hatırlatan Azimli, önceki gün kurallara uymayan avcılara toplamda 12 bin TL para cezası kesildiğini belirtti. Azimli,  “Avda silah doldurulduktan sonra, kesinlikle sağa ve sola tutulmamalı. Ava giderken yaralananlar da olabiliyor. Saçma küçük ama etkisi büyük olabiliyor. Yasak avlanmada yasaklar var. Pulu olmayanlar çetin cezalar ile karşılaşıyor. 350 TL'den başlar her tavşan başına 500 TL ceza kesilir. Kullanılan malzemelere el konulabilir, hapis cezası bile verilebilir. Otomotik silah bulunduranlar, takoz kullanmalı. 3 tane fişek kullanma hakkımız var. Takozunu söküp de 5-6 tane mermi, silah içine konulursa onun da cezası var. Silaha el konulur. Kaçak avda yakalananlara para cezası var. Limitlere uymak gerekir. Bıldırcın 10, tavşan 1 kekliğin ise 2 limiti vardır. Bu sayıyı aşmamak gerekir. Bu sayıya ulaşan avcı, avını sonlandırmalı” dedi.Kaçak avcılığın önüne geçilmesi gerektiğini vurgulayan dernek üyesi Hasan Altuntepe' de şöyle konuştu: “Avcılığın kemikleşmiş bir yasası var. Bize eli silahlı olarak bakılmamalı. Bunları vatandaşlarımıza yeterince anlatamıyoruz. Bu yüzden onlar da bizi iyice tanımıyorlar. Katil değiliz. Gerçek avcı hem doğa dostu hem de vicdan sahibi bir insandır. Vicdanlı olmayan insan dağa çıkınca kaçak avlanma yapar. Her türlü yasal olmayan yollara başvurur.”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.