Av turizmi kazandırıyor

Av turizmi kazandırıyor

Konya'nın Bozdağ, Sille, Tatköy ve Beyşehir bölgeleri av turizminin gözde yerleri haline geldi. Avrupa ülkelerinden gelen avcılar yüksek ücretler karşılığı av yapabiliyor.

Konya son yıllarda av turizminin gözde şehirlerinden biri oldu. Özellikle yaban koyunlarının yoğun olarak yaşadığı Bozdağ'a gelen yabancı avcılar yüksek ücretler karşılığı av yapabiliyor.  Avcılar, 70 bin ila 240 bin TL arasında ücret ödeyerek, av yapabiliyor.  Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 8. Bölge Müdürlüğü son 5 yılda 1 milyon 978 bin TL gelir elde etti. 2016 yılında 2 adet yaban keçisi, 4 tane Anadolu yaban koyunu avlandı.

4-2-012.jpg

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 8. Bölge Müdür Yardımcısı Rıza Kamil,  avcılık ve yaban hayatıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Kamil, “Av turizminde 7 yaş ve üzeri, sakat ve popülasyon düzenini bozacak memelileri avlatıyoruz” dedi. Rıza Kamil, tüm av ve yaban hayatı düzenlemelerinin Orman ve Su işleri Bakanlığının görevleri arasında olduğunu belirtti. Bu görev doğrultusunda 81 ilin 14 bölge müdürlüğüne ayrıldığını belirten Kamil, tüm işlemlerin 4915 sayılı konun çerçevesinde yapıldığını söyledi.  Kamil, Merkez Av Komisyonu adı altında yer yıl bir komisyon oluşturulduğunu ve bu komisyonun taşradan başlayıp merkeze doğru geldiğini ve kararların bu komisyonda alındığını söyledi. Komisyonda alınan kararları Ankara’ya ilettiklerini dile getiren Kamil, “Mayıs ayının ortalarında bir sonraki yılın Merkez Av Komisyonu kararları alınıyor, bu kararlar Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın görevlendirdiği müsteşar başkanlığında alınıyor. Bu toplantıda bir sonraki av sezonda Türkiye’deki av turizmi hariç küçük memeli ve kuşların avlanması ile ilgili usul ve esaslar belirleniyor ve hangi hayvan türünden hangi arazide ne zaman avlanacak gibi kararlar alınıyor. Avlanmada kullanılacak araç ve usuller, yasaklar ve yaptırım kararları yine bu toplantıda belirleniyor’’ dedi.

4-4-009.jpg

AVLAK SİSTEMİYLE YÜRÜTÜLÜYOR

Avcılığın avlak sistemi üzerinden yürütüldüğünü söyleyen Kamil, “Av Yönetim Bilgi Sistemi (AVMİS) ile avcıların o yıla ait izin belgelerini aldıkları takdirde şifre verildiğini ve verilen şifre ile hangi avlakta hangi hayvanı avlamak istediklerini seçiyorlar, verilen limit doğrultusunda avlarını gerçekleştiriyorlar” dedi. İki tür avlak olduğunu belirten Kamil, yerel ve özel avlak olarak iki tür avlak olduğunu söyledi. Kamil, “Genel avlaktan yerel halka faydalanabiliyor, özel avlak ise devletin ihale ile özel kurumlara verdiği avlakların turizm için kullanılan avlaktır. Özel avlaklar av turizmi için kullanılıyor. Hem doğadaki popülasyon sağlanıyor hem para kazanılıyor. ‘’

SAĞLIKLI HAYVANI AVLATMIYORUZ

Av turizminde belirlenen bölgede hangi memeliden kaç memeli avlanacaksa ihalenin o sayıya göre yapıldığını belirten Rıza Kamil, “Av turizminde sezon gelmeden avlaklarda sabahın erken saatlerinde ekiplerle envanter çalışmaları yapıyoruz ve hangi avlakta ne tür memeli var, yaşları kaç, kaç tanesi avlanabilir sayıları belirliyoruz. Avlanacak memeli belirlenirken de sağlıklı hayvanı değil, 7 yaş ve üzeri, sakat ya da popülasyonu bozacak hayvanlar belirleniyor” dedi. Türkiye’de daha çok geyik, karaca, çengel boynuzlu dağ keçisi, yaban keçisi, yaban domuzu ve yaban koyunu olduğunu belirten Kamil, bu hayvanların çoğunun yabani hayat yaşadığı ve avcıların doğal olması sebebiyle bunları tercih ettiğini söyledi. Kamil ayrıca, ihalelerin seyahat acenteleri tarafından belirlenen memelileri açık arttırma usulüne göre aldığını ve gelen avcıların bun işi zevk için yaptığını yaşlarının 60-70 arası olduğunu ifade etti.

KÖYLÜLERİ BİLİNÇLENDİRİYORUZ

Turizmden kazanılan paranın büyük çoğunluğunu belediyelere ya da muhtarlıklara aktarlıklarını belirten Rıza Kamil, vatandaşın av turizminden faydalanmasını sağladıklarını ve bunun kaçak avcılığın önüne geçtiğini söyledi. Avcılığı yasal olarak yapmayanları yani ruhsatsız avcıları yakaladıkların da cezai işlem uyguladıklarını belirten Kamil, ‘’Vatandaş ceza aldığı zaman biz üzülüyoruz, o cezayı ödeyeceğine daha önceden gelip bizden belgesini alsa bilinçli avlanma yapsa onun da bizim de yararımıza. Vatandaş tarafımızdan yapılan etkinliklere, kurslara katılsa bilinçli avcılık yapar. Belki nesli tükenmekte olan bir kuşu vuruyor ve bunu bilmiyor. Gelecek nesillere tertemiz, bio çeşitliliği fazla olan bir doğa bırakmak istiyoruz bu amaçla vatandaşımızın kurslara ve eğitimlere katılıp bilinçli avcılık yapmasını istiyoruz. Biz bu alanda okullarda eğitim veriyoruz, gerektiğinde film ve kamu spotlarıyla halkı bilinçlendirmeye çalışıyoruz’’ dedi.

AVCILAR YALNIZ GİTMİYOR

Avlanmak için yurt dışından gelenlerin doğada yalnız başına bırakılmadığını Kamil, avcıların yanında bakanlık görevlisinin ve köylülerden yetiştirilen avcılığı yerinde öğrenen ve bilinçlendirilen kişileri gönderdiklerini söyledi. Avcıların av kılavuzuna uygun hareket etmeleri gerektiğini ve yaşı küçük hayvanları vurmalarının yasak olduğunu belitti ve avcıların kurallara genellikle uyduklarını ifade etti. Avcıların yanlarında seyahat acentesinin nölgeyi bilen rehberlerinin de olduğunu dile getirdi ve şunların söyledi: “Buraya avlanmaya gelen avcılar zaten profesyonel insanlar, onlar zaten baktıklarında hangi memeli hangi yaşta anlayabiliyor ve ona göre hareket ediyorlar. Zaten biz yanlarına kalabalık bir ekip gönderiyoruz,  ekibimiz avcılarla birlikte oluyor ve kontrol ediyor. Atış esnasında eğer hayvanın yaşı ufaksa ya da türü farklıysa bakanlık yetkilileri atışı engelliyor.”

ALİ İBİLEME merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum