Ateşli çocuğa aspirin vermeyin

Ateşli çocuğa aspirin vermeyin

Başkent Konya Hastanesi Çocuk Doktoru Ayşegül Küçükarap, anne ve babaları ateşli çocuklar hakkında uyardı.

Uzman Dr. Küçükarap “Ateşli çocuğa aspirin vermeyin. İlaç ve kompresle çocuğun ateşi düşmüyorsa hemen bir doktora müracaat edin” dedi. Başkent Üniversitesi Konya Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Kipa Aile Kulübünün Sosyal Sorumluluk Projesi kapsamında düzenlediği eğitim seminerlerinin 2.’si geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirildi. Kipa Aile Kulübü konferans salonunda halka açık ücretsiz olarak gerçekleştirilen toplantıya Başkent Üniversitesi Konya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşegül Küçükarap konuşmacı olarak katıldı. Küçükarap, Ateşli Çocuğa Yaklaşım konusunda eğitim verdi.

Ateşin en sık nedenlerinden birinin enfeksiyonlar olduğunu belirten Uzman Dr. Ayşegül Küçükarap, “Ateş, enfeksiyon ya da enfeksiyon dışı nedenlere bağlı bir takım fizyolojik mekanizmalar sonucunda, vücut ısısının normal sınırların üzerinde yükselmesidir. Vücut ısısı, 38 C’den büyük ise çocuk ateşli olarak kabul edilir” dedi.

ATEŞ DERECEYLE ÖLÇÜLMELİ

Elle dokunarak ölçülen ateşin yanıltıcı olacağını ifade eden Küçükarap, “Ateş mutlaka derece ile ölçülmelidir. Elle dokunarak ölçülen ateş yanıltır. 3 ay altındakilerde koltuk altı, 3 ay - 5 yaş arası rektal, 5 yaş üzeri uyumlu çocuklarda ise ağızdan ateş ölçümü daha uygundur. 1 yaşın altındaki çocuklarda kulaktan ateş ölçümü güvenli değildir” dedi.

Dr. Küçükarap, konuşmasına şöyle devam etti: “Hafif ateşli çocuklarda giysileri çıkarılır, bol sıvı verilir, ortam ısısına dikkat edilir,  ateş düşürücü gerekli değildir. Yüksek ateşte, ateş düşürücü verilebilir, ilaç verildikten en az yarım saat sonra soğuk uygulama yapılabilir. Ateşli havale geçiren çocuklarda ateş tedavisine öncelik verilmelidir. Ancak ateş düşürücülerin önemli yan etkilerinin olduğu ve zehirlenmelere yol açabileceği de unutulmamalıdır.”

Küçükarap, “Çocuklarda aşırı giyinme, aşırı aktivite, sıcak hava ve sıcak yiyecekler daha yüksek vücut ısısına neden olabilir. 38. C’nin altında bebek huzursuz değil ise tedaviye gerek yoktur. Havale veya Kronik hastalık öyküsü olmadıkça daha yüksek ısılar bile tehlikeli değildir. Bebeğin davranışını gözlemlemek önemlidir. İyi yiyor ve uyuyor ise herhangi bir tedaviye ihtiyaç yoktur. 39 C’den yüksek ateşlerde, 20 dakika boyunca 29 – 32.2 C’ deki su ile küvette sünger ile yıkanır. İstemiyor ise sadece su ile oynamasına izin verilir. Yine huzursuzsa zorlanmaz.  Oda ısısı 24 C’ de tutulur. İnce kıyafet giydirilir. Ekstra sıvı içirilir. Ateş düşürücü ilaçlar çocuğun ateşini ve huzursuzluğunu azaltabilir” dedi.

ASPİRİN VERMEMELİ

Küçükarap, aşağıdaki durumlarda ise acil servise gidilmesi veya doktora başvurulması gerektiğini sözlerine ekledi. “Çocuk 3 aylıktan küçükse, ateşi 40C’den yüksekse, ilaç ve kompresle düşmeyen ateş olursa, 3 günden daha uzun sürdüyse, ateşle birlikte döküntü gelişirse, kusuyor ve sıvı içemiyorsa, çok uykulu ve uyandırmak zorsa, solunum güçlüğü ya da hızlı solunum varsa, ense ağrısı veya ense sertliği varsa çocuklar mutlaka doktora götürülmelidir.”

Aspirinin ateş düşürmek amacı ile artık kullanılmadığını ifade eden Küçükarap, “ Aspirin bazı durumlarda REYE sendromu denilen ve hayatı tehdit eden hastalığa neden olabilmektedir. Kullandığınız her ateş düşürücü ilacın dozları aşmayın. Bazı soğuk algınlığı ilaçlarında asetaminofen bulunduğunu unutmayın. Bu yüzden ateş düşürücü ile birlikte kullanırken doz aşımı açısından dikkatli olun” diye konuştu. Seminer sonrası vatandaşlara Başkent Üniversitesi Konya Hastanesi Halkla İlişkiler Ünitesi’nce Digital ateş ölçer dağıtıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.