Aşurenin tadı kaçtı! Fiyatlar cep yakıyor

Aşurenin tadı kaçtı! Fiyatlar cep yakıyor

Gıda fiyatlarındaki fırlama, bolluk ve bereketin simgesi aşureyi de vurdu. Geçtiğimiz sen 242 TL'ye mâl edilen 12 kişilik bir aşureyi bu yıl pişirmek 330 liraya kadar yükseldi.

Muharrem ayının başlaması ile beraber aşure pişirme telaşı da tüm hızıyla devam ediyor. Fakat bu yıl bolluk ve bereketin sembolü olan aşure de enflasyondan nasibini aldı. Gıda fiyatlarındaki dinmek bilmeyen artış, aşurenin maliyetini adeta katladı.

2023 yılında 242 liraya pişirilebilen bir tencere aşure, bu yıl 330 TL'ye kadar yükselirken, yine aynı yıl 20 liraya mâl edilen bir kase aşurenin fiyatı ise bu yıl %36'dan fazla artarak 27.5 liraya ulaştı.

AŞURENİN TENCERESİ BU YIL YÜZDE 36,4 ARTTI!

12 kişilik klasik bir aşure yapılabilmesi için gerekli olan malzemeler içinde; 300 gram buğday, 165 gram nohut, 270 gram kuru fasulye, 20 gram pirinç, 400 gram toz şeker, 120 gram kuru incir, 120 gram kuru üzüm, 120 gram kuru kayısı, 80 gram fındık içi, 10 gram karanfil ve 300 mililitre süt yer alıyor.

Aşure yapımı için söz konusu malzemelerden bir kısmı tarifteki gramajlarla bulmak her zaman mümkün olmayabiliyor. Bu nedenle bazı malzemeleri paket veya kilogram olarak almak gerekiyor. Bu durum da maliyeti artırıyor.

Bu ekonomik şartlar içinde aşure yapımında gerekli olan malzemeleri almak için markete giden bir kişinin cebinden çıkan miktar 550 TL'ye ulaşabilirken, gramajlarına göre maliyet hesabı yapıldığında ise 12 kişilik aşurenin tenceresi 330.53 TL’ye mâl edilebiliyor. Böylelikle bir kase aşurenin maliyeti de 27.5 liraya denk geliyor.

Bolluk, bereket ve birlikteliğin sembolü aşure gününde vatandaş yaptığı aşurenin ya malzemelerini eksiltiyor ya da daha az porsiyon pişiriyor. Geçen yıl 12 kişilik bir aşureyi 242.65 liraya pişirmek mümkündü. Bu yıl ise aynı aşureyi yapmak için 330 liraya yakın para ödemek gerekiyor. Bu da bir kase aşurenin fiyatının 20.2 liradan 27.5 liraya yükseldiği anlamına geliyor. Yani aşurenin maliyeti tam %36.4 oranında arttı.

Yaygın bir zincir marketteki fiyatlara göre, 12 kişilik malzeme ile hesaplanmıştır.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.