Askeri Tesislerin Çevre İzin Ve Lisanslarını Bakanlık Belirleyecek

Askeri Tesislerin Çevre İzin Ve Lisanslarını Bakanlık Belirleyecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yürürlükteki Çevre Kanunu'nca alınması gereken izin ve lisanslar hakkındaki yönetmeliği ‘Çevre İzni ve Lisansı Yönetmeliği’ olarak değiştirdi. Resmi Gazete’te yayımlanarak yürürlüğe giren yeni...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yürürlükteki Çevre Kanunu'nca alınması gereken izin ve lisanslar hakkındaki yönetmeliği ‘Çevre İzni ve Lisansı Yönetmeliği’ olarak değiştirdi. Resmi Gazete’te yayımlanarak yürürlüğe giren yeni yönetmeliğe göre; askeri tesislerle ilgili çevre izin veya çevre izin ve lisans uygulamaları, ilgili kurumun görüşü alınarak bakanlıkça belirlenecek. Geçici faaliyet belgesi ile çevre izin ve lisans başvuru sürecinin hızlandırılması amacıyla istenilen evrak sadeleştirildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı ‘Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği’ Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle 2872 Sayılı Çevre Kanunu uyarınca alınması gereken çevre izin ve lisansı sürecinde uyulacak usul ve esasları düzenlendi. Yönetmelik kapsamında, çevre iznine veya çevre izin ve lisansına tabi işletmeler, çevresel etkilerine göre 2 sınıfa ayrıldı. Listelerde yer alan işletmeler, faaliyette bulunabilmeleri için öncelikle geçici faaliyet belgesi almak zorunda. Geçici faaliyet belgesi alan işletmeler, belge tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde çevre izin veya çevre izin ve lisans belgesi alacak.

Çevre izni veya çevre izin ve lisans başvurusu, çevre danışmanlık firmaları ya da çevre yönetim birimi veya tesiste istihdam edilen çevre görevlisi tarafından yapılacak. İşletmeler için geçici faaliyet belgesi, çevre izni veya çevre izin ve lisansı başvurusu elektronik veya mobil imza ile elektronik ortamda yetkili merciye yapılacak. İşletmelerin başvurularında belirtilen bilgi, belge ve raporların sunulması zorunlu. Başvurunun yetkili mercilere yapılmasından sonuçlanmasına kadar olan süreç içerisinde sunulan bilgi, belge ve raporların doğruluğu, mevzuata uygunluğu ve doğacak hukuki sonuçlar konusunda işletmeci ve işlemlerin hizmet satın alımı yoluyla gerçekleştirilmesi durumunda yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firması sorumlu olacak. Yetkili merci tarafından elektronik ortamda yapılan bildirimler işletmeye tebliğ edilmiş kabul edilecek. Aynı adreste bulunan ancak işletmecisi veya tüzel kişiliği farklı olan işletmeler ayrı ayrı çevre izni veya çevre izin ve lisans belgesi almakla yükümlü.

ÇEVRE İZİN VEYA LİSANS BELGELERİ 5 YIL SÜRE İLE GEÇERLİ OLACAK

İşletmelere verilen çevre izni veya çevre izin ve lisans belgeleri beş yıl süre ile geçerli olacak. İşletmeler, belge geçerlilik süresinin sona ereceği tarihten en az 180 takvim günü önce başvuru yapmak ve beş yıllık süre dolmadan yeniden çevre izni veya çevre izin ve lisans belgesi almak zorunda. İşletmenin çevre izni veya çevre izin ve lisans koşullarına aykırı iş ve işlemlerinin tespit edilmesi durumunda yetkili merci tarafından Çevre Kanunu’nun ilgili maddeleri uyarınca idari yaptırımlar uygulanacak. Uygunsuzluğun düzeltilmesi için işletmeye yetkili merci tarafından en fazla bir yıla kadar süre verilebilecek. İşletmeye süre verilmemesi veya işletmeye verilen sürenin bitiminde uygunsuzluğun giderilmemesi halinde, yetkili merci tarafından çevre izin veya çevre izin ve lisans belgesi iptal edilecek. Çevre ve insan sağlığı yönünden tehlikeye yolaçan faaliyetler nedeniyle işletmeye süre verilmeksizin çevre izin veya çevre izin ve lisans belgesi iptal edilecek. Bu işletmeler için izin süreci yeniden başlatılır ve işletme kendi adına yeni geçici faaliyet belgesi düzenlenene kadar faaliyette bulunamaz. Geçici faaliyet belgesi olmaksızın faaliyette bulunan işletmeler hakkında 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun ilgili maddeleri uyarınca idari yaptırımlar uygulanacak. Yükümlülükleri doğrultusunda yapılacak belgelendirmelerde ve beyanlarında usulsüz ve gerçeğe aykırı bilgi ve belge düzenlendiği tespit edilen tesislere 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun ilgili maddeleri uyarınca idari yaptırımlar uygulanır ve geçici faaliyet belgeleri iptal edilecek. Bu işletmelerin doksan takvim günü süresince faaliyeti durdurulacak.

Askeri tesisler ile ilgili çevre izin veya çevre izin ve lisans uygulamaları, ilgili kurumların görüşü alınarak Bakanlık tarafından belirlenecek. Geçici faaliyet belgesi ile çevre izin veya çevre izin ve lisans belgesi verilmesi, yenilenmesi ve güncellenmesi için ödenecek bedel ve tarifeler her yıl Bakanlık tarafından belirlenecek. Geçici faaliyet belgesi ile çevre izin veya çevre izin ve lisans belgesi için belirlenen bedeller, bakanlık döner sermaye işletmesine ödenecek.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.