Aşının tam zamanı

Aşının tam zamanı

Sonbaharın gelmesiyle birlikte grip virüsü de kendini göstermeye başladı. Gribin önüne geçmenin etkili yollarından birinin grip aşısı olduğunu belirten uzmanlar, “Bu aylarda yapılacak grip aşısı ile kışı daha rahat geçirebilirsiniz” diyor

Sonbahar geldi, grip virüsü de kol gezmeye başladı. İnfluenza virüsünün solunum yoluyla insan vücuduna girmesiyle oluşan ve salgınlara yol açan bir enfeksiyon hastalığı olan gripten korunmak aşıyla mümkün. Dahilliye Uzmanı Dr. Sait Önal, havaların soğumasıyla birlikte grip virüsünün tekrar etkinleştiğini hatırlatarak, iş ve özel hayatta ciddi sorunlara ve verimsizliklere yol açan grip salgınından korunmak için herkesi grip aşısı olmaya davet etti.

Özel Selçuklu Hastanesi'nden Dr. Sait Önal, özellikle risk grubundaki yaşlılar, okul çağı çocukları, kanser hastaları, kronik rahatsızlığı olanlar, diyabet hastaları, akciğer hastaları, astım hastaları ve benzeri durumdakilerin grip aşısını mutlaka olması gerektiğini, kapalı, yoğun insan trafiğinin bulunduğu ortamlarda çalışan sağlıklı bireylerinde risk grubuna dahil edilebileceğini belirtti.

MİKROBİK BİR HASTALIK

Gribin İnfluenza adı verilen bir tür virüs tarafından meydana getirildiğini ve bulaşıcı mikrobik bir hastalık olduğunu söyleyen Özel Selçuklu Hastanesi Dahilliye Uzmanı Dr. Sait Önal, hastalığın özellikle her sene sonbahar ve kış aylarında ve daha çok kalabalık mekanlarda yaşayanlarda salgınlara sebep olduğunu hatırlattı. Hastalığın bilinen virüslerine karşı korunabilmede en iyi yöntemin grip aşısı olduğunu dile getiren Dr. Önal, “Grip aşısı kişiyi önemli ölçüde hastalıktan korur, her yıl Eylül veya Ekim aylarında bir kez uygulanır.” dedi. Aşının her yıl Dünya Sağlık Örgütü tarafından bir yıl önceki yaygın grip virüsüne göre düzenlendiğini aktaran Dr. Sait Önal “Risk grupları için bu süre daha uzun tutulabilir. Grip aşısı, vücutta 1-2 hafta içinde koruyucu düzeye erişir. Eğer aşı içerdiği virüs tipleri, salgınlara neden olan virüs tipine benzerse sağlıklı erişkinlerde yaklaşık yüzde 70 oranında etkilidir. Yukarıda saydığımız riskli grupta ise, hastalıktan korunma oranı yüzde 50’ye düşmektedir” dedi.

KİMLER RİSK GRUBUNDA?

Dr. Önal, Grip hastalığı konusunda risk grubunda bulunan ve mutlaka aşı olması gereken kişileri şu şekilde sıraladı; “65 yaşından büyük kişiler. Diyabetliler. Astım hastaları. Kronik akciğer hastaları. Kronik kalp ve damar sistemi hastaları. Bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler. Kanser hastaları. İmmunsupresif ilaç kullananlar. Huzurevi bakımevi, okul, toplu iş yerleri vb. ortamlarda yaşayanlar.”

KİMLER AŞI YAPTIRMAMALI?

Bazı kişilerin ise grip aşısı olmaması gerektiğini ifade eden Önal, “Bu kişiler; 6 aydan küçük bebekler, Yumurtaya karşı anafilaktik tarzda alerjisi olanlar. Hamileliğin ilk 3 ayı içinde olan bayanlardır” uyarısında bulundu. Gripten korunmanın temel mantığının vücut direncinin düşmesini engellemekten geçtiğini belirten Dr. Sait Önal, “Bu nedenle mevsim özelliklerine uygun giyinmeli, bol sulu gıdalar, taze sebze ve meyve tüketilmelidir. Günde 8 saat düzenli uyunmalı, haftada 3-4 gün egzersiz yapılmalıdır. Hastalar ile yakın temastan, ortak eşya kullanımından kaçınılmalıdır. Hasta olan bireyler ise maske kullanarak duyarlı davranmalı, başka insanlara bulaştırmamak için önlemini almalıdır” şeklinde konuştu.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.