Asgari enflasyon!

Asgari enflasyon!

Vatandaşın sırtına yüklenen zamlar karşısında asgari ücret gölgede kaldı. Devlet kendi gelirini belirlerken yüksek ortalama enflasyonu, vatandaşa gelince düşük olan aydan aya enflasyonu ciddiye aldı.

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret zam oranının belirlenmesiyle vatandaşlardan ve STK’lardan tepkiler gelmeye devam ediyor. Asgari ücrette yüzde 15.04’lük zam ile 304 TL’lik bir artış oldu. Bakan Selçuk, enflasyonun üzerinde zam yapıldığını iddia etti. Ancak iddialar gerçeği yansıtmadı. Devlet kendi gelirini belirlerken yüksek ortalama enflasyonu, yurttaşın gelirini belirlerken düşük olan aydan aya enflasyonu ciddiye aldı. Türkiye’nin yüzde 43’ü asgari ücretle çalışırken, Bakan Selçuk, “Birçok AB üyesi ülkeye göre daha iyiyiz” dedi. 

ASGARİ ÜCRETTE ENFLASYON OYUNU

Enflasyon verisi aydan aya fiyatların ne miktarda yükseldiği değil, 12 aylık ortalamalara göre fiyatların ne kadar yükseldiğine göre baz alınıyor. Hâl böyle olunca 418 maldan oluşan ve enflasyon hesabının yapıldığı mal sepetinin fiyatı Kasım ayında önceki Kasım ayına göre yüzde 10,6 arttı. 12 aylık ortalamaya bakıldığında enflasyon Kasım ayında yüzde 15,9 olarak gerçekleşti.

VATANDAŞA GELİNCE ORTALAMA ENFLASYON BAZ ALINIYOR

Geçen yılın Kasım ayında fiyatlar genel seviyesi sert şekilde yükseldiği için bu yılın Kasım ayında fiyatlardaki artış oranı yavaşladı. Aynı durum Ekim ayında da yaşandı ve ortalama enflasyon yüzde 16,4 olduğu Ekim ayında aydan aya enflasyon yüzde 8,5 olarak açıklandı. Üstelik devlet de yurttaşlar tarafından ödenen vergi ve harç zamlarını hesaplarken aydan aya enflasyonu değil ortalama enflasyonu ciddiye alıyor.

VERGİ VE HARÇ ZAMLARI HESABA KATILMADI

TÜİK tarafından açıklanan “ortalama” üretici enflasyonu düzenlemesine dayanılarak vergi, harç ve ceza bedellerine yüzde 22,58 zam yapılmıştı. Ancak asgari ücrete yapıldığı gibi aydan aya enflasyon hesabı yapılsaydı vergi, harç ve cezalara sadece yüzde 1,7 zam yapılması gerekecekti. Zira Ekim ayındaki üretici fiyatları önceki Ekim’e göre (ortalama değil) yüzde 1,7 arttı.

TÜRKİYE’NİN YÜZDE 43’Ü ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞIYOR

Devletin kendi gelirini belirlerken yüksek ortalama enflasyonu, yurttaşın gelirini belirlerken düşük olan aydan aya enflasyonu ciddiye alması tutarsızlık olarak kayıtlara geçti. Hollanda’da asgari ücret ile çalışan insan sayısı  yüzde 3, İspanya’da yüzde 1, Belçika’da yüzde 0, Yunanistan’da yüzde 7.7 Fransa’da yüzde 8.4 asgari ücretle çalışan sayısı oranı Türkiye’de ise tam yüzde 43.Her çalışanın neredeyse yarısı asgari ücretle geçimini sağlıyor.

AÇLIK SINIRI 2 BİN 162 LİRA YOKSULLUK SINIRI 7 BİN 44 LİRA

Türk-İş’in araştırmasına göre Aralık ayında 4 kişilik bir aile için ‘açlık sınırı’ 2 bin 162 lira 70 kuruş, ‘yoksulluk sınırı’ ise 7 bin 44 lira 62 kuruş olarak açıklandı. Birleşik Metal İş Sendikası Araştırma Merkezi (Bisam) ise, TÜİK ve bakanlık verileri üzerinden yaptığı hesaplamaya göre, “Eşi çalışmayan ve iki çocuklu bir asgari ücretli, aldığı artışın, asgari geçim indirimi dâhil, günlük 3.8 lirasını gıdaya ayırabilecek” dedi.

Milli Gazete

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum