Arınç: Pyd'nin Özerklik Peşinde Olması Hoş Olmayan Bir Durum

Arınç: Pyd'nin Özerklik Peşinde Olması Hoş Olmayan Bir Durum

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, PYD'nin özerklik peşinde olmasının "hoş olmayan bir durum" olduğunu söyledi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, PYD'nin özerklik peşinde olmasının "hoş olmayan bir durum" olduğunu söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Başbakanlık Merkez Bina'da toplanan Bakanlar Kurulu sona erdi. Yaklaşık 5 saat süren toplantının ardından Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, bir basın toplantısı düzenledi. Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Arınç, bir gazetecinin "Suriye'nin kuzeyindeki olası bir özerk yönetime karşı askeri kartı kullanma söz konusu mu?" şeklindeki soru üzerine, PYD'nin özerklik peşinde olmasının "hoş olmayan bir durum" olduğunu söyledi. Türkiye olarak gelişmeleri an be an yakından takip ettiklerini belirten Başbakan Yardımcısı Arınç, "Suriye'deki mevcut durum çerçevesinde ortaya çıkan otorite boşluğundan bazı grupların istifade ettiğini ve kendi gizli amaçları uğruna ülkedeki kırılgan ve hassas durumdan istifade ederek Suriye'nin toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini tehlikeye atacak gelişmelere göz yummamız Türkiye'den beklenemez. Bu gelişmelerin sınır aşan nitelik kazanması ve vatandaşlarımızın can güvenliğini tehdit edecek boyutlara ulaşması da asla kabul edilemez." ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE HER TÜRLÜ TEDBİRİ ALDI"

Türkiye'nin her türlü tedbiri aldığını ve almaya devam edeceğini söyleyen Bülent Arınç, "Suriye'de herhangi bir etnik ya da mezhebi grup tarafından oluşturulacak defacto yönetimlerini kabul etmeyeceğimizi bugüne kadar dile getirdik. Hangi etnik kökenden, din ve mezhepten olursa olsun tüm Suriyelileri kucaklayan meşru, demokratik ve anayasal eşitliğe dayalı bir sistemin kurulmasını arzuluyoruz. Bu anlayıştan hareketle Suriye halkının meşru talepleri doğrultusunda soruna biran evvel siyasi bir çözüm bulunmasına yönelik çabalara destek veriyoruz. Siyasi alanda yürütülen bu çabalar sürerken, belirli bölgelerde emri vakiler yoluyla defacto durumların yaratılmasının Suriye'nin birlik ve beraberliği üzerinde son derece olumsuz neticeler doğuracağı açıktır." değerlendirmesinde bulundu. Arınç sözlerini, "Biz Suriye'de demokratik bir yönetimin başa gelmesini isteriz. Etnik bir temizliğe de kimsenin müsahade etmeyeceğini her halde herkesin bilmesi gerekir." diye sürdürdü.

"AKL-I SELİMLE HAREKET ETMEMİZ LAZIM"

Arınç, şöyle devam etti: "Biz orada bir binanın üzerinden sallandırılan kendilerine göre bayrak kabul edilen bir işaretle böyle bir yönetimin kurulduğu veya kurulacağı anlamını çıkaramayız. Böylesine spontane gelişen olaylar karşısında akl-ı selimle hareket etmemiz gerekir. Türkiye'de muhalefete bakarsanız, Sayın Bahçeli biran evvel silahlı ve askeri müdahalenin Suriye'ye yapılmasından yanadır. CHP'nin görüşü ise Sayın Loğoğlu bu görüşleri ifade edecek düzeyde Genel Başkan Yardımcısı olarak kabul ediliyorsa, Genel Başkanları bir şey söylemediği için bunu söylüyorum; o da aksine kesinlikle bir müdahalenin yapılmamasını hatta bu olayların Suriye'ye yapılabilecek bir müdahaleyi haklı kılmak için uydurulduğunu bile ifade etmektedir. Dolayısıyla muhalefet ne derse desin, nasıl bir değerlendirme yaparsa yapsın hükümetimiz olayları büyük bir hassasiyetle takip etmektedir. Türkiye'nin aleyhine sonuç verecek hiçbir de facto eyleme veya olaya göz yummak durumunda değiliz." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.