Araçların kışlık bakımını aksatmayın
Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte araçların kış hazırlığı da başladı. Yoğun yağışların ve eksi derecelere varan hava sıcaklığının araçların tam olarak işlevini yerine getirmesine engel olması nedeniyle araçların kışlık bakımlarının özenle yapılması gerektiği belirtiliyor.
Yoğun hava muhalefeti nedeniyle özellikle kış aylarında yaşanan bir çok trafik kazasının kışa hazırlanmayan ve bakımsız araçlar nedeniyle olduğunu belirten özel bir otomobil bakım servisinin müdürü Doğan Tuğrul, ülkemizdeki sürücülerin bu konuda gereken duyarlılığı göstermediğini dile getirdi. Bir arabada özellikle bakılması gereken 36 nokta olduğunu belirten Doğan Tuğrul, bakımlı araçların kış aylarında daha güvenli olduğunu söyledi. Tuğrul, kışa girmeden önce sürücülerin mutlaka araçların kış bakımını yapmasının gerekli olduğunu hatırlattı. Kış şartlarında hasar ve yaralanmalı kazalardan korunmanın en iyi yolunun bakımlı bir araçla yolculuk yapmak olduğuna dikkat çeken Doğan Tuğrul, sürücülere araç kullanma kılavuzunu dikkate almalarını önerdi.
TAM BAKIM YAPILMALI
Normalde iyi çalışmayan bir motorun kötü hava şartlarında çok daha zor çalıştığını vurgulayan Doğan Tuğrul, sürücülerin kışa girmeden önce alması gereken bazı önemli tedbirleri şöyle sıraladı: "Motorun ilk çalıştırırken zorlanması, bozuk rölanti ve avans ayarı, stop etme, düşük güç gibi sürüş problemleri varsa, serviste ayarlanması gerekiyor. Yakıt sistemindeki nemin donmasını önlemek için, depoya ayda bir kez bir şişe buz önleyici katkı maddesi eklenmesi, yakıt deposunun yarıdan fazla dolu tutulması gerekir. Çünkü dolu tutulan yakıt deposu, borulardaki donmayı önleyecektir. Ayrıca motorun yağını ve yağ filtresinin genellikle her 5-0 bin kilometrede bir değiştirilmesi gerekiyor” diye konuştu. Tuğrul ayrıca, “İlk harekete geçme zorluklarına karşı ateşleme sisteminizi kontrol ettiriniz. Tüm lambaları kontrol ediniz ve çalıştıklarından emin olunuz. Kaçaklara karşı egzoz sisteminizi kontrol ettiriniz. Frenlerin eşit bir şekilde tuttuğundan emin olun. Soğuk motoru çalıştırmak için daha fazla enerji gerekecektir bu nedenle aküyü kontrol ettirin. Yolcu rahatlığı için ısıtıcının ve defrosterin iyi olması gerekiyor” dedi.
LASTİKLER KONTROL EDİLMELİ
Kış mevsiminde güvenli bir şekilde seyahat edebilmek için araçların lastiklerinin de sağlam ve dişli olması gerekiyor. Lastiklerin ve lastik havasının kış bakımı için önemli olduğunu belirten Doğan Tuğrul, “Bir aracın yer ile temasını lastikler sağlıyor. Ömrü biten bir lastik de en ufak bir yağışlı havada işlevini yapamayacak. Bu da zor hava şartlarında kazalara sebebiyet verebilir. Ayrıca araçlarda lastik zinciri, çekme halatı, ilk yardım çantası ve benzeri araçların bulunması da zor hava şartlarında kolaylık sağlayacaktır. Daha önce Konyalı sürücülere hizmet amacıyla check-up kampanyası düzenledik. Bu kampanya ile araçlara tam bakım sağlayarak bir anlamda araçları kışa hazırladık” ifadelerini kullandı.
merhabahaber.com KERİM ATICI
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.