Araç muayene ücretine vatandaş tepki gösteriyor!
TÜVTÜRK’ün araç muayenesinde yetkili tek şirket olması, piyasanın dengesini bozdu. Araç muayene ücreti zamlandı. 2022 yılında 507 TL'ye yapılan muayene, bu yıl bin 130 liraya yapılacak. Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, “Başka şirketlere de yetki verilmeli” dedi.
2023 yılında otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römork araçların muayene ücretleri belli oldu. TÜVTÜRK araç muayene ücreti 2023 yılında artış gösterdi.2022 yılında 507 TL'ye yapılan muayene ücretine yeni yılda yüzde 122 oranında zam yapıldı. 2022 yılında 507 TL'ye yapılan zorunlu araç muayene ücreti 2023 yılında yaklaşık olarak 1.130,40 TL'ye yükseldi. Egzos emisyonu ücreti ise 2023 yılında 180 TL’ye çıktı. Böylece bir araç muayene ücreti egzos emisyonu ile birlikte 1.300 TL’yi geçti.
MUAYENESİZ TRAFİĞE ÇIKMANIN CEZASI İKİ KATINA ÇIKTI!
Duruma tepki gösteren sürücüler, artışın gereksiz olduğunu, fiyat artışının bellerini büktüğünü söyledi. Sosyal medyadan yüzde 122’lik zamma tepki gösteren vatandaşların bu zammın vicdani olmadığını dile getirdi. Vatandaşlar, zammın makul bir seviyeye düşürülmesi çağrısında bulundu. Sürücüler, “Fiyat artışı gerçekten abartı” dedi. Ayrıca zorunlu araç muayenesini yaptırmayanlara uygulanacak ceza da zamlandı. Muayenesiz araçla trafiğe çıkmanın cezası 427 TL'den 951 TL'ye yükseldi. Yeniden değerleme oranında artırılan araç muayene ücretleri kredi kartı ve banka kartı kullanarak ödenebiliyor.
YENİ ŞİRKETLERE MUAYENE YETKİSİ VERİLMELİ
Konu ile ilgili Merhaba Gazetesi'ne değerlendirmelerde bulunan Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, rakamların önceden de yüksek olduğunu dile getirdi. Ticari araç muayenesinin her yıl yapıldığına dikkat çeken Dinç, “Fiyatın artması, şirketlere de yük” dedi. Muayene fiyatının yüksek olmasının sebebinin piyasada tek yetkili şirket bulunması olduğunu ifade eden Dinç, “Bir tekelleşme var. Bu, doğru değil. Yetkili şirket bir ücret talep ediyor, Ulaştırma Bakanlığı da onaylıyor. Rekabetin oluşması için yeni şirketlere de muayene yetkisi verilmeli” şeklinde konuştu.
PİYASADA RAKİP ŞİRKET OLSA FİYATLAR GERİ ÇEKİLİR
“Artan fiyatlar karşısında vatandaşın canı yanıyor” diyen Başkan Dinç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Vatandaşın gideri fazla. Akaryakıt gideri, araç bakım masraf fazla. Gerçekten olumsuz bir durum. Araç sayısı arttı. Bazen vatandaş istediği zamana randevu alamıyor. Hizmet kalitesinin artması, muayene ücretlerinin düşmesi için ikinci veya üçüncü şirketlerin de yetkilendirilmesi lazım. Piyasada rakip şirket olsa, fiyatlar geri çekilir. Belki başka bir şirketin maliyeti daha düşük olacak mevcut şirkete göre. Noter gibi düşünün. İstediğiniz noterde işlemlerinizi halledebilirsiniz. İstediğiniz istasyonda da muayene yaptırabilmeniz gerekir. Tekelleşmenin önüne geçmek gerekir.”
BU DURUM KABUL EDİLEMEZ
Konuyla ilgili açıklama yapan Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Selçuk Özdağ, milyonlarca araç kullanıcısının isyan ettiği araç muayene sorununa ilişkin bir açıklama yaptı.
Vatandaşların tepki gösterdiği TÜVTÜRK’e ilişkin konuşan Doç. Dr. Selçuk Özdağ “Zorunlu olan araç muayenesinin özel bir şirketin tek elinde fahiş fiyatlarla gerçekleştirilmesi kabul edilemez. Derhal tekelleştirilen araç muayene sistemine son verilerek, muayenelerin kamu hizmeti anlayışı ile işlevsel hale getirilmesi elzemdir” dedi.
Özdağ TÜVTÜRK’ün Doğuş Grubu, Alman Tüv Süd Grubu ve İngiliz Bridgepoint Şirketi'nin ortak şirketini olduğunu hatırlatarak, “Neden diye soruyoruz? Neden yerli bir şirketin değil de ağırlıklı Alman ve İngiliz ortaklığı bulunan bir şirketin bizim ülkemizde bu faaliyeti yürüttüğünü anlayamıyoruz! Bizi aydınlatırlarsa çok mutlu oluruz” görüşünü savundu.
EMRE ÖZGÜL
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.