Antik kentin içinden akan su antik kentin ziyaretçilerini cezbediyor

Antik kentin içinden akan su antik kentin ziyaretçilerini cezbediyor

Antalya'nın Finike ilçesinde bulunan Limyra Antik Kenti, tarihe ışık tutan yapılarının yanı sıra antik sokaklarından akan, kilise alanı ve sütunlu caddesini kaplayan sularıyla ziyaretçilerine alışılmadık bir atmosfer sunuyor.

Likya bölgesinin en çok kaya mezarına sahip kentlerinden biri olan Limyra, Finike'nin yaklaşık 9 kilometre kuzeydoğusundaki Toçak Dağı'nın eteklerinde yer alıyor.

Tarihi milattan önce 4. yüzyıla uzanan kent; Klasik, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine dair birçok izi barındırıyor.

Likya Kralı Perikle'nin hüküm sürdüğü zamanlarda Likya'nın başkenti olan Limyra, Bizans döneminde ise bölgenin piskoposluk merkezi olmasıyla biliniyor.

Surları, kaya mezarları, "Perikle Heroonu" isimli anıt mezarı, 6 bin kişilik tiyatrosu, Roma hamamı, "Ptolemaion" anıtı, Roma caddesi ve Gaius Sezar adına yapılan mezar anıtıyla öne çıkan kent, ortasından geçen, kilise alanı ve sütunlu caddesini dolduran yer yer yüksekliği yaklaşık 70 santimetreye ulaşan sularıyla dikkati çekiyor.

Tarihi yapı ve caddelerin sular içerisindeki görüntüsüyle farklı bir atmosfer yaşayan ziyaretçilerden bazıları caddedeki sulara girerek serinleme fırsatı buluyor.

Limyra Antik Kenti Kazı Başkanı Avusturya Arkeoloji Enstitüsünden Doç. Dr. Martin Seyer, AA muhabirine, alandaki ilk kazıların 1969'da başlatıldığını, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Avusturya Arkeoloji Enstitüsü işbirliğiyle sürdürüldüğünü söyledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.