Antik Kent Side'de Tarihi Sur Dibi Temizlenerek Koruma Altına Alındı
Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü, Antalya Side Antik Tiyatro yanında bulunan Attius Philippus Suru çevresinde çevre düzenleme ve temizlik çalışmasını tamamladı. Üniversite, bu yıl sur dibi yanı sıra antik kentin tamamında temizlik ve çevre düzenlemesi yaptı. Temizlik ve çevre düzenlemesiyle antik kentin daha korunaklı hale geldiği belirtildi.
Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Side Kazı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Sabri Alanyalı, Attius Philippus ve antik kentte çevre düzenleme çalışmasını tamamladıklarını bildirdi. Bu sene sur dibinde yaptıkları kazı çalışmasında MS 5'nci yüzyıla ait önemli arkeolojik bulgular elde ettiklerini, bunların başında taban mozaikleri olduğunu söyledi. Sur çevresinde geçen süre içinde yıpranan tarihi taşlarda günün modern şartlarına uygun bir şekilde restorasyon yaparak korunaklı hale getirdiklerini kaydetti.
Antik kentte 66 yıldır kazı çalışması yapıldığını ve son 5 yıldır üniversitelerinin kazı yaptığını belirten Alanyalı, sur dibinde 2014 kazılarında da çalışma yapacaklarını kaydetti. Alanyalı, "Antik kent ve sur dibinde yaptığımız temizlik ve çevre düzenlemesiyle arkeolojik varlıkları daha korunaklı hale getirdik. Antik kentin yüzde 90'nından fazla toprak altında bulunuyor. Tarihi ören yerinde 66 yıl içinde hiç kazı çalışması yapılmayan yerler var. Side'de toprağın altında tarih yatıyor. Biz bu tarihi gün yüzüne çıkarmak için çalışıyoruz. Side'de toprak altındaki tarihi, kültürel ve arkeolojik varlıkların tamamen gün yüzüne çıkarmak en az 4 asır sürer." diye konuştu.
SİDE'DE OSMANLI'DAN KALMA SİVİL MİMARİ ESERLER KORUMA ALTINA ALINDI
Side Belediye Başkanı Abdulkadir Uçar, uzun yıllar hayat emaresinin olmadığı antik kentte canlılığın Rumların Girit Adası'nda Türklere yönelik baskıları artırmasına bağlı Antalya'ya ilk göçün başlamasıyla olduğunu söyledi. Gemilerle Antalya'ya getirilen Giritlilerin, dönemin padişahı 2. Abdülhamid tarafından 130 yıl önce İhsaniye, Ahmediye, Kadriye ve Selimiye'ye (Side) yerleştirildiğini belirten Uçar, Selimiye isimli köyün Side'de kurulduğunu ve Mecidiye ismi ile kurulan köyde ise hiç yerleşimin olmadığını kaydetti. Uçar, şu bilgileri verdi: "Belediyemiz Tarihi Kentler Birliği'ne üye bir belediye. 4 yıl önce Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında 123 yıllık 100 tarihi Osmanlı evini restore ettirdik ve kültür turizmine kazandırdık. Side'de Roma, Bizans dönemi eserleri ile Osmanlı'nın sivil mimari eserleri iç içe bulunuyor. Antik kentte zenginlik katılıyor. Osmanlı döneminin sivil mimari ve estetik dokusunun var olduğu yerlerden biri de Side. 100 Osmanlı dönemi cumbalı evi restore ederek koruma altına aldığımız için Kültür ve Turizm Bakanlığı Büyük Hamam, Tarihi Liman ve tapınaklar bölgesinin tahsisini belediyemize verdi." CİHAN
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.