Antidepresanda artış
Ekonomik ve sosyal hayatta yaşanan olumsuz gelişmelere bağlı olarak antidepresan ilaç kullanımı son yıllarda artış gösterdi. Uzmanlar, doktor tavsiyesi ve kontrolü dışında antidepresan kullanımının zararlı olabileceğini belirtiyor
Günlük hayatta yaşanan gelişmeler strese, sıkıntıya neden olabiliyor. Vatandaş da içinde bulunduğu bu stresten daha rahat ve hızlı bir şekilde kurtulmak için antidepresan ilaç kullanımına başvuruyor. Özellikle son yıllarda antidepresan kullanımının arttığını belirten uzmanlar, bu artışın halkın ruh sağlığında daha bilinçli hale gelmesinden kaynaklandığı ancak, antidepresan ilaçların birilerinin tavsiyesi ile değil doktorun yazdığı reçete ile kullanılması gerektiği bildiriliyor.
Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları (Psikiyatri) Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüstem Aşkın, antidepresan kullanımının önde gelen nedeninin halkın bilinç kazanması olduğunu söyledi. Birkaç yıl öncesine kadar psikiyatri doktoruna gidilmediğini ve bu konuda bir önyargı bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Rüstem Aşkın, “Şimdilerde bu tabular yıkıldı. Artık vatandaş depresif bir durumu olduğunda, ruh sağlığının bozulduğunu anladığında daha rahat bir şekilde bir psikiyatri uzmanına gidip derdini anlatabiliyor. Doktor da hastanın durumuna göre kullanması gerekiyorsa antidepresan ilaç yazıyor” dedi.
Takıntıların, panik atakların ve travmalar gibi rahatsızlıkların giderilmesinde yaygın olarak antidepresan ilaçların kullanıldığını dile getiren Prof. Dr. Rüstem Aşkın, “Bu ilaçların rastgele kullanılması da antidepresan ilaçların kullanımının artmasında etkili olmuştur. Antidepresanı hiçbir rahatsızlığı olmayan biri de kullanabiliyor. Sağlık ocaklarındaki aile hekimleri de çoğu zaman vatandaşın isteği üzerine antidepresan ilaç yazabiliyor. İlaç kullanımının artması, halkın daha çok depresyona girdiği anlamına gelmiyor. Bununla ilgili yapılmış bir araştırma yok fakat buradan vatandaşın depresyona girdiğinde ilaçla tedavi gördüğü anlamını taşıyabiliyor” diye konuştu.
ANTİDEPRESAN GELİŞİGÜZEL KULLANILMAMALI
Antidepresan ilaçların gelişigüzel kullanılmasının yanlış olduğunu belirterek halkı uyaran Prof. Dr. Rüstem Aşkın, “Bu ilaçların gelişigüzel kullanılması kesinlikle yanlıştır. Çünkü ihtiyaç dışında kullanılması hastalığın kronik hale gelmesine neden olabiliyor. Bir hekimin tavsiyesi olmadan kesinlikle kullanmamak gerekiyor. Bu ilaçlar tedavi sürecinde önleyici ve hastalığın giderilmesine yardımcı olucu özellik taşıyor. İlaç kullanırken, doktor kontrolünde olması gerekiyor. Doktor hastanın durumuna göre ilacın dozunu artırıp düşürebiliyor. Toplumun yanlış bildiği bir konu daha var, bu ilaçların bağımlılık yaptığı sanılıyor. Oysa ki doktor kontrolünde kullanılan antidepresanların bağımlılık yapıcı hiçbir yanı bulunmuyor” dedi.
DEPRESYON, ZAMANIN HASTALIĞI OLDU
Antidepresan ilaçların satışında artış yaşandığını dile getiren Eczacı Arif Altıntepe de, depresyonun zamanın hastalığı haline geldiğini belirtti. Stres, sıkıntı, iş yaşamındaki yoğunluk, borçlar, ekonomik gelişmeler, aile içinde yaşanan sorunlar ve benzeri birçok durumun antidepresan kullanımını artırdığını ifade eden Arif Altıntepe, “Antidepresan kullanımının farklı algılanmasına gerek yok. Bugün eczacılar da antidepresan kullanabiliyor. Çünkü aynı stres ve sıkıntıları birçok sektörde olduğu gibi eczacılar da yaşayabiliyor. Fakat bu tarz ilaçları konu komşunun tavsiyesi ile kullanmamak gerekiyor. Eczacılar ilacı reçetesiz satmıyor. Ama o ilacın iyi olduğunu duyan vatandaş, aile hekimine gidip ilacı yazdırabiliyor. Bu durum sadece antidepresan değil bütün ilaçlar için geçerlidir. Bu konuda halkın daha bilinçli davranması gerekiyor. Doktor ilacı muayene ettiği kişinin tedavisi için yazıyor, onun etrafındakilerin tedavisi için değil. Bu ayrıntının unutulmaması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
RASİM ATALAY
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.