Antalya'ya Gelen Rus Turist Sayısında Yüzde 17'lik Artış Oldu

Antalya'ya Gelen Rus Turist Sayısında Yüzde 17'lik Artış Oldu

Antalya Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası(MATSO) Yönetim Kurulu üyesi ve turizm uzmanı Hüseyin Güneş, Antalya'ya gelen Rus turist sayısında yüzde 17'lik artış yaşandığını bildirdi. Hüseyin Güneş, yaptığı açıklamada, ocak-temmuz döneminde...

Antalya Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası(MATSO) Yönetim Kurulu üyesi ve turizm uzmanı Hüseyin Güneş, Antalya'ya gelen Rus turist sayısında yüzde 17'lik artış yaşandığını bildirdi.

Hüseyin Güneş, yaptığı açıklamada, ocak-temmuz döneminde Antalya’ya gelen Rus turist sayısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 oranında artış yaşandığını kaydetti. Turizmci Güneş, "2014 yılı ocak-temmuz döneminde Antalya’ya gelen yabancı turist sayısında ilk sırayı yüzde 33.19 ile Rus turistler almıştır. Sonra sırasıyla yüzde 21.84 ile Alman, yüzde 4.96 ile Hollandalı, yüzde 3.83 ile İngiliz ve yüzde 3.27 ile İsveçli turist gelmiştir." dedi.

    2013 yılı ocak-haziran döneminde turizm geliri 13 milyar dolar gerçekleştiğini hatırlatan Güneş, bu rakam 2014 yılı ocak-haziran döneminde yüzde 6,3 artarak 14 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ifade etti.

    Güneş, Antalya’da ise 2014 yılı ocak-haziran döneminde yaklaşık 4 milyar 548 milyon dolar turizm geliri elde edildiğini belirtti. Turistler en fazla kişisel harcamayı yeme içme sektöründe yaptığını belirten Güneş, "5 yıl önce yabancı turistlerin ortalama harcaması 715 dolarken, bu rakam 2014 yılı 2.çeyrekte 790 dolar olmuştur. Yerli turistlerin ise kişisel harcamaları 1150 dolar civarındadır. Bizim bölgemizde bu harcamaların ortalamaların altında kaldığını tahmin etmekteyiz. Bu ortalamalar İstanbul Ankara gibi şehir otelciliğini de kapsamaktadır. " ifadesini kullandı.

    2014 ocak- temmuz döneminde Antalya’yı en fazla Rus turistlerin tercih etmesi ile portföydeki yüzde dilimlerinde değişimler meydana gelmeye başladığını belirten Güneş, ancak buna rağmen Manavgat sahillerinin eskiden olduğu gibi yine Avrupalı turistler tarafından daha çok tercih edilmeye devam edildiğini söyledi.

    Türkiye’de konaklayan turistlerin üçte birinin Antalya’ya, Antalya’da konaklayan turistlerin 3 te birininde Manavgat-Side sahillerinde tatil yaptığını vurgulayan Güneş, Almanya’dan gelen turistler başta olmak üzere Avrupalı turistlerin Manavgat-Side sahillerinde en yüksek portföyü oluşturmaya devam ettiğini kaydetti.

    Türkiye’nin yakın komşularında çeşitli sorunlar yaşanmasına rağmen Türk turizmine etkisi olmadığını ve turizmde artış yaşandığının altını çizen Güneş, geçtiğimiz yılın ocak-temmuz dönemine göre bu yıl ülkeye gelen yabancı turist sayısında yaklaşık yüzde 6,8 artış gerçekleştiği kaydetti.

    Antalya’ya 2013 yılının ocak-temmuz döneminde 6 milyon 062 bin yabancı turist geldiğini ifade eden Güneş, 2014 ocak-temmuz döneminde ise bu rakamın yaklaşık yüzde7,1 artarak 6 milyon 500 bin olarak gerçekleştiğini söyledi. Güneş, sözlerini şu sözlerle tamamladı: "Manavgat ve Side sahillerinde sezon ortalarında yüzde 10 Rus turist artışı yaşandığını,sezon ortalarında Alman turist sayısında yüzde 20’lik gibi bir dilimlik azalış gözlenmekte idi. Bu dilimin Eylül-Ekim ve Kasım ortalarına kadar kapanacağı tahmin edilmektedir. Manavgat sahillerindeki misafirlerimiz Almanya başta olmak üzere Avrupa,Rusya ve İskandinav ülkelerinden gelmektedir. Tabi ki bunun yanında zaman içerisinde bu ülkelere Romanya, Polonya, Slovenya, Lüksemburg, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Makedonya,Ukrayna, Letonya-Litvanya-Estonya gibi baltık ülkeleri eklenmiştir. Destinasyonumuzda hala en büyük çoğunluğu Almanlar oluşturmaktadır."

5 yıl önce yabancı turistlerin ortalama harcaması 715 dolarken, bu rakam 2014 yılı 2.çeyrekte 790 dolara yükseldiğini belirten Güneş, yerli turistlerin ise kişisel harcamaları 1150 dolar civarında olduğunu ifade etti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.