Antalya’da Çocuklar Sokak Oyunlarını Öğreniyor
Antalya Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen ’3. Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği’ finalleri başladı.
100. Yıl Doğuyaka Spor Kompleksinde Antalya genelinde bin 23 okuldan, 60 bin 60 öğrencinin katılımıyla başlayan şenliğin finali bin 250 öğrenci ile yapıldı. İlkokuldan, liseye kadar öğrencilerin katıldığı şenlikte, yakan top, tombik, yağ satarım bal satarım, mendil kapmaca ve bayrak yarışı kategorilerinde yarışlar düzenlendi. Türkiye folklor şampiyonu Hanım Ayten Çağıran İlkokulu öğrencilerinin gösterisi de ilgiyle izlendi.
"GEÇMİŞİ GELECEĞE AKTARMAK ÖNEMLİ"
Şenliğin finalleri kapsamında düzenlenen törende konuşan Antalya Vali Yardımcısı Mestan Yayman, son yıllarda bilgisayar teknolojisinin gelişmesiyle birlikte çocukların sosyal hayattan uzaklaştığının altını çizdi.
Çocukların apartman dairelerine kilitlenir hale geldiğini vurgulayan Yayman, "Çocukluğumuzda oynanan, sek sek, mendil kapmaca, yakan top, yedi kiremit gibi oyunlar burada oynanıyor. Bir nesil için önemli olan şey, bütün alandaki kültürel birikimlerini geçmişten alarak geleceğe taşıyabilmektir" dedi.
" BİN 23 OKULDAN 60 BİN 60 ÖĞRENCİ KATILDI"
Antalya Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdür Vekili Türker Özay, İl Milli Eğitim Müdürlüğü İLE organize ettikleri geleneksel çocuk oyunlarının finaline geldiklerini söyledi.
Oyunların yaklaşık 20 gün önce başladığını aktaran Özay, "İlçelerimizde ve merkez ilçelerimizde Antalya’da toplam bin 23 okuldan 60 bin 60 öğrencimiz oyunlara katıldı. Oyunların amacı, unutulmaya yüz tutmuş oyunlarımızı çocuklarla tanıştırmak, değerlerimizi öğretmek, onların, sosyal, fiziksel, zihinsel gelişimlerine katkıda bulunmak, liderlik yeteneğini geliştirmek ve bunun yanında kötü alışkanlıklardan uzak tutmaktır" ifadelerini kaydetti.
"TEKNOLOJİ ÇOCUKLARI ODALARINA KAPATTI"
İl Milli Eğitim Müdürü Vekili Hasan Tevke, geleneksel çocuk oyunlarının bugün bin 250 öğrenci ile final yapıldığını belirterek, çocukların unutulmaya yüz tutan oyunları canlandırma fırsatı yakaladıklarını ifade etti.
Oyunların bir başka özelliğine değinen Tevke, "Teknolojik gelişmelerle apartman odalarına hapsolmuş, bilgisayarların başından kalkmayan sadece ferdi düşünen ferdi yaşayan çocuk tipinden, arkadaşlarıyla bir olan, birlik ve kardeş olan, ekip ruhuyla hareket eden çocuklarımızın gelişmesidir" diye konuştu.
"ÖĞRENCİLERE MENDİL TUTTU"
Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Ali Rıza Altunel, geleneksel ferdi, sporu, sanatı ve estetiği yaşatma çabalarını olumlu bulduğunu aktardı.
Konuşmaların ardından Altunel, mendil kapma oyunu ile startı verdi. Mendili tutan Altunel, öğrencilerin çekişmelerine ortak oldu. Yarışmalar gün boyu devam etti.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.