Anne-babalara karne uyarısı!

Anne-babalara karne uyarısı!
2012-2013 Eğitim-Öğretim döneminin ilk yarısının sona ermesinin ardından milyonlarca çocuk karne aldı. Psikolog Fatma Güllüoğlu uyardı: Şiddetten kaçının

2012-2013 Eğitim-Öğretim döneminin ilk yarısının sona ermesinin ardından milyonlarca çocuk karne aldı. Bazı öğrenciler başarılı bir dönem geçirip belgelerle ödüllendirilirken bazıları ise bu başarıyı gösteremedi. Bütün bir dönemin fotoğrafı niteliğinde olan karneler ailelerin çocuklarının başarısın görmesi açısından önemli. Ancak uzmanlar çocukların karnelerine ailelerin göstereceği tepkilerin çok önemli olduğunu söylerken, ödüllendirmede ve cezalandırmada aşırıya gitmemeleri konusunda uyarıyor. Karnelerin aynı zamanda ailelerin çocuklarıyla ne kadar ilgilendiklerinin de kanıtı olduğunu söyleyen uzmanlar, “Kötü karne aileye çocuk tarafından yapılmış bir uyarıdır” diyor.

ŞİDDETTEN KAÇININ

Çocukların bu dönemde çok hassas olduğunu söyleyen Psikolog Fatma Güllüoğlu, ailelerin çocuklarına karşı davranışlarının ve göstereceği tepkinin çok önemli olduğunu söyledi. Çocukların başarı veya başarısızlığını simgeleyen o karnelerin aynı zamanda ailelerin çocuklarıyla ne kadar ilgilendiğini kanıtı olduğunu söyleyen Güllüoğlu, “O karneler aynı zamanda sizin karneleriniz. Sonuçta karne uzun bir süreçte şekillenen bir şey. Karneyi görüp şaşıran ve çocuğunun başarısızlığını ancak o zaman farkeden aile zaten çocuğuyla o zaman kadar ilgilenmemiştir. Bu durumda çocuğa kızmaya, şiddet uygulamaya hakkı yoktur ailenin. Kötü karne çocuğun ailesine yaptığı bir uyarıdır. Bunu bu şekilde algılamak gerekiyor. Eğitimde ödül ceza sistemi çok önemlidir. Çocuğunuzla anlaşma yapın. Bir hedef belirleyin ve o hedefe ulaştığında onu ödüllendireceğini söyleyin. Ceza olarak ise şiddetten ve psikolojik baskıdan kesinlikle kaçının. Şiddet uygulamaktansa mahrum bırakın. Sevdiği ve yapmayı hoşlandığı şeyleri yasaklayarak cezalandırırsanız daha fazla verim alırsınız. Ayrıca ödül konusunda da aşırıya gitmeyin. Ödüllerin değeriyle başarının büyüklüğü aynı seviyede olsun. Daha başarılı olduğunda elde edeceği daha iyi bir şeyler muhakkak bulunsun çocuğun dünyasında. En küçük başarıda ödüle boğmayın çocuğunuzu” diye konuştu.

SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNE ODAKLANIN

Medicana Konya Hastanesi Psikologlarından Elif Eşen, zayıf not alan bir öğrencinin ailesinden etkilendiğini belirterek, sorunlardan kaçmak yerine birlikte çözüme gidilmesi gerektiğini söyledi. Zayıf karne gerçeğinden kaçılamayacağını kaydeden Eşen, “Çocuğun karnesini aldığı haftayı değil, o dönemi değerlenmek lazım. Bazı davranış değişmelerini dönem içinde yapabilecekken yarıyıl karnesine bakıp kötüymüş gibi bir durum söz konusu oluyor. Çocuklar kaygılanıyor, ailelerde kaygılanıyor. Bu durumda öğretmenler ve aile, öğrenciyle işbirliği içerisinde olmalı. Sorgulanan çocukta doğal olarak kaygı oluşuyor. Bu bir süreç aslında. Sonuç açısından bakmaktansa bundan sonra nasıl bu durumu düzeltebiliriz diye bakarlarsa çözüm odaklı bir yaklaşım olur. Aile öğretmenle işbirliği içerisinde çocuğu suçlamak yerine bundan farklı neler yapabilir diye iletişim kurarsa daha iyi olur. Kaygıyı azaltıcı en önemli faktör bu durumda iletişimdir” dedi.Aile baskısından korkan öğrencinin evden kaçmakla bir sonuca ulaşamayacağını kaydeden Psikolog Eşen, “Bu sorunla baş etmede yine ailelere büyük görev düşüyor. Aile sorunlardan kaçma stratejisi kullanıyorsa çocukta aynı metoda başvuruyor. Dolayısıyla bu bir aynalama oluyor. Tek anahtar çözüm iletişim. Çocuklarda kendilerini rahat ifade edebilecek bir ortama sahip olmalılar ki, kaçma davranışı yerine sorunlarına çözüm bulma noktasına gidebilsinler” diye konuştu.

YUNUS ALTINBEYAZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.