Ankara'daki Somalililer Kurban Bereketinden Mahrum Kaldı

Ankara'daki Somalililer Kurban Bereketinden Mahrum Kaldı

Somali'de yaşanan iç savaştan dolayı Türkiye'ye göçen sığınmacılar, Kurban Bayramı'nı buruk bir sevinçle karşıladı.

Somali'de yaşanan iç savaştan dolayı Türkiye'ye göçen sığınmacılar, Kurban Bayramı'nı buruk bir sevinçle karşıladı. Somalililer, ülkelerindeki iç savaştan kaynaklanan ölüm korkusundan çok uzaklar, ancak yardımlaşmanın ön plana çıktığı bayramda ziyaretçileri hiç olmadı. Somalilileri, ne kesilen kurban etinden getiren bir hayırsever ne de kapılarını çalan bir dernek görevlisi sordu. Onlar, bu bayramı da yalnız, insani ihtiyaçlardan mahrum ve kendi hallerinde kutluyor.

Somali'de yaşanan iç savaş, binlerce insanın ülkesinden göçmesine sebep oldu. El Şebab örgütünün 6 yıl önce başlayan zulmü sebebiyle önce Suriye'ye iltica eden Somalililer, ardından buradan Türkiye'ye göçtü. Çeşitli bölgelere yerleştirilen Somalili aileler, 'zulümden kurtulduk' derken, hayatlarını idame ettirme sorunu baş gösterdi. Yerleştirildikleri bölgelerde yeteri kadar gelire sahip olmayan Afrika'nın talihsiz insanları 'iş bulurum' hayali ile başkentin yolunu tuttu. Altındağ'da buldukları gecekonduya sığınan Somalililer, Mobilyacılar Sitesi başta olmak üzere, buldukları her işte çalışıyor. Karın tokluğuna kazandıkları paralar ile bazı aileler sadece iaşelerini karşılıyor. Kira, elektrik ve su faturalarını ise ödeyecekleri gelire sahip değiller. Birçoğunun da zaten evinde su ve elektrik kesik.

Somalili ailelerin bir çoğu, eve reislik edecek bir babadan da mahrum. Zira, iç savaş en çok erkekleri kırıp geçirdi. Dul ve her biri en az üç çocuğa sahip anneler kederli, kendilerine uzanacak bir yardım elini bekliyor. Böyle bir yaşantıya sahip mültecilerin semtine bayramda da kimse uğramadı. Ne bir dernek, ne bir hayırsever yardım elini uzattı.

AYLARDIR KOMŞULARININ YARDIMLARI İLE AYAKTALAR

Somalili Yusuf ailesi, bu ailelerden sadeci biri. Aile, 2 yıl önce geldi Türkiye'ye. Ankara Altındağ'da yerleştikleri gecekonduda anne ve iki kızı zor şartlarda bir yaşam sürdürüyor. Baba Abdulmuttalip'ten haber yok. Somali'den ailesini Türkiye'ye gönderdikten sonra, hemen kendisinin de geleceğini söyledi. Fakat, hicran başladıktan sonra, aile reisinden bir daha haber alınamadı. Anne Anab Yusuf ise şu an hasta. Hastaneden çıkalı henüz bir kaç gün olmuş. Sağlık sigortası olmadığından ameliyat yapılan hastaneye ise 3 bin lira borçlu. Ödemezse haciz gelecek. Evin küçük kızı Fatma üçüncü sınıfta. Ablası Sarah ise ilkokul dörtte. Aynı zamanda, en iyi Türkçe konuşan aile ferdi.

Sarah Yusuf, kendilerinin herhangi bir geliri olmadığı ve biriken borçları nedeni ile yaşamlarını idame ettirmekte güçlük çektiklerini söylüyor. Komşularının ve Altındağ Belediyesi'nin ara sıra yaptığı yardımlarla ayakta durmaya çalıştıklarını ifade eden Sarah, şöyle konuştu: "Yaklaşan kış ayı için bir hazırlık yapmadık. Ne kış için hazırlık yapabildik ne de evimizde doğru düzgün yiyecek bir şey var. Bize uzanacak yardım elini bekliyoruz." Sarah, Somali de daha iyi yaşadıklarını, Türkiye'de hiç kimsenin kendilerini ziyaret etmediğini belirtiyor. Kesilen kurbanlardan da istifade edemediklerini kaydeden Sarah, "Somali'de olsaydık akrabalarımız bize kesilen kurbanlardan getirirdi. Burada kimse bize et getirmiyor." diyor.

"SOMALİ'DE SAVAŞ BAYRAM SEVİNCİ YAŞATMADI, BURADA KAPIMIZI ÇALAN YOK"

Yasemin Abdülkadir Muhammad ise 5 çocuğa anne. İlk kocası, iltica ettiği Suriye'de, askerlerin kanas tipi silahından çıkan mermi ile hayatını kaybetmiş. Suriye'de, ölüm tehdidi ile karşılaşınca göç ettiği Türkiye'de tanıştığı bir Somalili ile hayatını ikinci kez birleştirmiş. İkinci kocasından 8 aylık hamile. Ayağından ameliyat olan kocası işsiz. Türkiye'ye sığınan kocasının iş bulamadığından şikayet ediyor. Yaklaşan doğumu, biriken borcu hamile anneyi iyice endişelendiriyor. Doğum kontrollerine bile gidemediğini ifade eden Yasemin Abdülkadir Muhammed, "Hayırseverlerin yardımlarını bekliyoruz." diyor. Yasemin Muhammed, bayramın kendileri açısından normal günden farklı olmadığını ifade ediyor: "Ülkemizde, savaş dolayı bayram yaşayamıyorduk, burada ise halimizi soran, evimizi ziyaret eden yok."

"AİLESİ KASTAMONU'DA, KENDİSİ İŞ BULMAK İÇİN ANKARA'DA YAŞIYOR"

Abdullah Said Salim de 2 yıl önce Türkiye'ye sığınan Somalillerden. Devlet, ikamet etmeleri için Kastamonu'ya yerleştirir Salim ailesini. Fakat, Kastamonu'da geçim şartlarının Ankara'dan zor olması, Abdullah Said Salim'i iş bulma hayalleri ile Ankara'ya getirir. Salim, Keresteciler Sitesi dahil olmak üzere, bulduğu her işte çalışıyor. Fakat, çalışma izninin olmaması, ayda sadece beş on gün çalışmasına el veriyor. Bayramda bile 'iş olur da çalışırım' diye ailesinin yanına gitmeyen Salim, annesi ve kardeşlerini sürekli düşündüğünü dile getiriyor: "Elime birazcık fazla para geçsin, hemen onlara gönderiyorum. Sürekli, onları düşünüyorum. Ama burada kalıp para da kazanmak zorundayım." Somalililerin, Türkiye'de yaşadığı sıkıntılar hakkında da bilgi veren Salim, "Bir çoğu işsiz ve geliri yok. Hepsinin beklentisi, kendilerine yardım elinin uzatılması." ifadelerini kullanıyor.


CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.