Ankara'daki Devlet Mahallesi Vatandaşın Hizmetine Açılıyor

Ankara'daki Devlet Mahallesi Vatandaşın Hizmetine Açılıyor

Kızılay’da memur lojmanları bulunduğu için ‘Devlet Mahallesi’ olarak bilinen Namık Kemal Mahallesi, vatandaşların sosyal-sanatsal etkinlikler ve spor yapabileceği bir alana dönüştürülecek. Mahalledeki bütün ağaçlar korunacak ve binalar...

Kızılay’da memur lojmanları bulunduğu için ‘Devlet Mahallesi’ olarak bilinen Namık Kemal Mahallesi, vatandaşların sosyal-sanatsal etkinlikler ve spor yapabileceği bir alana dönüştürülecek. Mahalledeki bütün ağaçlar korunacak ve binalar restore edilecek. Bölgenin nasıl düzenlenmesi gerektiği ise açılan proje-fikir yarışmasıyla Ankaralılara sorulacak. Ocak 20015’te sonuçlanacak yarışmada en çok beğenilen proje uygulanacak.

Devlet Mahallesi’nin vatandaşların yararlanabileceği bir alana dönüştürülmesi kararı, 5 Ağustos 2013’te Bakanlar Kurulu’nda alındı. Bakanlıklar ve odalar bir süre mahallenin nasıl değerlendirilmesi gerektiği üzerinde fikir alışverişinde bulundu. Başkent’te yaşayanların da fikirlerini almak için bir proje yarışması yapılması kararlaştırıldı.

Mahallede yer alan Adnan Ötüken Kütüphanesi’nde düzenlenen basın toplantısında yarışmanın duyurusu yapıldı. Toplantıya Milli Emlak Genel Müdürü Abdullah Kaya, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedat Gürgen, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci, Türk Mimar ve Mühendisleri Odası (TMMOB) Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan katıldı.

Milli Emlak Genel Müdürü Abdullah Kaya, Namık Kemal Mahallesi’nin Cumhuriyet tarihinin ilk toplu konut uygulaması olduğunu hatırlattı. Mahallenin yenilenmesine ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Kaya, mahallenin tüm vatandaşların kullanımına açılması yönünde bir fikir oluştuğunu söyledi.

Alanda 75 adet bina bulunduğunu dile getiren Kaya, bu binalarda 436 adet bağımsız birim, 7 adet iş yeri, birkaç tane de kamu kurumunun yer aldığını ifade etti. Alanın toplamının 94 bin 297 metre kare olduğunu aktaran Kaya, 1 metresi hariç geri kalan kısmın hazine mülkiyetinde olduğunu açıkladı. Mahalledeki binaların tescilli kültür varlığı olduğunu ve bu binalarla ağaçların korunacağını bildiren Kaya, uygun bir şekilde dizayn edilerek Ankaralıların hizmetine açacaklarını belirtti. Bölgenin bütün vatandaşların yararlanacağı, kültür, sanat, spor aktivitelerinin yapıldığı bir alana dönüştürülmesi gerektiğini söyleyen Kaya, ortak bir fikir projesiyle mahallenin nasıl değerlendirilmesi gerektiğinin belirleneceğini ifade etti. Kaya, mahallenin yeniden şekillendirilmesiyle ilgili Çevre ve şehircilik Bakanlığı ile ortak protokol yaptıklarını aktardı.

Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedat Gürgen’de ‘Saraçoğlu Mahallesi ve Çevresi Geleceğini Arıyor’ başlıklı ulusal bir proje ve fikir yarışması düzenlemeyi planladıklarını açıkladı. Bununla ilgili şart nameler hazırladıklarını belirten Gürgen, "Önümüzdeki hafta duyurusunu da yapmış oluruz. Gelecek yılın Ocak ayında yarışma sonuçlanmış olur. Uygulamaya layık görülmüş projenin sunumuyla karşınızda olmayı umuyoruz.” dedi.

ATO Başkanı Salih Bezci, diğer dünya şehirlerinde benzer projelerin yaygın olduğunu ifade etti. Mahallenin turizme ve ekonomiye kazandırılacak olmasından büyük memnuniyet duyduklarını dile getiren Bezci, bölgedeki Güvenpark ve diğer bakanlıkların da önümüzde dönemde projeye dahil edilebileceğini kaydetti. TMMOB Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ise Ankara için büyük bir hazine değerinde olan bu mahallenin herkesin evi haline getirmek gerektiğini söyledi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.