Ankara Şehir Tarihçisi Erdoğan: Polatlı, Anadolu’nun Gümrük Kapısıydı

Ankara Şehir Tarihçisi Erdoğan: Polatlı, Anadolu’nun Gümrük Kapısıydı
Ankara Şehir Tarihçisi Abdülkerim Erdoğan, Anadolu’ya hububat ve canlı hayvan sevkiyatının önceleri Polatlı’dan yapıldığını belirterek, Polatlı’nın Ankara’nın ve Anadolu’nun gümrük kapısı olduğunu söyledi.

Ankara Şehir Tarihçisi Abdülkerim Erdoğan, Anadolu’ya hububat ve canlı hayvan sevkiyatının önceleri Polatlı’dan yapıldığını belirterek, Polatlı’nın Ankara’nın ve Anadolu’nun gümrük kapısı olduğunu söyledi. Erdoğan, Polatlı’nın, Anadolu’nun ve Ankara’nın tahıl ambarı olduğunu belirterek; milli mücadele yıllarında yurdun buğday ihtiyacının buradan karşılandığını belirtti.

Polatlı Belediye Kültür Yayınları'ndan çıkan, ‘Polatlı’nın Tarih ve Kültür Atlası’ kitabının galası yapıldı. 13 Eylül Kültür Merkezi'ndeki galaya Kaymakam Gürsoy Osman Bilgin, Belediye Başkanı Yakup Çelik, AK Parti İlçe Başkanı Faruk Bilici, Ticaret Borsası Başkanı Yahya Toplu ve vatandaşlar katıldı. Kitabı hazırlayan Ankara Şehir Tarihçisi Abdülkerim Erdoğan, Polatlı’nın, tarih ve kültür fotoğrafını nasıl çektiklerini anlattı. Erdoğan, kitabı hazırlarken 82 köyü tek tek gezdiklerini ifade etti.

POLATLI BELEDİYESİ 1908 YILINDA KURULDU

Yazar Abdülkerim Erdoğan, Polatlı Belediyesi'nin kuruluşunun Cumhuriyet’ten sonra gösterildiğini aktararak, kendilerinin Osmanlı arşivinde yaptıkları araştırmalarda, Belediye’nin Sultan 2. Abdülhamit Han zamanında 1908 yılında kurulduğunu dile getirdi. Erdoğan, “İstanbul’da Başbakanlık'tan, zamanında yazılan yazı şu şekilde; ‘Kasaba dahi olmayan yerin ne suretle belediye olduğunu açıklayın’ diyor. O yıllarda 2 bin kuruş elde eden Polatlı ise şu cevabı veriyor: ‘İlk defa kurulduğumuz için belediye giderlerimiz fazla. Bizden belediye payı almayın, 2 bin kuruş bize kalsın’ diyor. Başbakanlık, tekrar bir yazı yazıyor ve ‘siz belediye dahi değilsiniz, nasıl ilçe oldunuz’. Ankara Valiliği buna cevaben ‘Polatlı istasyonu Ankara’nın ihracat iskelesidir. Yani Ankara’nın gümrük kapısıdır. Anadolu’ya hububat ve canlı hayvan sevkiyatı buradan yapılmaktadır. Onun için burada da Ermeni ve Türk asıllı çok sayıda tüccarın depoları vardır. İzmir tarafından gaz yağı geliyor, vergisi Polatlı’da alınıyor. Polatlı’dan tiftik ihracatı oluyor vergisi burada alınıyor. Buğday gönderilecek vergisi burada alınıyor.” dedi.
Erdoğan, ayrıca, kitapta yer alan bütün bilgilerin orijinal belgesi mevcut olduğunu, bilgilerin doğrulunu kanıtlamış olduklarını sözlerine ekledi.

Polatlı Belediye Başkanı Yakup Çelik isek ültürel belediyecilik anlamında yapmış oldukları en anlamlı çalışmanın, tarih ve kültür atlası çalışması olduğunu ifade etti. Çelik, “Bu çalışma Polatlı’ya ilgi duyan araştırmacıların en önemli kitabı olacaktır. Yaşadığınız coğrafyayı, karnınızın doyduğu yer olarak görüyorsanız eksiksinizdir. Bu coğrafya, bu topraklar, bizim için vatandır diyoruz. Vatan kavramını bilgi ile insanımızın irfanı ile dolduracağız. Kültüre ilişkin yapılan çalışmaları gelişmişlik açısından son derece önemli görüyorum. İlgi duyulmasını da bekliyorum.” diye konuştu.

Çelik, daha sonra Yazar Abdülkerim Erdoğan’a, Sakarya Savaşı'nın anlatıldığı minyatür tablo hediye etti. 'Polatlı’nın Tarih ve Kültür Atlası' kitabı, gala sonrası vatandaşlara ücretsiz dağıtıldı.


CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.