Ankara Polatlı'da ürünler kuruyor herkes seyrediyor

Ankara Polatlı'da ürünler kuruyor herkes seyrediyor

Ankara Polatlı’da 120 bin dekar arazideki pancar, mısır, soğan kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Polatlı İlçesinin çiftçileri, kuruyan Sakarya Nehri’nden dolayı tarlalarını 35 gündür sulayamıyor. Mahsulü tarlasında kuruyan çiftçi, buna en büyük neden olarak DSİ’nin ilgisizliğini ve bilinçsiz yapılan sulamayı gösteriyor.

Eskişehir’in Çifteler İlçesinde doğan ve Ankara’nın Polatlı ilçesinden de geçen Sakarya Nehri’nin suları, yaz aylarının sıcaklığından ötürü azaldı. Üst bölgelerde su azalmasına rağmen daha aşağı köylerde ise nehir yatağındaki su adeta kurudu. Polatlı ilçesine bağlı Eskikarsak köyü ve birkaç diğer köy ise tamamen susuz kaldı. Pancar, mısır, kuru soğan ekimi gerçekleştiren köylünün ürünleri susuzluktan kuruma eşiğinde. Acil önlem alınmazsa birkaç gün içinde bölgedeki tüm gıda ürünleri bir bir kuruyacak.

BÖYLE GİDERSE KURU SOĞANIN KİLOSU 15 TL’Yİ BULUR

35 GÜNDÜR ÜRÜNLERİ SULAYAMIYORUZ

 

Karailyas Köyü sakinlerinden çiftçi Sinan K. ise durumu şu sözlerle açıkladı: “Mahsulümüzü Nisan’da ektik, gübresini attık yetiştirdik ve Mayıs’ta soğuk vurdu. Mayıs’ta vuran soğuğu atlattık ve şimdi de 35 gündür mahsulümüzü sulayamadık. Mısır, şeker pancarı, soğan, yonca, kabak gibi tarlamızdaki tüm mahsulümüz susuzluktan yandı ve kurudu. Sakarya Nehri’nin kurumasıyla çiftçi tarlasını sulayamıyor. Tarlasında susuzluktan mahsulü yanan çiftçi borçlarını nasıl ödeyecek bilinmiyor. Yetkililerden bir an önce yardım istiyoruz” sözleriyle dert yandı.

Polatlı’ya bağlı Yeniceköyü sakini ve çiftçi Ali C. de bölgenin ülke tarımının kalbi olduğunu belirterek, “Biz çiftçiler olarak feryat ediyoruz ama hiçbir yetkiliye sesimizi duyuramıyoruz. Polatlı çiftçisi feryat ederek, bağırarak ölüyor. Bir baraj yapılıyor ama bu baraj bugün için de gelecek için de çözüm değil. Bilinçsiz sulama yapımı durdurulmadığı takdirde tarlamızda kuruyan soğanın kilosu Türkiye’de 10 liraya, 15 liraya kadar yükselecek. Yetkililerden isteğimiz, tarlalarımızı suladığımız Sakarya Nehri’nde denetim yapması ve bilinçsiz sulamanın önüne geçmesi” dedi.

EN BÜYÜK NEDEN DSİ’NİN İLGİSİZLİĞİ

Ankara’nın Polatlı ilçesine bağlı Eskikarsak Köyü sakini ve çiftçi Yaşar Ö. konuyla ilgili olarak, “Sakarya Nehri’nin bu bölgede kurumasının en büyük nedeni Devlet Su İşleri’nin (DSİ) ilgisizliği. DSİ, Sakarya Nehri’nin debisinin hesabını yapmaksızın diledikleri yerlere kanal ve bent açtı, her müracaat edene sulama izni verildi ve verilen izinlerin takipçisi olmadı. Fakat DSİ’nin verdiği sulama izinleri ve bu izinlerin takipçisi olmayışı Polatlı’dan geçen Sakarya Irmağı’nın, bu bölgede kurumasına neden oldu” dedi.

MUHAMMED KURTAR / ANKARA / MİLLİ GAZETE

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.