Anılarla Erbakan
SÖYLEŞİ: RASİM ATALAY
YAZI DİZİSİ-1
1969 yılında Konya’dan başlayıp tüm dünyaya sesini duyuran Milli Görüş Hareketi’nin Lideri, eski Başbakanlardan Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın vefatının yıl dönümündeyiz. Erbakan Hoca’nın bu kutlu davasında yanında olanlar, Milli Görüş davasının neferi olan isimler, Erbakan Hoca’nın rahmeti rahmana kavuşmasının sene-i devriyesinde Erbakan Hoca’yı anlatıyor. Kendisiyle 1969 yılından bu yana omuz omuza çalışan Konyalı Milli Görüş neferleri, Erbakan Hoca’yla ilgili anılarını anlatırken, zaman zaman duygu dolu anlar yaşıyor.
Merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın dava arkadaşlarından Halil İbrahim Dağ, Erbakan Hoca’yla ilgili hatıralarını gazetemize anlattı. Onu anlatırken büyük keyif alan, bir konu biterken diğerini hatırlayan Halil İbrahim Dağ, Erbakan Hoca’nın vefatıyla yaşadıkları üzüntüyü ise kelimelere sığdırmanın mümkün olmadığını söylüyor.
HALİL İBRAHİM
DAĞ KİMDİR?
1935 yılında Çumra’nın Karkın kasabasında doğdum. 1969’da Konya’ya geldim. O dönem Adalet Partisi Çumra üyeliği yapıyordum. Konya’da 1972-73’lerde bazı arkadaşlar düz mesh giydiğimi, yeşil takke taktığımı görüyor, ‘Yahu sen Milli Nizamcı mısın?’ diye soruyorlar. Manevi yaşantımdan dolayı tenkit aldım. Anladım ki, bu kişiler bana yaşantımdan dolayı Milli Nizamcı diyorlar. Adalet Partisi delegesiyken, bu sözlerden mütevellit kimsenin teşviki olmadan manen Milli Nizam Partili oldum. Ondan sonra il yönetim kurulunda aktif görevde bulunmadım ama çok önemli çalışmalarda vazife aldım. Milli Selamet Partisi’nin kuruluşunda aktif çalıştım.
17 Temmuz 1983’te Refah Partisi kuruldu. Partinin kuruluşu esnasında evlerde toplantı yapıyorduk, İl Genel Meclisi ve milletvekili adaylarının tespiti için çalışıyorduk. Çalışmamız, 19 Ağustos 1983’te veto yedi, seçime giremedik. Bu dönemde ben il yönetimindeydim, Abit Kıvrak Bey il başkanımızdı, 1988’de ise Zülfikar Gazi geldi. Bütün il başkanlarıyla çalıştım.
Yılmayan, yorulmayan adam
Halil İbrahim Dağ: “Erbakan Hoca'nın manevi yönü ağır basan, bunun yanında bıkmak, yılmak, yorulmak bilmeyen, gece gündüz davası uğruna koşturan bir adam olması, beni Erbakan Hoca’ya büsbütün bağlamıştı”
Erbakan Hocamın hal ve hareketleri beni çok etkilerdi. Bir gün Lütfi Yalman arkadaşımızla beni çağırdı. Bir saat konuştu bize. Partinin merkez binasında bulunan bir arkadaş yaşadığı şu olayı anlattı: ‘Ben Milli Nizam ilçe başkanıydım. Hocamla köyleri gezdik, gece dönüyoruz, yolda bir ışık gördü. Bu ışığı sordu, ‘Hocam, bu çoban evi’ dedim. ‘Adam var mı?’ diye sordu. ‘Var’ dedim. Vardık, çobanın kapısını çaldık. Çobana 45 dakika Milli Nizam’ı anlattı. Saat gece yarısı 3’ü geçti, eve geldik, hanım sobayı yakmış, yemek hazırlamış. Daha eve girmeden Erbakan Hocam, ‘Sabah kahvaltısında Konya’da konuşacağım. Ardından başka yerlerde de konuşmalar yapacağım’ dedi ve hiç durmadı, hemen yola koyuldu.
Bir gün İcra Kurulu olarak Erbakan Hocamın yanına gittik, mevzuatlarla ilgili bir görüşmemiz var ve 6-7 kişiyiz. Orada Konya’nın bir belde belediye başkanı da tevafuk geldi. Hocam başkanla birlikte bizi de aldı. ‘Evvela başkandan başlayalım’ dedi. Kalemi eline aldı, ‘Başkana bir otobüs söz vermiştim’ dedi. Başkan da, ‘Hocam ben otobüs almaya geldim’ diye konuştu. ‘Hay hay, ancak burada sorun var’ diye konuştu. Başkana, ‘Kaç oyun var’ diye sordu, o da ‘1200’ diye cevap verince, bu defa ‘Kaçını aldın’ dedi. Başkanda, ‘980’ini’ diye cevap verince Erbakan Hocam elindeki kalemi bıraktı ve şöyle dedi: ‘Olmaz, yüzde 100’ünü alacaktın o zaman otobüsünü verecektim.’ Başkan bu defa, ‘Hocam, seçimden önce deseydin, ben yüzde 100’ünü de alırdım’ deyince Hocam, ‘Ha o zaman kişi gıyaben, itikafen inancı görmeyerek hareket etmektir. Kişi cenneti-cehennemi görse, teslim olur. Görmeden itikafen hareket etmek lazım’ dedi. Sonradan otobüs verildi ama Hocam her işi maneviyata önem verir.
Bir gün bir toplantıdayız. İl başkanı, Konya’nın mevcut üye kayıtlarını söylüyor. Meram’a bağlı Sarıkız köyü var. Bu köyün yüzde 100’ünün üye kaydedildiğini söyledi. Biz, Hocamdan iltifat bekliyoruz. Başkan sözünü bitirdikten sonra, Hocam, ‘Neden Konya’nın yüzde 100’ünü kaydetmiyorsunuz da, 120 hanelik köyü kaydettik diyorsunuz? Konya’nın yüzde 100’ünü kaydedeceksiniz.’ Hocamın ufku bu kadar genişti.
Refah Partisi'nde ev toplantılarında aktif görevdeydim. Allah makamını cennet eylesin, çok sevdiğimiz bir dostumuzdu. Biz hocamızı seviyoruz. Allah da bizleri inşallah onunla birlikte eyler.
Konya Erbakan Hocam için önemli bir üstü. Manevi olarak bir bağı vardı, Konya'yı çok seviyordu. Milli Görüş çadırının orta direğinin Konya olduğunu söylerdi. Hocamın bir önemli özelliği de çok çalışkan olmasıydı. Sürekli olarak dahasını isterdi. Elde edilen başarı yeterli olmayıp hep ileri hep hep ileri derdi.
Erbakan Hocamız Başbakan olduğunda da Konya'ya olan bağlarını koparmadı. Çok büyük bir vefa örneğiydi kendisi. Her yıl Ramazan ayında buraya gelir bizimle birlikte iftar açardı. 69'daki harekette yakınlık gösteren kişilerden bazılarının hocamızın tasvip etmediği hallerle karşılaştık. Hocam özellikle onları çağırır, onlarla aynı sofrada oturup yemek isterdi.
ERBAKAN HOCAMIN VEFATI BENİ AĞLATTI
Erbakan Hocam'ın vefatını duyduğum an çok garip bir hal aldım. Allah riyadan saklasın, göz yaşlarımı tutamıyordum. Ağladım ağladım... Sonra hemen gidip bir uçak bileti aldım. Cenazeden iki gün önce İstanbul'a gittim. Cenaze törenine katıldığımda Erbakan Hocamızın ne kadar değerli bir insan olduğunu gösteriyordu. Yer gök insan doluydu. Hocamı çok özlüyorum, kabri cennet olsun. Hocama her gün dualar gönderiyorum, onunla çok fazla anılarımız var. Ben şimdi size hangi birini anlatıyım. Hocamın hayatı hep mücadele doluydu, bambaşka bir insandı. Davası olan, derdi olan bir insandı. Bunun yanında manevi olarak da büyük bir insandı. Hocamın sohbetlerini çok özlüyorum şimdi. Bir de onun projelerinin gerçekleşmesini çok istiyorum. Bu dava bakidir. Erbakan Hocamız vefat etti ama onun bize bıraktığı bu dava devam edecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.