Ani Başlayan Sırt Ağrısına Dikkat

Ani Başlayan Sırt Ağrısına Dikkat
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Nafiz Karagözoğlu, aort atar damar yırtılmasının ani ölüm getirebileceğini söyledi.Türk sinemasının önemli değerlerinden Oya Aydoğan’ın 12 saat süren ameliyatı ile gündem...

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Nafiz Karagözoğlu, aort atar damar yırtılmasının ani ölüm getirebileceğini söyledi.

Türk sinemasının önemli değerlerinden Oya Aydoğan’ın 12 saat süren ameliyatı ile gündeme gelen aort hastalığı ile ilgili olarak İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Nafiz Karagözoğlu önemli bilgiler verdi.

“Tıp Mesleğinde “aort” adıyla tanımlanan damar kalpten ilk çıkan, en büyük atar damardır. Oksijenden zengin kanı kalpten vücudun tüm bölümlerine dağıtır. Damarlar kanın bedenimizin tüm birimlerine ulaşmasını sağlayan boru sistemidir. Aort damarı da bu sistemin ilk ve en büyük başlangıcıdır. Yani aort hayattır”

AORT YIRTILMASI ANİ ÖLÜM GETİREBİLİR

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Nafiz Karagözoğlu, “Damarlar yırtılabilir. Bu hayati riskler taşır. Ama aort atar damar yırtılması ani ölüm getirebilir. Çünkü en büyük damar olduğundan ani iç kanama oluşur. Çok miktarda kan dolaşım sisteminden boşalır. Organlar bir anda çalışamaz hale gelir. Çünkü kan hayat sağlayan sıvıdır.” dedi.

ÖKSÜRÜK, ÖĞÜRTÜ DAMAR YIRTABİLİR

Boğazına takılan gıdayı çıkartmaya çalışırken şikayetlerinin başlamasıyla ilgili olarak “Öksürük sırasında bedenimizde ani değişiklikler olur. Saatte 800 kilometreden fazla hız söz konusu olabilir. Tansiyonumuz aniden fırlayabilir. Öğürtü sırasında batın içi basınç ve tansiyon olumsuz etkilenebilir. Bu gibi ani değişiklikler damar elastikliği bozuksa, damar sertliği varsa yırtılmalara, iç kanamalara, ani ölümlere neden olabilir.” diyerek uyarılarına devam etti.

SESSİZ KATİL HİPERTANSİYON

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Nafiz Karagözoğlu, “Damar içindeki basınç veya Tazyik Tansiyon olarak tanımlanır. Hipertansiyon bu tazyikin normalden fazla olmasıdır. Sessizce damar sertliği yapar. Damar esnekliğini azaltır. Ani tansiyon yükselmelerine damar uyum sağlayamazsa deforme olabilir. Hatta yırtılmayla ani ölüme neden olabilir.” dedi.

ANEVRİZMA YIRTILMALARINDA ÖLÜM ORANI ÇOK YÜKSEKTİR

“Aort Anevrizması Aortta, aort duvarının zayıf olduğu alanlarda gelişen bir balonlaşmadır. “ diyen Dr. Karagözoğlu, “Aortun içinden pompalanan kanın basıncı, zayıflayan kısmın bir balon gibi dışarıya genişlemesine neden olur. Anevrizmaların boyu zamanla büyüyebilir. İlerleyene kadar şikâyet olmaz. İyice büyürse şikâyetlere neden olabilir. Bu baloncuk içinde felç, kalp krizlerine neden olabilen pıhtılar ortaya çıkabilir.” diye ekledi.

ANİ BAŞLAYAN SIRT AĞRISI YIRTILMA ŞİKÂYETİ OLABİLİR

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Nafiz Karagözoğlu, “Anevrizmanın Aort Atardamarındaki yerine göre sırtta, göğüste veya karında ağrıdır. Ağrı aralıklı veya sürekli olabilir. Bazı kişiler abdominal aort anevrizmasının şikâyeti olarak karınlarında nabız gibi ritmik bir atım hissi olduğunu söyler. Torasik aort Anevrizması sırt ağrısına, nefes darlığına veya yutma zorluğuna neden olabilir. Yırtılan bir anevrizma genellikle ani ve şiddetli bir ağrıya, ve anevrizmanın yeri ve kanama miktarına bağlı olarak şuur kaybına veya şoka yol açar. Yırtılmış anevrizma acil tedavi gerektirir.” diyerek bilgi vermeye devam etti.

TANI RÖNTGENLE BİLE KONABİLİR

“Şikâyet yokken bile normal Akciğer Filmiyle bile tanı konabilir. Eğer abdominal aort anevrizmasından şüpheleniliyorsa, doktorunuz teşhis için Ultrason, Bilgisayarlı Tomografi(BT) veya Magnetik Rezonans(MR) taraması yapabilir. Bazı hastalarda Anjiyografi (kan damarlarının X-ışınıyla görüntülenmesi), Transözofageal ekokardiyografi (TEE), İntravasküler ultrasonografi (kan damarlarının içini inceler) gibi ileri görüntüleme gerekebilir.”

DAMAR TARAMASI HAYAT KURTARIR

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Nafiz Karagözoğlu “Kliniğimize gelen hastalarımızda riskli özellikler taşıyanlara erken tarama önerebiliyoruz. Şikâyetsiz ilerleyebilen bir hastalık olan Aort Anevrizmasında erken tanı için tarama önerilir. Karın Bölgesine yapılan Ultrasonografi taraması 60-85 yaş arasındaki tüm erkekler, Kardiyovasküler risk faktörleri olan tüm 60-85 yaş arası kadınlar, Ailesinde abdominal aort anevrizması öyküsü olan 50 yaş ve üstü tüm erkek ve kadınlar için önerilmektedir. “ dedi.

RİSK TAŞIYANLAR MUAYENE OLMALI

Dr. Karagözoğlu “Damar Sertliği (Ateroskleroz veya arter duvarlarında sertleşme), Yüksek tansiyon, Şeker Hastalığı, Yüksek kolesterol, Sigara içme alışkanlığı, Kalıtsal Hastalıklar, Biküspit aort kapağı, Yaralanma veya Enfeksiyonlar Anevrizmanın gelişmesine yol açabilir. Bu özellikleri olan hastalarımız lütfen kontrollerini yaptırsınlar” diyerek uyarılarını tamamladı.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.