Anayasanın ömrü bitti

Anayasanın ömrü bitti

Yeni anayasa oluşturma sürecinde yapılan Anayasa Platformu, Ankara dışındaki ilk toplantısını Konyada gerçekleştirdi

Yeni anayasa oluşturma sürecinde yapılan Anayasa Platformu, Ankara dışındaki ilk toplantısını Konya’da gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan Cemil Çiçek, “Mevcut anayasanın kullanım süresi dolmuştur. 2012 yılı içinde yeni bir anayasa yapılacaktır” dedi
Anayasa Platformu adı altında bir araya gelen 13 meslek örgütü ve sivil toplum kuruluşu, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) sekreteryasında Konya’da bir araya gelerek yeni anayasanın nasıl yapılması gerektiğini tartıştı.
Toplantıya Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, TBMM Eski Başkanı ve Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, Anayasa Komisyonu Başkanvekili Mustafa Şentop, Meclis Anayasa Komisyonu Üyeleri Ayşe Türkmenoğlu, Faruk Bal, Atilla Kart, Altan Tan, Sırrı Süreyya Önder, Rıza Mahmut Türmen, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, milletvekilleri, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, HAK-İŞ Konfederasyonu Başkanı Mahmut Arslan, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve Konya’dan çok sayıda sivil toplum kuruluşunun temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
GÜN, BİRLİK VE BERABERLİK GÜNÜDÜR
Toplantının moderatörlüğünü yapan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ilk defa mecliste irade ortaya koyulduğunu dile getirerek, “Meclisteki bütün partiler bir araya gelerek yeni bir anayasa yapılması gerektiğini beyan etti. Biz de vatandaşlar olarak umutlandık. Bize temel hak ve özgürlüklerden daha fazla yararlanmamızı sağlayacak bir anayasa istiyoruz. Türkiye dar gelen elbiseyi değiştirmeli. Artık uzmanların değil, milletin mutabakatıyla yapılmış bir anayasa olmalıdır. Bugün birlik ve beraberlik günüdür. Hepimizin birbirinden farklı görüşleri var. Ama burada ortak bir sonuç oluşturmaya çalışıyoruz. Bizler Türkiye konuşsun istiyoruz. Çünkü konuşunca ortak fikirler ortaya çıkıyor. Bu çerçevede bir anayasa oluşturulmalıdır. İnşallah sürecin sonunda daha özgür ve daha zengin bir miras bırakabileceğimiz bir anayasa yapılabilir” diye konuştu. Türkiye genelinde yapılacak olan toplantıların ilkinin Konya’da gerçekleştirilmesinin de manidar olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Konya medeniyetler beşiği, ilim ve irfan mektebi, hoşgörü merkezidir. Anayasa Komisyonu’nda Konya’dan 3 farklı isim var. Konyalının ne istediğini önemsiyoruz” ifadelerini kullandı.
ANAYASANIN SON KULLANMA TARİHİ GEÇTİ
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasa yapımı çalışmalarını değerlendirirken, ''Artık bu Anayasa'nın Türkiye'yi geleceğe taşımasına gerçekten imkan yoktur. Bana göre, son kullanım tarihi de geçmiştir'' dedi. Devletin sahibi olanın da Anayasa'nın sahibi olanın da vatandaş olduğunu ifade eden Çiçek, ''Anayasa, vatandaşın devletten beklentilerinin hukuki şekilde düzenlenmesinden ibarettir. Onun için bizim ne söylediğimizden çok vatandaşın ne söylediği ve ne söyleyeceği önemlidir. Bunu gerçekten görmek istiyoruz, merak ediyoruz. Mümkünse tüm Türkiye'deki tüm vatandaşlarımızın, toplumun tüm kesimlerinin bu sürece katkı vermesini istiyoruz'' dedi.
Çiçek, bu toplantılar için ''konuşuluyor ama herkes bildiğini okuyor'' kanaatine varılmaması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: ''Herkes bildiğini okumayacak. Biz bu defa milletin okuduğunu okumak istiyoruz. Millet ne diyorsa onu görmek istiyoruz, Anayasa'ya yansıtmak istiyoruz. Mümkün olan en kısa sürede görüşlerinizi, doğrudan doğruya bizlere iletin. Biz yeni bir Anayasa yazmıyoruz, yeni bir Anayasa yapıyoruz. Yeni bir Anayasa yazacak olsaydık; 12 kişilik komisyon Ankara'da oturur, uzmanlardan da destek alır, taslak bir metin ortaya çıkarır, onları da önünüze sunardık. Kabul edersiniz ya da etmezsiniz.. Bu yolun yanlış olduğunu hep beraber gördük. Çektiğimiz sıkıntılar da biraz bu yöntemden kaynaklanıyor. 30 yıldır Anayasa tartışması yapan bir toplumun, enerjisini boşa götürdüğü kanaatini taşıyorum. Ama artık enerjimizi boşa tüketmeyelim.''
Yeni bir Anayasa yaparken milletin düşüncesinin, kanaatinin önemli olduğunu dile getiren Çiçek, ''Onun için bu toplantılar bizim için yol gösterici olacaktır. Artık bu Anayasa'nın Türkiye'yi geleceğe taşımasına gerçekten imkan yoktur. Bana göre, son kullanım tarihi de geçmiştir. Meclis'te 4 siyasi parti vardır. 5 konuda siyasi parti yetkilileri anlaştılar. Anlaştığımız konulardan biri Türkiye'nin yeni bir Anayasa'ya ihtiyacı olduğudur. Anlaştığımız ikinci konu bu yeni Anayasayı bu Meclis yapacaktır. Bu Meclis'in yetkili olup olmadığı noktasındaki fantezi düşünceler, 4 siyasi partimizin kabul etmediği bir düşüncedir. Anayasayı bu Meclis yapacaktır inşallah. Üçüncüsü bir uzlaşma komisyonu yolu ve yöntemiyle bu Anayasa hazırlanacak. Meclis'te 4 siyasi parti var. Meclis'teki temsil oranları farklı olmasına rağmen, 4 partimizden eşit sayıda üyeyle biz bu işi yapacağız. Dördüncüsü bu işin başkanlığını Cemil Çiçek değil Meclis Başkanı yapacak. Beşinci konu da bu Anayasayı görüş birliği içinde hazırlayacağız. Onun için 4 siyasi partimizin görüş birliği içinde bir Anayasa yapma borcu ve yükümlülüğü vardır milletimize karşı. Hedefimiz, çabamız, gayretimiz, 2012 yılının sonuna geldiğimizde bu Anayasayı milletimize armağan etmektir. Meclis'in itibarının yükseltilmesinde, siyaset kurumunun itibar kazandırılmasında, Türkiye'nin her sorununun Meclis'te çözüleceği yolundaki kanaati ve inancı değiştirmek noktasında yeni Anayasa, bizim de en önemli dayanaklarımızdan birisini oluşturacaktır” dedi. 
TBMM Eski Başkanı ve Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin de 91 yılda Türkiye’nin 3 anayasa gördüğünü belirterek, “Bu anayasaların hepsi, o dönemin şartlarında tepki olarak ortaya çıkmış anayasalardır. Türkiye ilk defa olağan şartlarda bir anayasa yapacak. Halkın katılımı, desteği ve heyecanı katılarak anayasa yapılacak. Ankara dışında ilk defa Konya’da bu toplantıyı düzenliyoruz. Biz Konya’da yeni şeyler söylemek, söylenenleri dinlemek için bulunuyoruz. Artık yeni anayasanın Türkiye’de konuşuluyor olması bizleri sevindiriyor” ifadelerini kullandı.
DEMOKRASİMİZ DAHA GÜÇLÜ BİR HAL ALMALI
Türkiye’nin en temel sorununun anayasa olmadığını ifade eden CHP Konya Milletvekili ve Meclis Anayasa Komisyonu Üyesi Atilla Kart ise, “Anayasa elbette ki değişecek. Ama ihtilal dönemine ait olan 105 maddenin, ihtilal sürecinin ürünü olan bu konuların da değiştirilmesi gerekiyor. Bugün bazı ihtilaflarımızı anayasada yazılı olmasına rağmen halen tartışıyoruz. Anayasa ile kanuni düzenlemeler birbirini tamamlayan unsurlardır. Biz CHP olarak Türkiye’nin üniter yapısına sahip çıkarak demokrasimizin güçlenmesi gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu.
ZAMAN SUSMA ZAMANI DEĞİLDİR
MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Faruk Bal ise 135 yıldır devam eden anayasa tartışmasının bitmesini istediklerini belirterek, kutuplaşmaların ve ayrıştırıcı çalışmaların artık bir kenara atılmasının vaktinin geldiğini bildirdi. Bal, “Bundan böyle kalkınma odaklı çalışmalara ağırlık vermeliyiz. Çünkü biz bu ülkeyi buralara getirebilmek için, anayasa için büyü bedeller ödedik. Ödediğimiz bedellerden ders almalıyız. Devletimizin kuruluş felsefesinden uzaklaşmamalıyız. Anayasa yapım çalışması sürecinde de kimseden akıl almaya ihtiyacımızın olmadığını düşünüyoruz. Fakat anayasa insanın şeref ve haysiyetini artırırken, geçmişte yaşadığımız derslerin de tekrarını yaşatmayacak bir anayasa olmalıdır. Millet bütünlüğü kavramı çok önemlidir. Buradan çıkacak bir sorun devleti tehlikeye sokabilir” dedi. Faruk Bal ayrıca, yapılan toplantının amacının millete anayasa konusundaki fikirlerinin sorulması olduğuna dikkat çekerek, “Susmayın, sözünüzü esirgemeyin. İstediğiniz neyse açık açık konuşun” dedi.
ANAYASA SORUNLARI ÇÖZECEK ANAHTARDIR
Meclis Anayasa Komisyonu Üyesi ve BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ise Türkiye’nin niçin yeni bir anayasaya ihtiyaç duyduğu sorusunu yanıtlayarak, “Çünkü Türkiye’nin başından beri çözemediği evrensel düzeydeki sorunları var. Kürt sorunu var, laiklik, askeri vesayet, yerel yönetimlerin yetkileri gibi pek çok konuda sorun yaşanıyor. Anayasa sihirli bir değnek değil elbet, değiştiği zaman sorunlar hemen bitecek değil. Ama anayasa en azından çözümün anahtarıdır. Ve yanlış anahtar kapıyı hiçbir zaman açamaz. O yüzden doğru yönü bulmak için anayasanın değişmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı. Yeni anayasanın yapılmasında uzlaşma keyfi değil, evrensel değerler üzerinden olmalıdır. Yoksa bu uzlaşma bir at pazarı uzlaşması olur. Değerler uzlaşmasından yeni sonuçlar çıkarmalıyız. İnşallah meclis, gazi meclisinin iradesini tecelli ettirecektir” ifadelerini kullandı.
RASİM ATALAY
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.