Anayasa Meclisi yapmalı

Anayasa Meclisi yapmalı

Anayasayı milletin oluşturması gerektiğini aktaran HAS Parti İl Başkanı Veli Tolu, Bunun için Türkiyede yaşayan herkesi temsil edecek, bir Anayasa Meclisi oluşturulmalıdır dedi

Anayasayı milletin oluşturması gerektiğini aktaran HAS Parti İl Başkanı Veli Tolu, “Bunun için Türkiye’de yaşayan herkesi temsil edecek, bir Anayasa Meclisi oluşturulmalıdır” dedi

 

Halkın Sesi Partisi (HAS Parti), yeni anayasa için görüşlerini belirttikleri anayasa taslağını hazırladı. Meclis’te bulunan siyasi partilerin anayasa için harekete geçmemesi üzerine anayasa taslağını hazırlayarak kamuoyuyla paylaşan HAS Parti, seçimlerde verilen sözlerin yerine getirilmesini istiyor. Hazırladıkları Anayasa taslağı hakkında bilgi vermek için HAS Parti Konya İl Başkanı Veli Tolu, İl Başkan Yardımcısı Hüdaverdi Selçuk, Yavuz Sözer ve Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Seleş katıldı.

12 Haziran seçimler öncesinde yeni anayasa için söz veren partilerin bugün hiçbir harekete geçmediklerini belirten Has Parti Konya İl Başkanı Veli Tolu, “İktidar partisi sadece işi komisyona havale etti. Aslında bu da işi yokuşa sürmektedir. Şu anda komisyon da siyasi partileri, sivil toplum örgütlerini dinlediğini belirtip halkı da mesajlarla yeni anayasa çalışmalarına davet ediyor. Burada gerek iktidar gerekse muhalefet partileri yeni anayasadan kaçıyor. Hükümet ise bu konuyu gelecek seçimlerde yine malzeme olarak kullanmak istiyor onun içinde somut bir gelişme ortaya koymuyor” dedi.

1982 Anayasasının totaliter bir devlet yapılandırmasını oluşturduğunu belirten Tolu, bir ülkede devletin resmi ideolojisinin olamayacağını ve demokrasi için anayasayı ideolojiden arındırmak gerektiğini söyledi. Tolu, anayasa etnik tanımlamanın kaldırılarak Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı ilkesinin getirilmesi gerektiğini ifade ederek, yeni anayasayla ilgili görüşlerini şu şekilde açıkladı: “Ayrıca anayasa halk tarafından yapılmalıdır. Milletin egemenliğini sağlamanın bundan başka yolu yoktur. Bunu gerçekleştirmek için de Türkiye’de yaşayan herkesi temsil edecek, bir Anayasa Meclisi oluşturulmalıdır. Yeni anayasada ayrıca hukukun üstünlüğü ilkesi yer almalıdır. Eşitlikçiliğe önem vermeli her türlü ayrımı ortadan kaldırmalıdır. Düşünce ve ifade özgürlüğü genişletilmelidir. Unutulmamalıdır ki güçlü Türkiye ancak özgürlük sayesinde var olabilecektir. Diğer yandan halkın seçtiği vekillerin denetimi için millet tarafından seçilmiş bir denetim meclisi oluşturulmalıdır. Seçim barajı kaldırılmalı, siyasi partilere verilen hazine yardımı kesilmeli ya da bu para tüm partilere eşit şekilde dağıtılmalıdır.”

Yönetebilir, saydam ve hesap veren bir kamu yönetimi mutlaka kurulması gerektiğini aktaran Tolu, bu kapsamda bürokrasinin denetlenebilir bir yapıya kavuşturulmasının da önemli olduğunu ve yeni anayasa çalışmalarında bu konuya da gereken önemin verilmesini dile getirdi. Tolu, hazırladıkları anayasa taslağını önce kamuoyu ve medyayla paylaşacaklarını ardından Meclis’e ve siyasi partilere sunacaklarını aktardı.

HABER MERKEZİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.