Anavatanında çiğköfteci yok

Anavatanında çiğköfteci yok
Sıra gecelerinin vazgeçilmezi, sofraların olmazsa olmazı, ramazan sofralarının tadı, Şanlıurfa yemek kültürünün en önemli lezzeti çiğ köfte kent merkezinde sokakta satılmıyor.
Kendine has yoğruluşu isotun etle kavuştuğu ve her damak tadına uygun olan Şanlıurfa çiğ köftesi her geçen gün ününe ün katarken Türkiye'nin birçok ilinde hemen her lokantada köşe başlarında satılır oldu.

Ancak Şanlıurfa’nın tanıttığı kendi köftesi Urfa’da evlerden başka bir yerde yenilmiyor. Şanlıurfa'da dışarıda satılan Çiğ köfteye rağbet olmazken, konuk evleri sadece sıra gecelerinde servis yapıyor. Önceden alınan siparişlerle ve haftanın üç günü mutlaka bulundurulan bu lezzet Şanlıurfa’ya gelen yerli yabancı birçok turistin sofralarında ki yerini alabiliyor.

SEKTÖRÜN DEVİ ADIYAMAN GAZİANTEP YETİŞECEK
Çiğ köftenin menülerde yerini alamamasının nedenlerini sorduğumuzda ise vatandaştan değişik görüşler geldi. Adıyaman ve Elazığ çiğköfte sektörünün kralı. Gaziantepli firmalarda yarışa varım dedi. Şanlıurfalı Tatlıses ve Mahmut Tuncer'in açtıkları çiğköfteciler ise sektörde tutunamadı. Mağaza zinciri olan çiğköfteciler Türkiye'nin bir çık kentinde küçük bir büfede etli ve etsiz çiğköfte yapıyor. Tatlıses ve Mahmut Tuncer'in mağazaları ise yok denecek kadar az. Hedefte yine komşu il Gaziantep vardı. Gaziantep’in Şanlıurfa’nın birçok yemek kültürüne talip olduğunu ve kendi yemekleri olarak tanıttığını belirtiliyor. Çiğköfte marketlerde de yerini almış. Bir çok markette 2-3 günlük çiğköfte paketleri yok satıyor. İştah kabartan bu sektörün yatırımcıları ise çiğköfteyle her şehire girdi ama Şanlıurfa'ya giremedi.

Şanlıurfalılar dışarıda veya kent merkezinde başkasının yaptığı çiğköfteyi beğenmediklerini ifade ederek "Şanlıurfa'da çiğköfte evde yenir. Çünkü Urfalıların biberi salçası kendine özeldir. Biber ve salçayı kendileri çıkarmazsa dışarıdan alıp yemezler. Tadı hoş gelmez. Eti de özel kasabından alır. Kasaba gidip 'Bize çiğköftelik et ver der.' Kısaca Urfalı dışarıda çiğköfte yemediğinden Şanlıurfa'da çiğköfteciler bulunmuyor. Zaman zaman açanlar oldu ama zarar ettiler diye kısa sürede kapattılar." şeklinde konuştu.

ÇİĞKÖFTENİN HİKAYESİ

Hz.İbrahim, devrin kralı Nemrut’un putlarını kırarak, Allah’ın varlığına inanmaya davet edince Nemrut öfkelenir ve Hz.İbrahim’in ateşe atılmasını emreder. Böylece büyük bir ateş yakmak üzere yöredeki bütün odunlar toplanır. Nemrut evlerde ateş yakmayıda yasaklar. Halk ateş yakmadan nasıl yemek yapacağını düşünür durur. İşte bu günlerde bir avcı, avladığı ceylanı eve getirerek hanımından yemek yapmasını ister. Hanım evde odun bulunmadığını söyler.  Avcı, çoluk çocuğun aç kalmaması için hanımından bir çare bulmasını ister. Bunun üzerine kadın, ceylanın budundan yağsız et çıkararak bir taş üzerinde başka bir taşla döverek ezmeye başlar. Sonra ezilmiş eti bulgur, biber ve tuzla karıştırarak yoğurur. Böylece o leziz ve tadına doyulmaz “çiğköfte” meydana gelir. sanliurfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.