Anavarza Antik Kenti'nin Ortaya Çıkarılması İçin Çalışmalar Hızlandı

Anavarza Antik Kenti'nin Ortaya Çıkarılması İçin Çalışmalar Hızlandı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Anavarza Antik Kenti’nde devam eden kazı çalışmalarının hızlandırılması için bir bilim heyeti oluşturdu. Heyet Adana’ya gelerek antik kentteki incelemelerine başladı. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in...

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Anavarza Antik Kenti’nde devam eden kazı çalışmalarının hızlandırılması için bir bilim heyeti oluşturdu. Heyet Adana’ya gelerek antik kentteki incelemelerine başladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in geçtiğimiz hafta Anavarza Antik Kenti’ndeki incelemelerinin ardından kurulan heyet Adana’daki çalışmalarına başladı. Heyetin başkanı Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Bozdemir, Vali Mustafa Büyük ile Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fikret Fatih Gülşen, Anavarza Antik Kenti’ndeki incelemelerinin ardından basının karşısına çıktı. Valilik toplantı salonundaki programda konuşan Vali Mustafa Büyük, Anavarza Antik Kenti’nin yapılacak çalışmalarla Türkiye’nin en önemli, en dikkat çekici antik kentlerinde biri olacağını söyledi. Alanda çalışmaların hızlanması için bakanlığın bir heyet oluşturduğunu vurgulayan Vali Büyük, “Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür yardımcısının başkanlığında restorasyon, kurullar ve kazı dairelerinden uzmanlarla çalışmaya başladılar. Kültür ve Turizm Bakanımız, Anavarza için gelecek yıl 1 milyon liralık kazı ödeneği ayrıldığını duyurdu. Bu yıl devam eden kazı çalışmaları için 100 bin TL’lik ödeneğimiz var. Aslolan, antik kentin bizim için ören yeri statüsüne gelip, gezilebilen, yerli ve yabancı misafirlerimiz, turistler için dikkat çeken önemli bir merkez konumuna getirilmesidir. Sadece Anavarza değil, onun dışındaki kazı çalışmaları da devam ediyor. Misis’e de gidecekler.” dedi. Magarsus Antik Kenti için de 650 bin TL ödenek ayrıldığını duyuran Vali Büyük, “Bu da ilk defa bu kadar büyük bir ödenek. İlimizdeki bu tür kültür mirası eserlerinin korunması, ortaya çıkarılması ve sergilenmesine yönelik ilk defa son yıllarda büyük kaynaklar aktarılarak bunlar gerçekleşiyor. Her zaman bu bilinen birçok tarihi eserde referans olarak verilen, önemli antik çağdaki önemli şehirlerden birisi. Kale ile birleştirilmesi önemli. Oranın bir paket haline gelmesi, kale ve kentin her ikisinin de ortaya çıkarılması ve sunulur hale gelmesi önemli.” ifadelerini kullandı.

Heyetin başkanı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Bozdemir de dün Anavarza’yı gezdiklerinin altını çizerek, "Acil müdahale yapılması gereken, tehlike arz eden bölümler var. İlk aşamada bunların güçlendirilmesi, askıya alınması için arkadaşlarımız hemen proje çalışmalarına, acil müdahale uygulamalarına başlayacaklar. Anavarza Antik Kenti çok önemli bir kent. Özellikle 2 bin 700 uzunluğunda ve 34 metre genişliğindeki sütunlu yolun tamamlanması halinde ve diğer restorasyon çalışmalarının tamamlanması halinde burası Efes gibi çok önemli bir turizm merkezi olacak. Ayrıca kalesi de çok orijinal. Kale içinde kazılar yapılması lazım, antik kentte kazılar yapılması gerekiyor.” diye konuştu. Arkeolojik sit alanı içerisinde oturan vatandaşların TOKİ eliyle başka bir alana taşınması çalışmalarını da hızlandıracaklarını anlatan Bozdemir, “Anavarza’nın haricinde Tatarlıhöyük, Sirkelihöyük, Magarsus antik kenti ile Misis’te kazı çalışmalarımız var. Ayrıca Adana Arkeoloji Müzesi ve buradaki birinci etap çalışmalarımız Ocak ayında tamamlanmış olacak. Daha sonra ikinci etap çalışmalarımız devam edecek. Adana Etnografya Müzesi 29 Mart 2015’te tamamlanacak, burası da bir sergi salonu, yan tarafta da yine bir Etnografya Müzesi var. Bu da dördüncü ayda hizmete açılması planlanıyor." şeklinde konuştu.

Çukurova Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fikret Fatih Gülşen de, Zafer Takı’nın kazı belgeleme çalışmaları ve arkasından da Zafer Takı’nın restorasyon çalışmalarını öncelikli hedef edindiklerinin altını çizerek şöyle dedi: “2 bin 700 metre uzunluğundaki ana caddenin kazılması, bütün buradan çıkmış blok taşların belgelenmesi ve ardından da buradaki sütunların dikilmesi bu yıl ki hedeflerimiz arasında. Ancak önümüzdeki yıllarda stadyumda, amfi tiyatroda, tiyatroda, hamam binasında ve meclis binasında da çalışmalarımız sürdürülecek.”

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.