ANAL FİSSÜRLER

ANAL FİSSÜRLER

Anal ülser de denilir. Daha çok fissür, çatlak tabiri kullanılır.

Oluşumunda başlıca şu faktörler etkili olur:
Kabızlık-sertleşmiş dışkının anal kanaldan geçerken yaptığı tahriş sonucu gelişebilir.
Dışkılama sırasında fazla ıkınma, müshil ilaçlarını sıkça kullanmak müzmin ishaller sert ve köşeli yabancı cisimlerin geçişi prostat masajı esnasında anal kanal muayenesinde geniş spekülümlerin kullanılması gibi durumlar.
Doğum travmalarında da anal fissür gelişebilir.
Komplikasyonlar ; fissürün herhangi bir evresinde perianal infeksiyon  apse, fissür gelişebilir.
Klinik tablo hasta dışkılama esnasında ve dışkılamadan sonra 1-2 saat süreyle şiddetli ağrı duyar. Ağrı korkusu bazen yemek yemesini engelleyebilir. Böylece kabızlık artar sertleşmiş dışkı daha şiddetli ağrı yapar. Bazen anaskop denilen aletle kolayca tespit edilir. Fissür çoğunlukla anal kanalın arka tarafından kuyruk kemiğine yakın kısmında gelişir.  Ağrı-spazm-ağrı kısır döngüsü gelişir.
Ayırıca teşhis; Primer syphilis, anal kanserlerin  erken dönemleri, tüberküloz, iç hemomidlerle birlikte bulunan  fissürler. Tecrübeli cerrahlarca bu tür fissürlerin gelişimleri primier fissürlerden kolayca ayrılabilir.

Tedavi :
Tıbbi tedavi: Sıcak suya oturma
Lokal anestezi içeren pomatlar, kortizon pomat
Kabızlıkta dışkı yumuşatıcı ilaçlar.
Cerrahi tedavi :
Lokal veya genel anestezide anal kanalın force diletasyonu iki elin işaret parmakları ile anal kanalın yanlara genişleterek günümüzde pek kullanılmamaktadır.
Ameliyatla tedavi: Yukarıdaki tedbirlerin yarar sağlamadığı kronik fissürler (fissür nöbetçi meme ve papilla ile birlikte) an-blok (tümden) çıkartılır. Hemostaz (kanama kontrolü) yapılır. Buna internal anal fissürlerin kesilmesi de çoğunlukla eklenir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.