Alzheimer hastalarının kaybolmalarını önlemek için "akıllı anahtarlık" desteği

Alzheimer hastalarının kaybolmalarını önlemek için "akıllı anahtarlık" desteği

Türkiye Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Başar Bilgiç, Alzheimer hastaların kaybolmasını önlemek için bir proje başlattıklarını, bu kapsamda bin hastaya "akıllı anahtarlık" vererek kaybolmalarının önüne geçmek istediklerini söyledi.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Başar Bilgiç, "Dünya Alzheimer Günü" dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de şu an 700 bin kadar Alzheimer hastası olduğunu söyledi.

Türkiye'nin hızla yaşlanan bir ülke olduğuna dikkati çeken Bilgiç, Alzheimer için en büyük risk faktörünün yaş olduğunu dile getirdi.

Bilgiç, Türkiye'de 25 yıl içinde yaşamın 5 yıl daha uzayacağının düşünüldüğünü ifade ederek, "Şu an 700 bin olan Alzheimer hasta sayısı bu şekilde giderse 2050 yılında 1 milyon 600 bin gibi bir rakama, tüm dünyada da 150 milyona ulaşacak. 65 yaştan sonra her 5 yılda bir bu hastalığın görülme sıklığı 2 kat artar. Onun için bizim yaşlılık dediğimiz 65 yaş ve sonrasıdır. Ama özellikle 80'li ve 90'lı yaşlar Alzheimer hastalığının çok görüldüğü yaş grubudur." diye konuştu.

Alzheimer hastalığının en büyük belirtisinin unutkanlık olduğunu vurgulayan Bilgiç, bellek bozukluğuyla başlayan hastalıkta başka zihinsel bulguların da olduğunu anlattı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.