Altın Portakal Belgeseli İçin 50 Yıllık Film Yeniden Çekildi

Altın Portakal Belgeseli İçin 50 Yıllık Film Yeniden Çekildi

‘Altın Portakal ve Sinemamızın Elli Yılı’ belgeseli için 1963 yapımı ‘Gurbet Kuşları’ filminden 3 dakikalık sahne yeniden çekildi.

‘Altın Portakal ve Sinemamızın Elli Yılı’ belgeseli için 1963 yapımı ‘Gurbet Kuşları’ filminden 3 dakikalık sahne yeniden çekildi.

Bu yıl 50'ncisi düzenlenecek Uluslararası Altın Portakal Film Festivali kapsamında Nebil Özgentürk tarafından hazırlanan 'Altın Portakal ve Sinemamızın Elli Yılı' belgeseli çekimleri devam ediyor. Belgesel çekimleri sırasında bir ilk de yaşandı. Belgeselin bir bölümünde kullanılması için 1963 yapımı ‘Gurbet Kuşları’ filminin 3 dakikalık sahnesi yeniden canlandırıldı. Sahnede oyuncu olarak ‘Bir Kadın Bir Erkek’ dizisiyle yıllardır ekranda olan Emre Karayel ve Demet Evgar kamera karşısına geçti. Karayel ve Evgar, filmin önemli sahnelerinden biri sayılan ve Tanju Gürsu’nun (Murat), Sevda Ferdağ’ın (Seval) karakteriyle yer aldığı bölümleri yeniden canlandırdı. Sahne için Demet Evgar ve Emre Karayel, dönem kostümlerini giydi.

ALTIN PORTAKAL VE SİNEMAMIZIN ELLİ YILI BELGESELİ

Toplamda 70 dakikalık olan ‘Altın Portakal ve Sinemamızın Elli Yılı’ belgeselin seslendirmesini Çetin Tekindor, müziklerini de Cahit Berkay ve Can Atilla üstlendi. Belgeselin ilk gösterimi 5 Ekim’deki ‘Altın Portakal 50 Yaşında’ gecesinde yapılacak. Belgeselde 1960’ların başından günümüze sinemada olup bitenler anekdotlarla anlatılacak. Belgesel için 25 sanatçı, festival yöneticisi ve dönemin belediye başkanlarının görüşlerine başvuruldu. Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Tarık Akan ve Rutkay Aziz gibi sanatçılarla röportaj yapıldı.

Öte yandan, Altın Portakal’ın 1964’deki ilk yarışmasında en iyi film ödülü alan Gurbet Kuşları da belgeselde yer aldı. Halit Refiğ’in yönettiği Orhan Kemal’in aynı adı taşıyan eserinden uyarlanan film, gösterildiği dönemlerde büyük ses getirmiş, Cüneyt Arkın, Filiz Akın, Tanju Gürsu ve Sevda Ferdağ’ın yer aldığı geniş kadrosuyla büyük beğeni toplamıştı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.