Altın Portakal Başladı

Altın Portakal Başladı

Sansür tartışmalarının gölgesinde kalan 51. Antalya Altın Portakal Film Festivali başladı.    Festivalin töreninin yapıldığı Antalya EXPO Center'a sanatçılar ve konuklar kırmızı halıdan geçerek girdi. Törende Türk...

Sansür tartışmalarının gölgesinde kalan 51. Antalya Altın Portakal Film Festivali başladı.

    Festivalin töreninin yapıldığı Antalya EXPO Center'a sanatçılar ve konuklar kırmızı halıdan geçerek girdi. Törende Türk tiyatrosunun önemli ismi Haldun Dormen, oyuncu Nilüfer Aydan ve edebiyatçı Tarık Dursun Kakınç'a 'Onur Ödülü' verildi. Törende ayrıca Oscar ödüllü ABD'li oyuncu Ellen Burstyn 'Yaşam Boyu Onur Ödülü' aldı. ‘Yıldırım Önal Anı Ödülü’ oyuncu Güler Ökten’in oldu.

    SAHNEYE YATTI

    'Sinema Emek Ödülü' ise Ali Salim Yaşar’a verildi. Yaşar’ın ödülünü 'Godzilla' lakaplı set işçisi Selahattin Geçgel hem verdi hem de aldı. Geçgel, salondaki sinema ustalarını kast ederek "Bu ekip buraya gelmişken ben de önünde yatarım." diyerek sahneye yattı. Geçgel’in bu hareketi büyük alkış toplarken, ünlü isimler sinema emekçisini ayakta alkışladı.

    "HİÇ BU KADAR HEYECANLANMADIM"

    Haldun Dormen’e ödülünü veren Filiz Akın, sinemanın 100 yıllık yolculuğunun bir kısmında kendilerinin de olduğunu söyledi. Kendi dönemlerinde başka eğlence olmadığı için seyirciyle aralarında çok tutkulu bir ilişki olduğunu ifade eden Akın, "O yıllarda Antalya Film Festivali başladı. Bugün 51. yılını kutluyoruz. Bu çok gurur verici ve sinemaya sahip çıkma duygusu beni çok heyecanlandırıyor. Bakıyorum da şimdi sinema nerelere geldi. Oscar’da, Cannes’da ismimiz anıldı. En iyi film ödülüyle bu yüzyıl taçlandı.” şeklinde konuştu. Haldun Dormen ise "Onlarca ödül aldım ama inanın bu geceki kadar hiç heyecanlanmadım. Buradan da üç ödül aldım. Yıllarını sinemaya ve tiyatroya vermiş bir adamın bu ödülü kazanmış olması çok büyük bir şey." dedi.

    "DÜNYADA, TÜRKİYE’DE KÖTÜ ŞEYLER OLUYOR"

    Nilüfer Aydan’a ödülünü veren Fatma Girik, 100 yılını geride bırakan sinemasının yüzde 7 senesinde kendinin de yer aldığını ifade ederek "Ben 57 senedir film çekiyormuşum. Ne mutlu. Keşke bir 57 senem daha olsa da onu da yine sinemaya versem.” dedi. Ödülünü Fatma Girik’in elinden almanın kendisi için büyük onur olduğunu ifade eden Nilüfer Aydan da, 51 yıl önceki ilk festivale Halit Refiğ ile geldiği bilgisini paylaşarak "Dünyada çok kötü şeyler oluyor, ülkemizde de oluyor. Ben buraya biraz gelmek istemedim. Olaylar beni çok rahatsız ediyor, eve kapanıyorum. Kendi içimde yaşıyorum her şeyi fakat o kadar emek verdiler ki geldim. Bu ödülü barış, sevgi, bir de sevgili liderimiz Atatürk için, onun söylediği “Cihanda sulh, yurtta sulh.” onun için alıyorum." diye konuştu.

    Tarık Dursun Kakınç'ın ödülünü Festival Direktörü Elif Dağdeviren verirken, ödülü ünlü edebiyatçının gelini aldı.

    "BU ZAMANIN SANATI SİNEMA"

    Sunuculuğunu Korhan Abay’ın yaptığı gecede konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, 1908’de Darülbedayi ile başlayan Türk sinemasına emeği geçen ilkleri, yıldızları ve Antalyalıları selamlayarak başladığı konuşmasında, “Eski zamanda sanat şiirdi, kutsal kitabımız Kur’an şiir formunda gelmiştir. Şehirleşmeyle birlikte roman çıktı. Bugün ise zamanın sanatı sinemadır. Kainatın, doğanın kendisi bir sanat eseridir. Sanatçılar ise doğanın öğrencileri, güzelliğin kaşifleri, insan ruhunun, kalbin tercümanıdır. Bugün Türkiye acı olaylar yaşıyor. Hayatını kaybedenlerin acısını, halkımızın üzüntüsünü yürekten paylaşıyorum. Türkiye’nin her zamankinden fazla sanatçıların sesine, sevgisine, sıcaklığına ihtiyacımız var. Bu nedenle bugün perde kapanmamalıdır dedik. Bu sorumlukla bugün buradayız.” diye konuştu.

    SANATÇILARA ÇAĞRI

    Türel şöyle konuştu: "Sınırlarımızın yanı başında insanlık dramları yaşanıyor. Komşularımızdaki ateş maalesef ülkemizi de etkiliyor. Bugün perdelerin kapanacağı, ayrışmaya meydan verilecek gün değildir. Bugün küçük gerekçelerle küsme günü değil, sanatçıların çıkıp konuşacağı, barış çağrısı yapacağı, yürekleri ısıtıp dışarıdaki ateşe su dökeceği gündür."

    Sansür tartışmalarının gölgesinde başlayan festival nedeniyle sinemanın günlük tartışmaların dışında tutulmasını isteyen Türel, festivale katılan sanatçılara ise teşekkür etti.

    TÜRKÇE SELAMLADI

    Konuşmasına Türkçe ‘merhaba’ selamıyla başlayan Ellen Burstyn, “Çok uzun kariyerimde pek çok ödül aldım ama ödül alıp böylesine güzel bir yeri ziyaret etmekten büyük mutluluk duyuyorum. Daha önce iki kez geldim. Bu kez bir rüyamı gerçekleştiriyorum." dedi. Burstyn, konuşmasını da Türkçe vedayla sonlandırdı. ABD’li oyuncuya ödülünü Menderes Türel verdi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.