Altın Koza, ‘dört Yapraklı Yonca’ İle Başladı

Altın Koza, ‘dört Yapraklı Yonca’ İle Başladı

Adana Büyükşehir Belediyesi 20. Altın Koza Film Festivali’nin açılış töreni, Türk Sineması’nın unutulmaz yıldızları Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Fatma Girik ve Filiz Akın’ın katılımıyla Merkez Park Amfi Tiyatro’da gerçekleşti.

Adana Büyükşehir Belediyesi 20. Altın Koza Film Festivali’nin açılış töreni, Türk Sineması’nın unutulmaz yıldızları Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Fatma Girik ve Filiz Akın’ın katılımıyla Merkez Park Amfi Tiyatro’da gerçekleşti.

Türkiye’nin önemli kültür–sanat etkinliklerinden biri kabul edilen festivale beyaz perdenin “Dört Yapraklı Yonca’sı” olarak kabul edilen Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Fatma Girik ve Filiz Akın, hayranlarının yoğun ilgisi altında klasik otomobillerle program alanına geldi. Dört sanatçının Halit Ergenç, Yetkin Dikinciler, Sinan Tuzcu, Yiğit Özşener eşliğinden kırmızı halıdan yürüdüğü sırada izdiham yaşadı. Sunuculuğunu Levent Özdilek’in yaptığı gecenin açılışında konuşan Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, sanatın yedinci dalı olan sinemayı çok önemsediklerini söyledi. Anadolu insanının sanatla yaşamının yaklaşık olarak eşdeğer olduğunu belirten Aldırmaz, “Sinema modernleşmenin ve gelişmenin göstergesidir. Sinema, sevgi, kardeşliktir.”dedi.

Adana’nın Altın Koza Film Festivali’ne 1969’da başladığını hatırlatan Aldırmaz, arlıklarla organizasyonun bugüne kadar 20. kez düzenlenebildiğini kaydetti. Gelecek yıl sinemanın 100. yılına layık bir festival tertip edeceklerini vurgulayan Aldırmaz, “Altın Koza Film Festivali kendisi ile yarışıyor. İki yıldır 60 gün gezici sinema TIR'ı ile 15 bin kilometre, 90 noktaya giderek, sizlerin sevgisini ve sanatını vatandaşlarımızla buluşturuyoruz. Onların sevgi ve saygısını sizlere getiriyoruz. Bu yıl çok değerli sanatçılarımız ‘dört yapraklı yonca’ ile çok özel bir gece geçiriyoruz. Bu dörtlü iki veya üç kez bir araya gelmiştir. Buda Adanalılara nasip olmuştur. ” diye konuştu.

Hayatı, filmlerinden kesitler sunulan sineme sanatçılardan Fatma Girik, Altın Koza Film Festivali’ne katılmanın mutluluğunu yaşadığını belirtti. İlk Altın Koza yapıldığında kendisinin Ezo Gelin filmiyle ödül aldığını ifade eden Fatma Girik, “Aradan 50 sene geçti, çok güzel günlerdi. Orada ödülü almıştık. Bizim festivaller nerede yapılırsa yapılsın çok güzel oluyor.” şeklinde konuştu.

Filmlerinde seslendirdikleri şarkılarla sahneye çıkan sanatçılardan Filiz Akın ise Adana’yı ışığın, pamuğun şehri olarak tanımladı. Akın, şöyle devam etti: “Bir zamanlar çok yoğun film çevirdiğimiz dönemlerde başka bir eğlence olmadığı için çok tutkulu bir ilişki yaşamıydık. Ogünlerden bugünlere geldik. O kadar uzun yıllar hala benden bıkmadınız, alkışlıyorsunuz. Sinema çok büyük bir güç. O günden bugüne taşıdı bizi.” Hülya Koçyiğit de “Yaşasın Türk sineması, 100 yıldır var olan Türk sineması, hepimizi buluşturdu, yine bu gece.” dedi.

Sahneye en son çıkan Türkan Şoray ise duygusal anlar yaşadı. Şoray, “Bu sevginiz yıllarca bizi hayata bağladı. Sinemayı sevmemize neden oldunuz. Canımızsınız, sevgili Adanalılar. Buranın iklimi gibi sıcaksınız. Ömrümüzü ömür kattınız.” ifadelerini kullandı.

Konuşmalar sonrası Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, sanatçılara günün anısına yonca fügrü şeklindeki plaketi takdim etti. Göksel konseri ve hava fişek gösterisinin ardından program sona erdi. Son bir yıl içinde çekilmiş Türk filmlerinin başvurduğu yarışmada, Ön Değerlendirme Kurulu’nun yaptığı çalışma sonucu, 12 film jüri önüne çıkmaya hak kazandı.

Başkanlığını Berlin Film Festivali Avrupa Film Pazarı Direktörü Beki Probst’un yaptığı uzun metrajlı film jürisinde yönetmen Pelin Esmer, yapımcı Türker Korkmaz, görüntü yönetmeni Özgür Eken, oyuncular Melisa Sözen ve Yiğit Özşener ile müzisyen Cengiz Onural görev yapıyor.

Finalist filmler şöyle:
Çanakkale Yolun Sonu / Yönetmen: Mustafa Kemal Uzun
Daire / Yönetmen: Atıl İnaç
Eve Dönüş Sarıkamış 1915 / Yönetmen: Alphan Eşeli
Gözümün Nuru / Yönetmen: Hakkı Kurtuluş – Melik Saraçoğlu
Hadi Baba Gene Yap / Yönetmen: Emre Yalgın
Hayat Boyu / Yönetmen: Aslı Özge
Jin / Yönetmen: Reha Erdem
Köksüz / Yönetmen: Deniz Akçay Katıksız
Lal / Yönetmen: Semir Aslanyürek
Soğuk / Yönetmen: Uğur Yücel
Yarım Kalan Mucize / Yönetmen: Biket İlhan
Yozgat Blues / Yönetmen: Mahmut Fazıl Coşkun CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.