Almanya'da Türkçe Öğretmenleri Yalnız, Çaresiz Ve Zor Durumda

Almanya'da Türkçe Öğretmenleri Yalnız, Çaresiz Ve Zor Durumda

Almanya’daki Türkçe dersi öğretmenlerinin problemleri biriktikçe birikiyor. Bu durumun üçüncü ve dördüncü neslin ana dil sorununun daha bir belirgin hale geldiği zamanımızda yaşanıyor olması ise eğitim ile ilgilenen çevreleri özellikle...

Almanya’daki Türkçe dersi öğretmenlerinin problemleri biriktikçe birikiyor. Bu durumun üçüncü ve dördüncü neslin ana dil sorununun daha bir belirgin hale geldiği zamanımızda yaşanıyor olması ise eğitim ile ilgilenen çevreleri özellikle üzüyor.

Öğretmenler ise Türkçe derslerine katılımın yüzde 30’lara kadar düştüğü bir dönemde eğitim ataşesi yokluğu ile yalnız, materyal eksikliği ile çaresiz, eşit olmayan maaş uygulamaları ile de zor durumda.

24 Kasım Öğretmenler Günü Almanya’da Türk öğretmenler ve anadil Türkçe dersleri konusunda biriken sorunları yeniden hatırlatıyor.

Almanya’daki Türk öğretmenler ve ana dil Türkçe derslerindeki durumu değerlendiren eğitim alanında aktif sivil toplum kuruluşları ortaya çıkan tabloya dikkat çekiyor.

Türk öğretmenlerin içinde bulunduğu içler acısı durumu gözler önüne seren Eğitim Danışma Kurulu (Eğit-Danış) Başkanı Mehmet Önel, Türkçe derslerine katılımın yüzde 30’lara kadar düştüğünü söyledi. Önel, bu devasa sorunlara rağmen Türkiye’nin yıllardır çoğu konsolosluklara eğitim ataşesi göndermediğine dikkat çekti.

36 yıllık Türkçe öğretmenliğinin yanı sıra Alman Öğretmenler Sendikası Köln Başkan Yardımcılığı da yapmış olan Eğit-Danış Başkanı Önel bazı eşitsizliklere dikkat çekti. Önel, “Türk öğretmenlerimiz, zor şartlar altında anadil Türkçe dersi veriyor. İstisnalar hariç, öğretmenlerimizin diplomaları eşit sayılmadığı için aynı işi yaptıkları halde Alman öğretmenlerden daha az maaş alıyorlar, eşit muamele görmeyebiliyorlar.” dedi.

Türkçe öğretmenlerinin kitap, ders araç ve gereçlerinin çeşit ve nitelik bakımından yetersiz olmasından da yakınan Önel, “Türkçe dersi için yeterince maddi destek sağlanmıyor. Ciddiye alınmamak, eğitim sürecinin dışında kalmak öğretmenleri pasifliğe ve umutsuzluğa düşürebiliyor.” ifadelerini kullandı

TÜRKÇE DERSLERİNE KATILIM YÜZDE 30’LARA DÜŞTÜ!

1 milyon civarında Türkün yaşadığı Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyaletinde sadece 50-60 bin arası Türk öğrencinin Ana dil Türkçe Dersi’ne katıldığını, 7 bin civarında Türk öğrencinin ise Yabancı Dil Türkçe Dersine katıldığını aktaran Önel şöyle dedi:

“Öğretmenlerimizin çoğu Alman makamlarına bağlı. Fakat onlara manevi destek olabilecek, işbirliği yapabilecek eğitim ataşeleri bile senelerdir tayin edilmedi. Öğretmenlerimize kim destek oluyor? Talep edildiği halde bazı eyaletlerde yeni öğretmenler atanmıyor. KRV’de 80’li yıllarda 100 öğretmen vardı, şimdi 400 civarında” dedi.

AVRUPA’DA TÜRKLERİN VARLIĞI TÜRKÇENİN VARLIĞINA BAĞLI!

Türk-Alman Yazarlar Birliği Genel Sekreteri yazar Mahmut Aşkar ise bir taraftan Almanya Türkçeye hayat hakkı tanımazken diğer taraftan ailelerin vurdumduymazlığı yüzünden Türkçenin öğretmenlerine artık ihtiyaç kalmadığı yönünde bir algının oluştuğunu söyledi.

Özellikle bu saatten sonra Almanya ve diğer Avrupa ülkelerindeki Türklerin varlığının Türkçenin ne derece var olduğuna veya olmadığına bağlı olduğunu anlatan Aşkar, "Türkçenin varlığı da büyük ölçüde buradaki Türkçe öğretmenlerinin varlığına bağlıdır." dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.