Almanya'da Sol İttifak Muhbirliğe Son Vermek İstiyor

Almanya'da Sol İttifak Muhbirliğe Son Vermek İstiyor

Almanya'nın Thüringen eyaletinde Sol Parti, Sosyal Demokrat Parti ve Yeşiller Partisi hükümet kurma görüşmelerini sürdürüyor. Kızıl-Kırmızı-Yeşil koalisyon için beşinci kez ön görüşme yapan taraflar, iktidara gelmeleri durumunda ülkenin...

Almanya'nın Thüringen eyaletinde Sol Parti, Sosyal Demokrat Parti ve Yeşiller Partisi hükümet kurma görüşmelerini sürdürüyor. Kızıl-Kırmızı-Yeşil koalisyon için beşinci kez ön görüşme yapan taraflar, iktidara gelmeleri durumunda ülkenin iç istihbaratı konumundaki Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın muhbirlik (V-Leute) uygulamasına son verilmesini kararlaştırdı.

Partileri adına görüşmeleri yürüten Susanne Henning-Wellsow (Sol), Andreas Bausewein (SPD) ve Anja Siegesmund (Yeşiller), şimdiye kadar uygulanan V-Leute sisteminin bu şekilde devam edemeyeceğini duyurdu. Thüringen’de bu gerçekleştirilirse, Almanya’da Sol Partili bir başbakan seçmesinden sonra bir ilke daha imza atılmış olacak.

Thüringen eyalet meclisinde kurulan Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) Araştırma Komisyonu nihai raporunda istihbaratın muhbirlik sistemini ağır eleştirmişti. Komisyon özellikle de muhbirlerin kayıplara karışan Uwe Mundlos, Uwe Böhnhardt ve Beate Zschaepe’yi bulmaya yardımcı olmak yerine yanlış yönlendirdiklerine dikkat çekmişti. Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın feshedilmesini istemediğini aktaran taraflar, muhbirlerin ise terörle mücadele için kullanılabilmesine kapı araladı.

Diğer taraftan ise Thüringen’de Sol-SPD-Yeşil iktidara gelir ve muhbirlik uygulamasına değişiklik getirmesi durumunda bunun diğer eyaletlere nasıl bir etki yapacağı merak ediliyor. Medyada yer alan iddialara göre bazı Anayasayı Koruma Teşkilatları, gönderdikleri bilgilerin meclis komisyonu aracılığıyla kamuya mal olacağı çekincesinden dolayı Thüringen’le hassas bilgileri paylaşmıyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.