Almanya'da Meslek Öğrenen Genç Çalışanlar İstismar Ediliyor

Almanya'da Meslek Öğrenen Genç Çalışanlar İstismar Ediliyor

Almanya’da başta süpermarketler olmak üzere, büyük firmaların meslek eğitimi gören genç çalışanları ‘ucuz işgücü’ olarak kullandığı bir araştırma ile doğrulandı. DGB Gençlik ve IG Metall Gençlik sendikalarının Köln’deki...

Almanya’da başta süpermarketler olmak üzere, büyük firmaların meslek eğitimi gören genç çalışanları ‘ucuz işgücü’ olarak kullandığı bir araştırma ile doğrulandı. DGB Gençlik ve IG Metall Gençlik sendikalarının Köln’deki araştırmalarına göre meslek öğrencilerinden fazla mesai biriktirmeleri, işini bitirmeden otoparktan araçlarını alamamaları, iş saati içinde şefinin özel işlerini yapmaları istenebiliyor.

Almanya’da bazı işletmelerin meslek eğitimi gören genç çalışanların emeklerini istismar ettiği ortaya çıktı. Ülkede, özellikle Discounter denen ucuzcu süpermarketler ve bazı büyük firmaların meslek eğitimi almak isteyen gençleri ‘ucuz iş gücü’ olarak kullandığı tartışılırken, bazı işletmelerde durumun daha da vahim olduğu anlaşıldı. Alman Sendikalar Birliği (DGB) ve IG Metall Gençlik Kolları Köln’de meslek eğitimi veren işletmeler üzerinde yaptığı araştırma yer yer şok eden sonuçlar ortaya koydu.

Buna göre bazı işletmeler öğrencinin meslek okuluna gidebilmesi için fazla mesai biriktirmesini, bazıları otoparktan aracını alıp çıkabilmek için mesai değil verilen işi tamamlamasını istiyor. Bazıları ise özel işlerini yaptırıyor.

MESLEK OKULUNA GİTMEK İÇİN ÖNCE FAZLA MESAİ BİRİKTİR!

Konuyla ilgili bir açıklamada bulunan DGB Köln-Bonn, “Meslek Eğitimi Veren İşletmeleri’in bir kısmının durumu şok edici” başlığını kullandı. Dört günlük bir inceleme gerçekleştirildiğini bildiren sendika, “DGB Köln Gençlik Kolları’nın Köln’deki meslek okullarında (Berufskollegs) dört günlük incelemesinde bazı meslek eğitim öğrencilerinin verdiği bilgiler çileden çıkarıyor. DGB Köln-Bonn Gençlik Eğitimi Sorumlusu Judith Gövert, "Meslek eğitim işletmelerinin bir kısmındaki durum şok edici. Meslek eğitimi görenler bize defalarca, meslek okuluna gidebilmek için fazla mesai biriktirmeleri gerektiği bilgisini paylaştı.” dedi. Bunun yasalara aykırı olduğuna dikkat çeken Gövert, “Bu, Meslek Eğitim Yasası’nın hiçe sayılmasıdır. Yasada net şekilde, meslek eğitimi verenlerin, meslek eğitimi görenin meslek derslerine katılmada serbest bırakması gerektiği net şekilde tespit edilmiştir.” diye konuştu.

VERİLEN İŞ BİTİRİLMEDEN OTOPARKTAN ARACINI ALAMAZSIN!

IG Metall Sendikası Köln-Leverkusen Gençlik Kolları Sekreteri Jariv Schönberg ise “Biz işverenlerden, işletmenin otoparkına araçlarını parketmiş meslek eğitimi öğrencilerinin ancak işlerini bitirdikten sonra arabalarını alıp çıkabileceklerini dinledik. Normal iş saatinin saatinin üzerinde bir zamandan sonra çıkmalarına izin veriliyor. Oysa net iş saatleri kuralları vardır, ama buna uyulmuyor.” dedi.

"İŞ SAATİ İÇİNDE ŞEFİMİN EVİNE DUVAR KAĞIDI DÖŞEDİM"

Bir meslek öğrencisin şikayetlerini aktaran Schönberg, “Bir meslek öğrencisi meslek okuluna 10 dakika geç kaldığı için işletme tarafından bir tam günlük tatil gününün silindiğini aktarıyor. Başka biri ise iş saati içinde şefinin özel dairesine duvar kağıdı yaptırmak zorunda kaldığını aktarıyor.” diyor. Tüm bunlara rağmen meslek eğitiminde hiçbir problemle karşılaşmamış memnun gençler de gördüklerini bildiren Judith Gövert, Köln’deki meslek okullarının 40 civarında sınıfında incelemeler aktardı. Araştırma için yapılan ankete 500 civarında genç katıldı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.