"Almanya’da İsteyen Herkes Üniversite Okuyabilir"

"Almanya’da İsteyen Herkes Üniversite Okuyabilir"

“Almanya ve Türkiye’de üniversite eğitimi” konulu panelde konuşan uzmanlar Almanya’da isteyen herkese üniversite kapısının açık olduğuna dikkat çekti. İlkokul mezunu olanların bile uzaktan ortaokul, lise ve üniversite yoluyla akademisyen...

“Almanya ve Türkiye’de üniversite eğitimi” konulu panelde konuşan uzmanlar Almanya’da isteyen herkese üniversite kapısının açık olduğuna dikkat çekti. İlkokul mezunu olanların bile uzaktan ortaokul, lise ve üniversite yoluyla akademisyen olabileceğini bildiren uzmanlar, üç yıllık meslek eğitiminin de üniversite yolunu açtığını belirttiler. Uzmanlar, Türkiye’de okumak isteyenlerin ise yabancı öğrenci statüsü sayesinde sınavsız üniversite ile Türkiye’dekilerden daha avantajlı olduğunu ifade etti.

Türk Üniversiteliler ve Akademisyenler Derneği Türk ÜniD’in düzenlediği “Almanya ve Türkiye’de üniversite eğitimi” konulu panelde konuşan uzmanlar Almanya’da isteyen herkesin üniversite kapısını aralayabileceğinde hemfikir kaldı.

Panelde konuşan Bahçeşehir Üniversitesi Köln Akademi (BAU Köln) Direktörü Öznur Yıldırım, “Almanya’da isteyen herkes üniversite okuyabilir. Çok farklı imkânlar var. Örneğin üç yıllık meslek eğitimini tamamlayan yüksekokul okuma imkânı elde ediyor. Veya ders destek kurslarıyla notlarını yükseltip üniversiteye gidebilir. Üniversitede ise 500-600 Euro’luk BAföG bursu alabiliyorsunuz. Bence kaç yaşında olursa olsun isteyen herkes üniversite okuyabilir, yeter ki kafasına okumayı koysun.” dedi.

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Batı Avrupa Programları Koordinatörü Dr. Atilla Doğan ise, ilkokul mezunu olup kendilerine gelen, uzaktan eğitimle önce Açık Ortaokul, sonra lise ve üniversite okuyan çok sayıda kişi olduğunu aktardı.

Günümüzde tek üniversite okumanın çoğu zaman yeterli olmadığını hatırlatan Doğan, uzaktan öğretimin işini bırakmadan bir üniversite daha okuma imkânı sunduğunu hatırlattı. Öğrencilerin, Ankara ve İstanbul’daki devlet üniversitelerinin yabancı öğrenci kabul etmediklerinden yakınması üzerine Dr. Doğan, buralara çok yığılma olduğunu hatırlattı, diğer kentlerdeki yükseköğretim kurumlarına başvurmayı önerdi.

TÜRKİYE’DE ÜNİVERSİTE OKUMADA YURTDIŞINDAKİLER DAHA AVANTAJLI

BAU Hukuk Fakültesi Koordinatörü Birgütay Kural Türk üniversitelerine başvuru için Abitur, Fachabitur veya açık lise diplomasının yeterli olduğunu belirtirken, kabul edilmenin ise kontenjana bağlı olduğunu hatırlattı. Kural, “Aslında yurtdışında yaşayanlar için büyük avantajlar var. Türkiye’dekilerin sınavla giriyor. Yurtdışındakiler sınavsız. Liseyi dışarıda okuyanlar yabancı öğrenci kontenjanından faydalanıyor.” dedi. Kural, BAU öğrencilerin İstanbul’da başlayıp Berlin ve Washington kampuslarında eğitimlerine devam edebildiğini kaydetti.

Türk Üniversiteliler Eğitim Fuarları (TRUCAS) organizatörü Serdar Yurtalan ise Bologna Süreci sayesinde Türkiye’deki birçok üniversite bölümünün uluslararası denkliğe sahip olduğunu dile getirdi, eğitim sırasında bir ülkeden diğerine geçiş yapılabileceğini kaydetti. Üniversitesinin farklı öğrenci kabul kıstasları olduğunu hatırlatan Yurtalan, “Buradaki öğrenciler çok şanslı. Devlet üniversiteleri ücretsiz, vakıf üniversitelerinde ise öğrencinin notlarına göre yüzde 100’e varan oranda burslu okunabiliyor.” dedi.

Türk ÜniD Başkanı Levent Taşkıran ise Türkiye ile Almanya arasında ekonomik ilişkilerin artmasıyla birlikte iki ülke arasında üniversite okumaya ilginin arttığına dikkat çekti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.