Alman medyasında İsrail kırmızı çizgi

Alman medyasında İsrail kırmızı çizgi
Basın özgürlüğünde dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olan Almanya'da aynı durum İsrail ve Yahudiler için geçerli değil. Birçok Alman gazetesinde ve televizyonuda İsrail'e ve Yahudilere yönelik haberlerde daha hassas davranılıyor

Almanya'nın başkenti Berlin'deki seyahatemizin 4. gününde ülkenin önde gelen medya gruplarından biri olan Alex Springer bünyesinde yayın yapan Die Welt Gazetesi'ni ve daha sonra ise dünyanın 4. büyük basın ajansı olan Alman Haber Ajansı (DPA)'yı ziyaret ettik. Axel Springer Grubu'nun ikinci büyük gazetesi olan Die Welt Gazetesi Türkiye'de de tanınan gazete. Grubun diğer gazetesi Bild Gazetesi. İki gazetede aynı binada hizmet veriyor. Fakat editöryel anlamda iki gazete de bağımsız. Axel Springer binasına geldiğimiz zaman kapıda bizi Welt Gazetesi Dış Politika Editörü Daniel Dylan Böhmer karşıladı.

20161130_150158(1).jpg

İSRAİL CUMHURBAŞKANINA HAKARET EDEMEZLERDİ!

Böhmer, Türkiye'den gelen gazetecilere Welt Gazetesi'nin haber odasını gezdirdi. Haber merkezindeki cihazların tamamı neredeyse Apple ürünlerinden oluşuyordu. Bizdeki gibi gürültülü bir haber merkezleri yoktu. Gayet sessiz ve sakin bir haber merkezleri vardı. Böhmer, Welt ve Bild gazeteleri çalışanları arasında haber rekabeti olduğunu ve bunun gazeteciliğin doğasında olan bir durum olduğunu söyledi. Alman komedyen Jan Böhmermann'ın CumhurBaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik okuduğu hakaret dolu şiirle ilgili de açıklamada bulundu. Türk gazetecinin "Alman televizyonlarında aynı şiir bir İsrail ya da ABD Başkanına yönelik de okunabilir miydi?" sorusuna Böhmer, şu şekilde cevap verdi: "Alman komedyenin Erdoğan'a yönelik provakasyon dolu şiirini biliyorum. Bunu savunmuyorum, böyle bir şiiri doğru bulmuyorum.  Alman medyasında Avrupa ülkelerinin diğer liderlerine yönelik de böyle bir şiir okunabilir. Fakat İsrail Cumhurbaşkanına yönelik aynı şiir okunur mu okunamaz mı? Sorusuna gelince. İsrail Cumhurbaşkanına yönelik böyle bir şiir Alman medyasında yer almazdı. Bu çok zor bir durum. Çünkü İsrail ve Yahudiler meselesi Almanya için hala çok hassas bir mesele. Açıkça söylemem gerekirse İsrail'e yönelik pozitif bir ayrımcılık var" dedi.

20161201_104817.jpg

YAHUDİLERE YÖNELİK OLUMSUZ HABERLER YAPILAMAZ!

Axel Springer grubunda çalışanların İsrail ve Yahudilere yönelik olumsuz haberler yapmayacağını yönelik sözleşme imzaladığı iddialarının doğru olup olmadığını soran diğer bir Türk gazetecinin sorusu karşısında Böhmer, "Axel Springer Grubunun sahibi kendi medya kuruluşunda çalışacak her gazeteciyle İsrail, Yahudiler ve ABD hakkında olumsuz haberler yapılmaması yönünde bir sözleşme imzalattırıyor. Yani bizim grubumuzda çalışacak bir personel Yahudilere ve İsrail'e yönelik nefret içerikli haberler yapamaz. Bunun için sözleşme imzalıyor. Fakat İsrail'in Filistin'de, Gazze'de yaptıklarını yazıyoruz. Yani İsrail Gazze'yi vurduğu zaman haberlerimizi sansürlemiyoruz. Kaç kişi öldü, nasıl öldüler hepsini yazıyoruz. Fakat Yahudilerle ilgili nefret suçu içerikli haberlere yer vermiyoruz. Bu yönetim kurulunun bir kararı. Yahudilere yönelik pozitif bir ayrımcılığın olduğu doğru" dedi.

DÜNYANIN 4. BÜYÜK HABER AJANSI

Alman Basın Yayın Ajansı (DPA) 1000 gazetecinin görev yaptığı, 250 foto muhabirinin çalıştığı, günde 1225 ve üzeri haberin yazıldığı dünyanın 4. Büyük ajansının kapılarını Türkiye'den gelen 7 ödüllü gazeteciye açtı. 183 yatırımcıya sahip olan Alman Basın Yayın Ajansında yıllık ciro 90 milyon euro. Ajansın en çok Almanya, Avusturya ve İsviçre'de aboneleri bulunuyor. DPA'nın ana müşterileri ise gazetelerden oluşuyor. DPA günde 2200 resim servis ediyor. Almanya'da 60 şubesi bulunan DPA, dünya genelinde 102 şubeye sahip.  DPA'nın genel merkezindeki haber odasında en son teknoloji takip ediliyor.

dsc_3441.jpg

DPA 4 DİLDE YAYIN YAPIYOR

DPA'nın genel merkezi 24 saat 365 gün ara vermeden çalışıyor. Ajans Almanca'nın yanı sıra İngilizce, Arapça ve İspanyolca da yayınlar yapıyor. Geçmişte Almanya'da Türk gazetelerine yönelik yayın da yapan DPA bu konuda çok başarılı olamadı. DPA Kurumsal İletişim Yöneticisi Chris Melzer, Türk gazetecileri ve KAS heyetini çok iyi bir şekilde ağırladı. DPA bünyesinde Alman gazetecilerin yanı sıra Almanya'da yaşayan Türkler, Yugoslavlar da çalışıyor. Çalışanların tamamı yabancı dil biliyor. Ajansta özel radyo şirketleri için günde 75-80 radyo programı hazırlanıyor. Televizyonlar için videolar hazırlıyor. İnternet siteleri için özel sayfalar hazırlanıyor. Bu alanda Almanya'nın en başarılı grafikerleri istihdam ediliyor. DPA, sağlık, teknoloji gibi alanlarda bilimsel yazılalar da hazırlıyor. Çocuklara yönelik haberlere de çok sık yer veriliyor.

TÜRK GAZETELERİ ABONELİKLERİNİ İPTAL ETTİ

Ajanstaki çalışma sistemi hakkında bilgi veren DPA Kurumsal İletişim Yöneticisi Chris Melzer, "Gazeteciler de fırıncılar gibi sabah erken işe başlamalı. Kurumumuz da sabah 04.00'ten itibaren mesaiye başlıyoruz. Abonelik işlemleri için bilgisayarlara bazı programlar kuruluyor. Böylece haberlerimiz abonelerimize ulaşıyor. Türkiye'deki büromuzda 10 kişi çalışıyor. Geçmişte Türkiye'den de gazeteler abonemizdi. Fakat ajansın  Türk hükümetiyle çok olumsuz haberler verdiği gerekçesiyle Türkiye'den gazeteler aboneliklerini iptal etti. Bu onların kararıdır, saygı duyuyoruz" dedi. Türkiye ile ilgili DPA'nın çok sık negatif haberler yaptığı eleştirilerine de cevap veren Melzer, "Gazeteciliğin doğasında negatif haberler yapmak vardır. Kimse pozitif haberleri okumuyor. Türkiye ile ilgili son zamanlarda çok sık olumsuz haberler yapıldı. Bunu kabul ediyorum. Fakat Türkiye'de de son yıllarda da çok fazla olumlu bir gelişme olmadı. Genelde olumsuz olaylar yaşanıyor. Biz de bunları vermek zorundayız. Bazen servis ettiğimiz haberleri gazeteler olumsuz yönleriyle kullanabiliyor. Haberin içerisindeki olumsuz bir bölümü cımbızla seçiyor ve onu ön plana çıkarıyorlar" diye konuştu.

DPA'nın Reuters veya AFP gibi ajanslarla rekabet etme şansının biraz daha düşük olduğunu belirten Melzer, "Almanya sömürgesi olmayan bir ülke. Fakat İngiltere'nin ve Fransa'nın çok sayıda sömürgesi var. Bu ajanslar eski Afrika ve Asya ülkelerinde çok etkili. DPA Türkiye'nin resmi haber ajansı olan Anadolu Ajansı gibi bir devlet kuruluşu değil. Özel bir şirket. Bu yüzden arkamızda devlet desteği de yok. Rekabet çok büyük. 3 bin müşterimiz var. Bunların 700-800 civarındaki büyük şirketler" dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.