Alman Bakan Mülteci Yurtlarındaki Problemler Konusunda İkaz Edilmiş

Alman Bakan Mülteci Yurtlarındaki Problemler Konusunda İkaz Edilmiş

Mülteci yurtlarındaki şiddet skandalında KRV İçişleri Bakanı Ralf Jäger’i zora sokacak bir mektup ortaya çıktı. Focus dergisinin açıkladığı bilgiye göre, Dortmund Belediye Başkanı mülteci yurtlarındaki problemlerle ilgili olarak bakan...

Mülteci yurtlarındaki şiddet skandalında KRV İçişleri Bakanı Ralf Jäger’i zora sokacak bir mektup ortaya çıktı. Focus dergisinin açıkladığı bilgiye göre, Dortmund Belediye Başkanı mülteci yurtlarındaki problemlerle ilgili olarak bakan Jäger’i ağustos ayında yazılı olarak olarak uyarmış. Almanya’daki mülteci yurtlarında şiddet skandallarının ortaya çıkmasının ardından siyasi sorumluluk noktasında önemli ihmallerin olduğu yönündeki tartışmalar giderek artıyor.

Focus dergisinin Dortmund Belediye Başkanı’nın mülteci yurtlarındaki problemler ve kötü durumla ilgili Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) İçişleri Bakanı Ralf Jäger’ı (SPD) ağustos ayında yazılı olarak bilgilendirdiğini kamuoyu ile paylaşması tartışmaları iyice alevlendirdi. Buna göre İçişleri Bakanı Jäger ağustos ayından beri mültecilerin kötü yaşam şartlarından haberdardı. Ortaya çıkan haberler üzerine siyasi baskıyı arttıran muhalefet partileri, bakanı ihmalkarlık ve başarısızlıkla suçluyor, gereğinin yapılmasını talep ediyor.

Habere göre Dortmund Büyükşehir Belediye Başkanı Ullrich Siereu (SPD) bakana bir mektup yazmış ve mülteci yurtlarındaki problemler ve çözümlerine dair düşünceleri hakkında bakanı bilgilendirmiş. Başkan mektubunda, bakanı mültecilerle ilgili sistemin çökmesi ihtimaline karşı uyarmış. İlk kayıtların yapıldığı Dortmund kentinin Hacheney semtindeki mülteci yurdunda personelin yükünün güç yetirebileceğinin çok üzerinde olduğu ortaya çıkmış.

Bakan Ralf Jäger’ın bir sözcüsü ise, bakanlığın uzun süredir mülteci yurtlarında normalden fazla insanın barındırıldığından haberdar olduğunu ancak Burbach, Essen ve Bad Berleburg’da olduğu gibi şiddet uygulanmasından haberdar olmadığını bildirdi.

UYARILAR GÖRMEZDEN GELİNDİ

Gelişmeler üzerine muhalefet partileri Bakan Jäger’i çok sayıda başarısızlık göstermekle suçlayarak istifasını talep ediyor. Kölner Stadt Anzeiger gazetesine konuyu değerlendiren Hıristiyan Demokrat Birlik’in(CDU) KRV’deki lideri Armin Laschet, “Mülteci yurtları konusunda herhangi bir standart tanımlamadı, kontrol etmedi ve yerel yönetimlerin uyarılarını görmezden geldi” diyerek bakanı eleştirdi. Bakan’ın ihmalleriyle KRV eyaletinin imanjına ağır şekilde zedelediğini belirten eski Uyum Bakanı Laschet, “Biz eyaletimizde büyük çabalarla bir ‘hüsnü kabul kültürü’ inşa ettik.

Şimdi ise tıpkı Ebu Gureyb cezaevi fotoğrafları gibi görüntülerle ilişkilendirilir oldu” dedi. Laschet, Başbakan Hannelore Kraft’ın (SPD) böylesi bir İçişleri Bakanı ile yola devam etmek isteyip istemediğini düşünmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Hür Demokrat Parti (FDP) lideri Christian Lindner de Başbakan Kraft’tan gereğini yapmasını istedi. Bakan Jäger’i bakanlığını kontrol edememekle suçlayan Lindner, Kraft hükümetinin inanılırlığının temelden sarsıldığını savundu. Hamburg Belediye Başkanı Olaf Scholz (SPD) ise hiç kimse korunmadan tarafsız bir soruşturmayla olayların üzerine gidilmesi gerektiğini söyledi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.